Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015 11:18

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στους Γαργαλιάνους

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στους Γαργαλιάνους

Εκδηλώσεις καθ' όλη την διάρκεια των Αποκριών, αρχής γενομένης από την Τσικνοπέμπτη, διοργανώνονται στην περιοχή των Γαργαλιάνων με την συνεργασία όλων των συλλόγων και επαγγελματιών της περιοχής αλλά και με την υποστήριξη του δήμου, με αποκορύφωμα το καρναβάλι στην κεντρική πλατεία της πόλης.

 

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα όπως έχει ανακοινωθεί από τους διοργανωτές αναφέρει: «Και φέτος θα χορέψουμε και θα διασκεδάσουμε σε τρελούς αποκριάτικους ρυθμούς! Το αποκριάτικο ταξίδι της δημοτικής μας ενότητας αρχίζει!

1ος Σταθμός: Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου

Ενώ το πρωί, στην κεντρική πλατεία ο Κυνηγετικός Σύλλογος θα προσφέρει πολλούς μεζέδες και άφθονο κρασί, στο Μάραθο, στο σταυροδρόμι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης θα έχει στήσει γλέντι με μουσική, χορό και φαγητό για τους μαθητές των σχολείων που εθιμοτυπικά πηγαίνουν εκεί εκδρομή (από Γαργαλιάνους, Πύλο) αλλά και για τους περαστικούς.

Το βράδυ στις 8 θα στηρίξουμε την προσπάθεια του Συλλόγου γονέων  και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων να αναβιώσει το γλέντι της Τσικνοπέμπτης στο καφενείο-ψησταριά του Μακρή. Μουσική, φαγητό, ποτό, χορός και πολλά δώρα!

2ος Σταθμός: Σάββατο 14 Φεβρουαρίου

Η κεντρική πλατεία ζωντανεύει!

Στις 10:00 οι καρναβαλιστές θα στολίσουν την κεντρική πλατεία με τις αποκριάτικες κατασκευές τους δηλώνοντας το θέμα του γκρουπ τους αλλά και τη συμμετοχή τους στο καρναβάλι!

Στις 11:00 θα μας επισκεφθούν πολύχρωμοι ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ, οι οποίοι θα μας διασκεδάσουν, θα μας αλλάξουν όψη με face painting, θα μας γεμίσουν μπαλονοκατασκευές, θα σπάσουμε την πινιάτα και θα χορέψουμε το γαϊτανάκι! (η εκδήλωση είναι χορηγία του Εμπορικού Συλλόγου και των καταστημάτων της πλατείας, ενώ ο κύριος Θωμάς Κίτσος θα προσφέρει την ηχητική κάλυψη).

Αφού θα μας έχει ανοίξει η όρεξη θα πεταχτούμε στην άλλη γωνία της πλατείας, να φάμε νόστιμα λαλαγγοψώματα από τα χεράκια των κυριών των Συλλόγων: Πολιτιστικού, Μορφωτικού και Χορωδίας.

3ος σταθμός: Κυριακή 15 Φεβρουαρίου

Μασκαρεμένοι (ή όχι) στις 11:00 θα πιούμε τον πρωινό μας καφέ (ή χυμό) στο καθιερωμένο αποκριάτικο πάρτι του Συλλόγου Γονέων 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων στην αίθουσα του Γυμναστηρίου του 2ου Δημοτικού. Στον πλούσιο μπουφέ θα φάμε το πρωινό μας ενώ ο μάγος Tolto θα μας παρασύρει στα μαγικά του κόλπα και θα μας τρελάνει με απίστευτα κινητικά παιχνίδια!

Στις 4 μ.μ., μασκαρεμένοι (ή όχι), θα πιούμε τον απογευματινό μας καφέ στον αποκριάτικο χορό του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού- 2ου νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων στο κέντρο “Φάρος” στον Μάραθο. Οι μαθητές θα μας ξεσηκώσουν και θα ξεφαντώσουμε μαζί τους στο ρυθμό παραδοσιακών και καρναβαλικών χορών!

Στις 9 μ.μ. θα κλείσουμε την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς στην Αποθήκη 186 του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων όπου θα γίνει τρικούβερτο γλέντι με γουρουνοπούλα, άφθονο κρασί και μπουζούκι.

4ος σταθμός: Σάββατο 21 Φεβρουαρίου

Στις 10:00 π.μ. θα δώσουμε ραντεβού στην Δημοτική βιβλιοθήκη για να ανακυκλώσουμε κατασκευάζοντας αποκριάτικα στολίδια (μάσκες, γιρλάντες, και άλλα). Θα διακοσμήσουμε την πλατεία και το πάρκο ώστε να είναι έτοιμα για το καρναβάλι! Να μην ξεχάσουμε να φέρουμε μαζί μας διάφορα καθαρά σκουπίδια (πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια, καπάκια, ντενεκεδάκια κ.α.), τα ψαλιδάκια μας, συρραπτικό και φυσικά πολλή… φαντασία!

Στις 12:00 θα ζωντανέψουμε με ζωγραφική τον δρόμο του Λυκείου, (μπροστά από τα cafe "ΤΟΤΕΜ" και "ΡΟΔΟΝ"). Φέρτε μαζί σας τη φαντασία σας, το κέφι σας και φυσικά όρεξη για χορό!

5ος σταθμός: Κυριακή 22 Φεβρουαρίου

στις 12:00  όλοι  στην Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού!

6ος σταθμός: Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου

Από το πρωί ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων θα προσφέρει στο ωραιότερο σημείο της πόλης μας, στον Προφήτη Ηλία, φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα. Θα έχουμε την ευκαιρία να πετάξουμε τον χαρταετό μας αλλά και να χορέψουμε με το γαϊτανάκι.

Αργότερα, στον πεζόδρομο του Μαράθου, θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τα κούλουμα και να παρακολουθήσουμε αποκριάτικα θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τα κούλουμα και να παρακολουθήσουμε αποκριάτικα Δρώμενα! Οικοδεσπότης φυσικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης!

Συνδιοργανωτές: Σύλλογοι της Δημοτικής ενότητας Γαργαλιάνων, καφεπώλες, καταστηματάρχες της πόλης. Τίποτα δεν θα μπορούσε να προγραμματιστεί και να υλοποιηθεί αν δεν στήριζαν οι χορηγοί και τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις και φυσικά αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές που με πολύ μεράκι και θυσιάζοντας προσωπικό τους χρόνο φρόντισαν να οργανωθούν όλες οι εκδηλώσεις και τη φετινή χρονιά, όσο καλύτερα γίνεται.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμο Τριφυλίας – Κοινωφελή Επιχείρηση που κάλυψε την εκδήλωση του καρναβαλιού με τα ηχητικά συστήματα και την μικροφωνική!

Είμαστε όλοι έτοιμοι λοιπόν;».

* Η φωτογραφία είναι από τις αντίστοιχες περσινές εορταστικές εκδηλώσεις