Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 21:03

Στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 

Η Ανω Πόλη Κυπαρισσίας θα βρεθεί στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Δήμο Τριφυλίας, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μάλιστα προγραμματίζεται να γίνει για πρώτη φορά κοινή εορταστική εκδήλωση συλλόγων της Τριφυλίας με θέμα «Η Τριφυλία στην Επανάσταση», που θα ολοκληρωθεί με λαμπαδηδρομίες στα καλντερίμια της γραφικής Ανω Πόλης.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής και η καθοριστική συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του 1821. 

Μια ακόμη αλλαγή που θα υπάρξει από φέτος στον εορτασμό είναι ότι η επίσημη δοξολογία, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, θα γίνει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και όχι στην Αγία Τριάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του δήμου, σήμερα θα γίνει εορταστική εκδήλωση από τα κατηχητικά σχολεία της Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.

Την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της Ανω Πόλης και θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων από τις αρχές του τόπου, τα σχολεία, τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από μαθητές των δημοτικών σχολείων, του γυμνασίου και του λυκείου. Στις 5.40 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση με θέμα «Η Τριφυλία στην Επανάσταση» από το Δήμο Τριφυλίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης, τον Μορφωτικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, το Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων, το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών και το Σύλλογο Γυναικών Κοπανακίου «Η Καλλιπάτειρα». Στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στον μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ στις 7 θα γίνουν λαμπαδηδρομίες στα καλντερίμια της πόλης. 

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου στις 7.30 το πρωί θα γίνει έπαρση της σημαίας στο ηρώο της Ανω Πόλης και στη συνέχεια η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας θα αναβιώσει το έθιμο στο κανονάκι του Κάστρου, παίζοντας τον εθνικό ύμνο και εμβατήρια, κάτι το οποίο θα κάνει περνώντας και από κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στις 10.15 θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή Τηλέμαχο Γιαμαλάκη. Τέλος στις 11.30 θα ξεκινήσει η μαθητική παρέλαση στην οδό 25ης Μαρτίου.

Κ.Μπ.