Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015 08:01

Να θυμηθώ... 22 Αυγούστου 2015

Να θυμηθώ... 22 Αυγούστου 2015

Η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

- 4η έκθεση «Αρτος - Οίνος - Ελαιον» από σήμερα Σάββατο στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων μέχρι και τη Δευτέρα 24 του μήνα (7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ), με ελεύθερη είσοδο. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: 

- Σήμερα Σάββατο 22 Αυγούστου, στο χώρο μπροστά στο αναψυκτήριο του Πάρκου, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης και αγιασμός από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και ύστερα θα γίνει ξενάγηση στο υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο του Σπύρου Κατσίρα.

- Αύριο Κυριακή 23 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στο χώρο του πατινάζ θα γίνουν: δρώμενο γάμου (προξενιό, φανερώματα, κάρφωμα προικιών, γάμος, επιστρόφια). Θα παίξουν τα μουσικά σχήματα με τους μουσικούς: Γιώργο Τσιλίκα, Γεωργία Τσόμπου, Δημήτρη Γιαννέα, Τάσο Φερεμέτη, Εφραιμία Γιαννακοπούλου, Ελευθερία Κοτσώνη, Κωνσταντίνα Τσελίκα, Σταύρο Κόσσυφα/Τάκη Καντζιλιέρη, Μαρίνα Καντζιλιέρη και Σωτήρη Πιφέα/Παναγιώτη Μπατσικούρα, Παναγιώτη Βεργινάδη, Γρηγόρη Μπατσικούρα, Κώστα Σούμπλη. Ακόμη θα γίνει: επίδειξη τρόπων συντήρησης ελιών και σύκων από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, παρασκευή τοπικών εδεσμάτων από συλλόγους της περιοχής, παρασκευή γιαουρτιού από την Ευαγγελία Τσουκαλά και τη Διαμαντούλα Κοτταρίδη. Θα χορέψει ο Σύλλογος "Ξενία", σκοπούς με τη φλογέρα θα παίξει ο Κωνσταντίνος Ψυχογιός. Καλαθοτεχνική θα δείξει ο μαστρο-Μήτσος και η κυρία Βασιλική. Ο μαστρο-Βαλάντης και μαστρο-Στέλιος θα δείξουν πώς επισκευάζεται μια ψάθινη καρέκλα.

- Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ., στο χώρο της έκθεσης (αποβάθρες), θα γίνει ενημέρωση για την επέκταση της ζώνης του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαματα, από αρμόδιους φορείς, στο περίπτερο του Δήμου Καλαμάτας.

- Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Καραγιάννη «Στη σκιά της σιωπής» σήμερα Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο της Οικίας Κ. Τσικλητήρα, στην Πύλο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας - διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Μαρία Καραγιάννη, ο πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης - διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών Ηλίας Κοντοζάμανης και ο νομικός Αντώνης Κατσάς. Συντονιστής της παρουσίασης θα είναι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» Διονύσης Νασόπουλος. 

- Γιορτή Αγκινάρας στη Μικρομάνη σήμερα Σάββατο με το Γιώργο Μαρίνη και την ορχήστρα του. Η διοργάνωση είναι του Εκπολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Μικρομάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας. 

- Θεατρική παράσταση "Ποιος σκότωσε τον William" κωμωδία της Λίλιαν Δημητρακοπούλου από την ομάδα "Theatreloi" σήμερα Σάββατο 22 Αυγούστου στη Πλατάνια στο Θέατρο "Νότα Αρνόκουρου" στις 9 μ.μ. 

- 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Πλατεία Δωρίου από το Σύλλογο Γυναικών σήμερα Σάββατο 22 Αυγούστου στις 9 μ.μ.. Συμμετέχουν ο Σύλλογος "Οι φίλοι της Μεσσήνης", ο Λαογραφικός Ομιλος Χώρας Μεσσηνίας, το Χορευτικό Δωρίου "Οι Δωριείς". Είσοδος ελεύθερη. 

- «Απολογία Σωκράτη» του Πλάτωνα στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης σήμερα Σάββατο στις 9 μ.μ. στην αρχαία Ελληνική γλώσσα με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπέρτιτλους σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα».   

- "Γιορτή Πατάτας" σήμερα Σάββατο στην Αλαγονία στις 9 μ.μ.

- Συναυλία Κωστή Μαραβέγια τη Δευτέρα στο Κάστρο Καλαμάτας στις 9.30 μ.μ.

- Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών την Τετάρτη 26 Αυγούστου στην Κυπαρισσία (Ανω Πόλη - Λαογραφικό Μουσείο) στις 8.30 μ.μ. 

- Η Γεωργία Νταγάκη την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο "Τρενοτεχνείον" στην Κυπαρισσία.

- Προβολή από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στο "Καφέ σινέ" στις 9.30 μ.μ. την Πέμπτη "Ναυαγός στο φεγγάρι". 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

- “Matera la terra dei sassi” Φωτογραφική έκθεση της Μεσσήνιας Τζένης Λυκουρέζου στο αίθριο του Δημαρχείου Μεσσήνης από το Δήμο Μεσσήνης και την Agenzia Consolare Onoraria d’ Italia Kalamata από σήμερα Σάββατο ως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. 

- Εγκαίνια για την έκθεση εικαστικών τεχνών "Coniectura III" στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Καρδαμύλης σήμερα Σάββατο 22 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. Ως τις 11 Σεπτεμβρίου, επισκέψιμη καθημερινά 7 - 11 μ.μ.

- Εκθεση της Ελένης Λύρα "Οι αμνοί των αγγέλων" στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης στο Μανιατάκειον Ιδρυμα. Εως τη Δευτέρα, επισκέψιμη καθημερινά 8 μ.μ. - 11 μ.μ.

- Αντιπροσωπευτικό δείγμα των εικαστικών δρώμενων της δεκαετίας του ΄80 στην ελληνική σκηνή, έως τις 28 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος» (Παπάζογλου 5, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, Δευτέρα - Παρασκευή, 10 - 1 μ.μ.).

- Εκθεση κεραμικής «Επιρροές» στο Οχυρό Τρουπάκη - Μούρτζινου στην Παλιά Καρδαμύλη, έως τις 31 Αυγούστου, επισκέψιμη 8 π.μ. με 7.30 μ.μ. καθημερινά.

- Εικαστική έκθεση στο Μανιατάκειο Ιδρυμα στην Κορώνη ως τις 21 Σεπτέμβρη.

- Προβολή "Μαγεία στο σεληνόφως" από την κινηματογραφική λέσχη "Πυρσός" στα Φιλιατρά, στο αίθριο του Δημαρχείου στις 9.45 μ.μ. ως τη Δευτέρα. 

ΑΡΚΑΔΙΑ

- Μουσική βραδιά με θέμα "Πάλαι ποτέ" την Τετάρτη στην Κεντρική Πλατεία Λεονταρίου στις 9 μ.μ. με τους: Φανή Μαλιαρίτση, Στάθη Αναγνώστου, Τάκη Σπυρόπουλο.

- «Γιορτή της Θάλασσας, των Ναυτικών και του Ψαρά» το διήμερο 27 και 28 Αυγούστου, στο Λιμάνι του Τυρού.

- 17η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας το Σάββατο 29 Αυγούστου στο Λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου.