Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 18:23

Διεθνής Βυζαντινή συνάντηση στη Μονεμβασιά

Γράφτηκε από την

Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2011,  η διήμερη  ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  που διοργανώνουν το « ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΕΥΡΩ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ UNESCO »  και ο Δήμος Μονεμβασίας, μεταφέρει τις εργασίες της στην Μονεμβασία υπό την Επίτιμη Προεδρία της Δρ. Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ,  υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της  « ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την UNESCO».

Στο Βυζαντινό Συνέδριο με θέμα « Βυζαντινές Γέφυρες : Ανάμεσα στο Παρελθόν και το Παρόν – Νέοι τρόποι διάδοσης του Βυζαντινού Πολιτισμού στον σημερινό κόσμο »   συμμετέχουν διεθνείς Βυζαντινολόγοι, ο Πρέσβης της Πολωνίας που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δρ. Mihal Klinger εκπροσωπώντας το VISEGRAD GROUP και διάφοροι πολιτιστικοί φορείς καθώς και  εκπρόσωποι των χωρών  της Ευρώπης  , της  Μεσογείου ( Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης της Τουρκίας, η  UNESCO Ισπανίας, το Δημόσιο Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Κατάνια)  , Μαύρης  Θάλασσας (με  Δημόσιο Πανεπιστήμιο Shota Rustaveli, Batumi Γεωργίας), Ερυθράς θάλασσας και Αραβικών χωρών,  με σκοπό την συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών καθώς και προτάσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί προσεχώς  το « 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ».                                                                   Επιδίωξη του Φεστιβάλ είναι η διάδοση των αξιών του Βυζαντινού πολιτισμού σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και η συνεργασία των χωρών με κοινή βυζαντινή παράδοση, όπου η  πολύτιμη καθοδήγηση της Επίτιμης Προέδρου του Φεστιβάλ  Δρ. Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ  καθώς και της Δρ. Χρύσας Μαλτέζου του « Istituto Ellenico » της Βενετίας θα αποτελέσουν την εγγύηση της ποιότητάς του.

Στο πλαίσιο της Βυζαντινής Συνάντησης του οποίου οι εργασίες θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του LAZARETO , θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι προτάσεις συνεργασίας της  Ισπανικής αντιπροσωπείας , της Τουρκίας , της Ιταλίας , της Γεωργίας και του VISEGRAD GROUP που εκπροσωπείται από τον Πρέσβη της Πολωνίας Dr. Mihail Klinger  Την συνάντηση συντονίζει η   Πρόεδρος του Κέντρου UNESCO και  Ακαδημαϊκός κα Τιτίκα Στασινοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας του Κέντρου , ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γνωστός ηθοποιός κ. Γιάννης Βούρος .

Στους στόχους επίσης περιλαμβάνεται και η στήριξη της προτάσεως από τον Δήμο για την ένταξη της Μονεμβασίας στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι  καλεσμένοι θα παρακολουθήσουν τον  εορτασμό της 23ης Ιουλίου στο λιμάνι της Μονεμβασιάς…