Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 13:44

Λεύκωμα της Τζίμας Ιμιρζιάδης για τις ομορφιές της Κυπαρισσίας

Λεύκωμα της Τζίμας Ιμιρζιάδης για τις ομορφιές της Κυπαρισσίας

 

«Μα καλά σε αυτή την πόλη ζούμε;» θα μπορούσε να είναι η ερώτηση όλων όσοι ξεφυλλίσουν το βιβλίο λεύκωμα της Τζίμας Ιμιρζιάδη «Κυπαρισσία, με αφορμή την ιστορία». Τα ίδια δηλαδή λόγια που είπε μια Κυπαρισσιώτισα επισκεπτόμενη έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Κυπαρισσία πριν λίγα χρόνια.

Είναι ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει και αποκαλύπτει τις ομορφιές της πόλης τις οποίες πολλές φορές το μάτι του μόνιμου κατοίκου προσπερνά από την συνήθειά του γιατί τις έχει μπροστά του καθημερινά και έτσι δεν μπορεί να τις εκτιμήσει κιόλας. Είναι μια πόλη ανοικτό μουσείο, όπως είπε ο Σταύρος Μπένος κατά την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας παρουσία πλήθους κόσμου.

Η εκδήλωση της παρουσίασης άνοιξε με το καλωσόρισμα του Νίκου Ιμιρζιάδη. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας τονίζοντας πως όταν γράφεται ένα βιβλίο είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Πρόκειται, είπε, για ένα βιβλίο και μια πόλη που κουβαλά ιστορία, που βγάζει όραμα, εικόνες προοπτική και γνώση.

Στην συνέχεια κατά την παρουσίαση ο Σταύρος Μπένος επισήμανε πως ίσως πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο λεύκωμα που έχει παρουσιάσει. Τόνισε ότι είναι ολιστικό και έχει θαυμαστή ισορροπία κειμένου και φωτογραφίας. Είναι μια μορφή τριλογίας, με την ιστορία, τα μνημεία και την πόλη με τη ζωή της. Επίσης επεσήμανε ότι αυτό το βιβλίο πρέπει να γίνει η αφορμή να συζητήσουμε για την Κυπαρισσία, μια πόλη ανοιχτό μουσείο, να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να περάσει έτσι. Μιλώντας και για το "Διάζωμα" τόνισε πως για αυτή την πόλη μπορεί να οργανωθεί ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα βάζοντας όλες τις δυνάμεις σε ένα τραπέζι ώστε να γίνει ακόμη καλύτερη.

Από την πλευρά του ο συγγραφέας Ευστάθιος Παρασκευόπουλος μίλησε τόσο για την Τζίμα Ιμιρζιάδη και την αγάπη της για την πόλη της, όσο και για το βιβλίο τονίζοντας ότι αποτελεί μνημείο για την Κυπαρισσία και μπορεί να γίνει πρεσβευτής αυτού του τόπου.

Κλείνοντας την παρουσίαση η ίδια η κ. Ιμιρζιάδη τόνισε ότι ζούμε σε μια πόλη όμορφη. Οπως είπε, "με το βιβλίο αυτό, θέλω να δείξω με την δική μου ματιά και τις αισθήσεις, την μαγεία και την ομορφιά που αποπνέει αυτή η πόλη". Σημείωσε ακόμη ότι είναι δομημένο στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι και η πρώτη εσωστρεφής δράση του προγράμματος. Μίλησε ακόμη για το υλικό που έχει συγκεντρώσει για την Παλιά Πόλη, αλλά και την σημαντική βοήθεια που είχε από τον σύζυγό της Νίκο και τα παιδιά της Πετρή και Μυρτώ.

Αποσπάσματα από το βιβλίο με βελούδινη φωνή διάβασε η Δώρα Λοΐζου.

Κ.Μπ.