Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 07:43

Καρναβάλια στη Μεσσηνία

Καρναβάλια στη Μεσσηνία

Κορυφώνονται σταδιακά οι εκδηλώσεις για την Αποκριά σε όλη τη Μεσσηνία. Οι προγραμματισμένες βραδιές, παρελάσεις, πάρτι για την Καλαμάτα έχουν ως εξής: Το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία ο στόχος είναι να σπάσει το Παγκόσμιο Bachata Guinness Record, με ομαδικό χορό.

Παρουσιάζουν οι: Λίνα Καλαποθάκη, Γιάννης Δομάτζης. Τραγουδά ο Νεκτάριος Βασιλείου. Νωρίτερα στη 1 μ.μ. ξεκινά ο τελικός παιχνιδιών στην Πλατεία, με την Ηρώ Λυμπέρη και τον dj Δημήτρη Σταθουλόπουλο.

H μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση 2016 θα γίνει την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 2.30 μ.μ. και αμέσως μετά η τελετή λήξης, απονομή βραβείων και συναυλία με τους Otherview στην Κεντρική Pλατεία.  

Στην παρουσίαση θα είναι η Αστρη Μαυρέα και ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος και στη μουσική επιμέλεια οι Νάσος Παπατζιμόπουλος και Ηλίας Μπακέας.

Η σειρά που θα παρελάσουν τα γκρουπ είναι οι εξής:

ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Ομάδα νέων "Η Δημιοβίτισσα", Του Κουτρούλη ο γάμος, Μπαμ μπαμ μπαμ, Κλέφτες κι αστυνόμοι, Γάτες με πέταλα, Sarlo, Counter & terrorists, Mπουμπούνες Καλαμάτας, Ghostbusters, Huba - huba, Carousel, Γαϊτανάκι, Θορυβονίκη - red noise, Ηappy birthday, Τσαγερό, Νεραϊδοχώρα, Ladies and gentlemen, Ροζ πάνθηρες, Χταπόδια στη στεριά, (Αντι) bullingwood (Βollywood), 50 αποχρώσεις του γκρι, Μiska mouska …, Γουστάρω να χορεύω … γουστάρεις;, Τhe alpha brants - monster grads, Τo be or not to bee, Super heroes, Mπάμπουσκες, Αγρότες στα μπλόκα - αγρότισσες στα χόρτα, Χορός των ινδιάνων, Γατοζευγαρώματα, Κάνε μια ευχή, Συμβάντα στο χωριό Γαμοτό, Ο θεός Απόλλων και οι 9 μουσίτσες.

Στις κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι οι εξής: Σάββατο 12 Μαρτίου: Αλώνια 7 μ.μ. φωτιές, παραδοσιακά εδέσματα. Βρομόβρυση οικισμός Κρασοπούλα 8 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα με βακαλάο. Κυριακή 13 Μαρτίου: Αλαγονία πρωινό κάλεσμα με τούμπανα και φλογέρες, 6 μ.μ. φωτιές, αερόστατα, αποκριάτικο γλέντι και δρώμενα μαζί με τις μπαρμπούτες. Αρις 6 μ.μ.  βλάχικος γάμος και παραδοσιακή μακαρονάδα, Αμμος 6 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα, Ανεμόμυλος 7 μ.μ. φωτιές, παραδοσιακά εδέσματα, Αγιος Φλώρος 7 μ.μ. αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα. Σπερχογεία 7 μ.μ. αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, Ανθεια 8 μ.μ. αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα. Αρφαρά 8 μ.μ. φωτιές, παραδοσιακή μακαρονάδα, Αγριλος 8 μ.μ. φωτιές, παραδοσιακή μακαρονάδα με βακαλάο, Λέικα 8 μ.μ. αερόστατα, μουσική και παραδοσιακή μακαρονάδα

Για την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Νέδουσα δρώμενο Ευετηρίας, 10.30 π.μ. Αγερμός, 12 μ. τα δρώμενα. Αρφαρά 11 π.μ. κούλουμα, Πλατύ 11 π.μ. πέταγμα χαρταετού, Αιθαία  11 π.μ. κούλουμα, Αρις ύψωμα Ρετσίνη 11 π.μ. κούλουμα, Σπερχογεία  11 π.μ. κούλουμα. Μ. Μαντίνεια 11 π.μ. κούλουμα, πέταγμα χαρταετού, μουσική - χορός, Βέργα Πάρκο Αλμυρού 12 μ. κούλουμα, κατασκευή και πέταγμα χαρταετού

Συμμετέχουν: οι κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μικρής Μαντίνειας, Βέργας, Λεΐκων, Ασπροχώματος, Νεδουσαίων, Αλαγονίων, Καρβελίου, Αρτεμισίας, Λαδά, Πηδήματος,

Αρφαρών, Ανθειας, Αμμου, Βελανιδιάς, Αγ. Φλώρου, Αριοχωρίου, Αλωνίων, Γυναικών Αριος Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Σύλλογος Κυριών Αρφαρών, Απανταχού Σταματιναίων, Αγρίλου «Ο Αναγνωσταράς», Βρομόβρυσης «Αθανάσιος Δαγρές», Ενοριτών Καλαμίου «Η Κοίμησις της Θεοτόκου».

ΜΕΘΩΝΗ

Το Σάββατο 12 Μαρτίου θα γίνει το προγαμιαίο γλέντι για το Γάμο του Κουτρούλη στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Μπούρτζι». Την Κυριακή 13 Μαρτίου ακολουθεί η έκθεση και το ράντισμα προικιών - νυφικό κρεβάτι, στις 6 μ.μ. στο δρόμο της  αγοράς (θα προσφέρονται ψητό γουρουνόπουλο, καψάλες και κρασί).

Την Καθαροδευτέρα 14 Μαρτίου στις 12 μ. αρχίζει η παρέλαση αρμάτων και στη 1 μ.μ. η αναβίωση του Γάμου και το γλέντι στην πλατεία παραλίας (φασολάδα - σαρακοστιανά - κρασί).

ΜΕΣΣΗΝΗ

Αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. θα γίνουν καλέσματα στην Καλαμάτα από τον Δημοτικό Χορευτικό Ομιλο Μεσσήνης. Το Σάββατο 12 Μαρτίου

στις 10 π.μ. ακολουθεί η Α΄ φάση του κρυμμένου θησαυρού στο αμφιθέατρο Πάρκου Μεσσήνης. Στις 9 μ.μ. έχει σειρά ο χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης στην αίθουσα «Ρόδον».

Την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 10 π.μ. σειρά έχει η Β’ φάση του κρυμμένου θησαυρού, στο αμφιθέατρο Πάρκου Μεσσήνης. Στις 11 π.μ. το πρόγραμμα έχει μοντέρνους χορούς, μαζορέτες - latin - Zumba. Στη 1 μ.μ. θα γίνει η τελετή λήξης κρυμμένου θησαυρού. Στις 9 μ.μ. θα ανάψουν οι παραδοσιακές φωτιές στις γειτονιές της πόλης και θα ακουστούν μελωδίες από τους τροβαδούρους της Μεσσήνης. Στις 10 μ.μ. σειρά έχει το δρώμενο «Τυρής και Ταραμάς».

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 10.30 π.μ. αρχίζει χορευτικό στην Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης και εκεί θα είναι οι «Φουστανελάδες».  Στις 11 π.μ. έχει προγραμματιστεί η αναπαράσταση της δίκης της γριάς Συκούς στην Κρεμάλα, με κέρασμα φασολάδα. Στις 3 μ.μ. τη … σκυτάλη παίρνει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση πεζοπόρων και αρμάτων. Το πρόγραμμα κλείνει στις 6 μ.μ. με συναυλία.

Συμμετέχουν οι: Σύλλογος Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων, Αβραμιού, Λευκοχώρας. Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης, Σύλλογος «Οι φίλοι της Μεσσήνης», «Η χαρά του Παιδιού», «Απόλλων και Αρτεμις».

Στις δημοτικές ενότητες οι εκδηλώσεις είναι οι εξής:

Το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 8 μ.μ. αποκριάτικο γλέντι στην αποθήκη του Συνεταιρισμού της Τ.Κ. Πανιπερίου. Την Κυριακή 13 Μαρτίου

3 μ.μ. αποκριάτικα δρώμενα και χοροί από τον Σύλλογο Γυναικών Πεταλιδίου και των σχολείων της Δ.Ε. Πεταλιδίου στην Πλατεία Πεταλιδίου. Στις 6 μ.μ. χωριάτικος γάμος, χορός, μουσική, φαγητό, στο Δημοτικό Σχολείο Νερομύλου.

Το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 8 μ.μ. θα υπάρχουν φωτιές - παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο κρασί στην πλατεία Κλήματος από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Το Κλήμα» και την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 8 μ.μ. ακολουθεί η αποκριάτικη εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Κορομηλιάς από τον Σύλλογο Απανταχού Κορομηλιωτών.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 8 π.μ. ανάβουν φωτιές στην Κεντρική Πλατεία Βαλύρας από το Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί στις 11.30 π.μ. καρναβάλι στον Αγιο Ανδρέα. 

Την Κυριακή 13 Μαρτίου 8 μ.μ. θα ανάψουν φωτιές στην Κεντρική Πλατεία Εύας με άφθονο κρασί και πλούσια εδέσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύας - Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης». Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 10 π.μ. στο γήπεδο Εύας θα γίνει πέταγμα χαρταετού με φασολάδα και σαρακοστιανά κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύας - Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης».

Την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 11 π.μ. θα μοιραστεί φασολάδα και στις 7 μ.μ. θα υπάρχουν φωτιές, ψητά και βραστά στου Χατζή, στην πάνω πλατεία, από τους κατοίκους της κοινότητας Χατζή.

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 10 π.μ. θα φτιαχτεί φασολάδα στην Κεντρική Πλατεία Βαλύρας από το Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας.

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 11.30 π.μ. θα γιορταστούν τα κούλουμα στην Πλατεία Λογγάς.

ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ

Το πρόγραμμα κλείνει την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου με Κούλουμα στο Γήπεδο Μπάσκετ από τις 10.30 π.μ.

ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ

Στην Πλατεία του χωριού, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας διοργανώνει: την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 8 μ.μ. γύρω από τη μεγάλη φωτιά αποκριάτικο γλέντι με μουσική, χορό και εκπλήξεις. Θα προσφέρεται παραδοσιακή μακαρονάδα. Την Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστούν τα Κούλουμα και θα αναβιώσει το έθιμο της κρεμάλας. Ο Σύλλογος θα προσφέρει φασολάδα, λαγάνα και σαρακοστιανά.

ΒΑΛΥΡΑ

Αποκριάτικη εκδήλωση διοργανώνει και φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 9 το βράδυ. Το πρόγραμμα στην Κεντρική Πλατεία της Βαλύρας, περιλαμβάνει φωτιές, μουσική, δωρεάν φαγητό με πλούσια εδέσματα και άφθονο κρασί.

ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Την Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κεντρική Πλατεία στις 4 μ.μ. αρχίζει το Φιλιατρινό Καρναβάλι με κέφι, χορό και εκπλήξεις.

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Το Σάββατο 12 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί το "Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού στην Κεντρική Πλατεία της Μεγαλόπολης στις 11 π.μ. Στη σκεπαστή Πλατεία Πολυβίου (Λαϊκή) στις 8 μ.μ. τα μέλη και το προσωπικό του ΚΑΠΗ, θα ξαναστήσουν την κουζίνα τους και θα ετοιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα, με μουσική από τον Χρήστο Μυλωνά και τους συνεργάτες του. Το χορό θα ανοίξει ο «Χορευτικός Ομιλος Μεγαλόπολης». Η μεγάλη παρέλαση θα γίνει την Κυριακή στις  3 μ.μ. στις οδούς Κολοκοτρώνη και Παπαναστασίου και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου θα γιορταστούν τα "Κούλουμα" στο Οικολογικό Πάρκο Ψαθίου από τις 11 π.μ. Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι παιδικές εκδηλώσεις θα γίνουν στην Πλατεία Πολυβίου.