Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 18:08

«Η σταφιδική εξέγερση του 1935. Ο ατέρμονος ‘‘Μεσοπόλεμος’’ της αγροτιάς» του Ηλ. Καραμπάτσου

«Η σταφιδική εξέγερση του 1935. Ο ατέρμονος ‘‘Μεσοπόλεμος’’ της αγροτιάς» του Ηλ. Καραμπάτσου

Η παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Καραμπάτσου «Η σταφιδική εξέγερση του 1935. Ο ατέρμονος ‘‘Μεσοπόλεμος’’ της αγροτιάς» θα γίνει από το βιβλιοπωλείο "Αρχονταρίκι" και τις Εκδόσεις "Σύγχρονη Σκέψη" σήμερα Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. στο αγρόκτημα  «Ομορφιές και δυσκολίες» του Δημήτρη Τσίγκανου, στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας.

"Στις 26 Αυγούστου 1935, στην Πύλο της Μεσσηνίας, η μεγάλη σταφιδική εξέγερση πνίγεται στο αίμα από τις δυνάμεις καταστολής του αστικού κράτους. Με την αφορμή της επετείου των 80 χρόνων από το αγροτικό αυτό κίνημα, το συγγραφικό πόνημα του Ηλία Καραμπάτσου έρχεται να θυμίσει την ιστορική αυτή «στιγμή» των κοινωνικών αγώνων των μικρών αγροτών και των εργαζόμενων στρωμάτων της χώρας, στο μονοπάτι της υπεράσπισης και διεκδίκησης των καρπών του μόχθου τους – στην προκειμένη περίπτωση της μαύρης σταφίδας, του κύριου εθνικού και εξαγώγιμου προϊόντος της εποχής εκείνης" αναφέρει το κάλεσμα.

Απόσπασμα από το βιβλίο με αναφορά στην πόλη της Κυπαρισσίας:

«… Το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου, οι διαδηλωτές από τα γύρω χωριά έστειλαν στην Κυπαρισσία πενταμελή επιτροπή η οποία όμως συνελήφθη από τις αρχές. Οι εναπομείναντες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο χωριό Ροντάκι, όπου ομιλητής ήταν ο Στέλιος Διακουμογιαννόπουλος. Η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε έντονα και οι διαδηλωτές έκαναν απόπειρα να διαπεράσουν τη ζώνη που είχε σχηματίσει ο στρατός. Στρατός και χωροφυλακή χτυπούν βάναυσα τους παραγωγούς και τραυματίζεται από σφαίρα στο χέρι ο διαδηλωτής Δ. Χρονόπουλος από το χωριό Πυργάκι. Έχει εξαπλωθεί κλίμα πρωτοφανούς τρομοκρατίας σε ολόκληρη την Μεσσηνία που καταγγέλλεται ακόμη και στις τοπικές εφημερίδες… ».