Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 21:28

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου η επίσημη παρουσίαση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού στην Αθήνα

Γράφτηκε από την
Την Τετάρτη 8 Ιουνίου η επίσημη παρουσίαση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού στην Αθήνα

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα γίνει την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα.
Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα διεξαχθεί από 14 έως 21 Ιουλίου, με κορυφαίο όνομα της φετινής διοργάνωσης τον Βέλγο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, που στην Καλαμάτα θα παρουσιάσει την πρόσφατα βραβευμένη με Ολιβιέ Νέας Θεατρικής Παραγωγής παράσταση με τίτλο «Babel (Words)».
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα καλύπτει 3 βασικούς άξονες: α) Συμμετοχή καταξιωμένων χορευτικών συγκροτημάτων. β) ομάδες που θα δίνουν το στίγμα της πρωτοπορίας του φεστιβάλ -κάτι άλλωστε που έχει καθιερώσει τη διοργάνωση (χαρακτηριστικό είναι ότι στις μεγάλες θεατρικές σκηνές πια εμφανίζονται ονόματα που έκαναν την εμφάνισή τους ως πρωτοπόρα πριν από μια δεκαετία και πλέον στην Καλαμάτα).
Και γ) συμμετοχή ομάδων που θα αφορούν το ευρύ κοινό του φεστιβάλ.
Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δίνει φέτος το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στα εργαστήρια και τα σεμινάρια, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς αναπόσπαστο στοιχείο της διοργάνωσης. Θα γίνουν σεμινάρια- εργαστήρια για επαγγελματίες του χορού, προχωρημένους σπουδαστές αλλά και χορογράφους, ερμηνευτές, ηθοποιούς - ενώ ιδιαίτερη πρόταση αποτελεί ένα εργαστήρι συλλογικής χορογραφικής δημιουργίας που καταλήγει σε παράσταση.
H Laura Arís Álvarez που την έχουμε θαυμάσει επανειλημμένα ως ξεχωριστή ερμηνεύτρια της ομάδας χορού "Ultima Vez / Wim Vandekeybus" θα διδάξει φέτος στο Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τίτλο "Πηγές ενέργειας" που θα διεξαχθεί 13-21 Ιουλίου.
Η ακαδημαϊκός, δραματουργός και θεωρητικός του χορού Maaike Bleeker, καθηγήτρια και πρόεδρος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, θα διευθύνει ένα τριήμερο εργαστήρι με θέμα "Ο χορός ως τρόπος σκέψης" 15-17 Ιουλίου όπου, με βάση παραδείγματα από τη σύγχρονη χορευτική σκηνή και συναφή θεωρητικά κείμενα, θα εξεταστούν η χορογραφία, η δραματουργία αλλά και η εκπαίδευση στο χορό ως μέθοδοι που επηρεάζουν ή και διαμορφώνουν τρόπους σκέψης. Θα μελετηθούν διαφορές και ομοιότητες στη σκέψη ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών και το ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Και τέλος, 5 ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού θα στήσουν η καθεμιά το δικό τους ξεχωριστό εργαστήρι χορογραφίας με γενικό τίτλο "7 πρόβες + 1 παράσταση με τις Ομάδες Σύγχρονου Χορού Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα, Φοra etc", 13-21 Ιουλίου. Με στόχο μία συλλογική παράσταση η κάθε ομάδα -μαζί με όσους ενδιαφερθούν και επιλεγούν να συμμετέχουν σε αυτήν- θα έχουν στη διάθεσή τους 7 πρόβες για να παρουσιάσουν την παράστασή τους στο Κλειστό Στάδιο της Καλαμάτας στις 21 Ιουλίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ.
Για πληροφορίες: Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, οδός Παν. Καίσαρη 6, 241 00 Καλαμάτα. Τηλ. 27210 83086 - 27210 90886, φαξ 27210 26966, mail@kalamatadancefestival.gr, www.kalamatadancefestival.gr.


NEWSLETTER