Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 19:44

Παρουσιάστηκε το 2ο Διεθνές Jazz Festival (Καλαμάτα, 22 - 24 Ιουλίου)

Γράφτηκε από την

 

Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης “Φάρις” κ. Νίκος Μπασακίδης ευχήθηκε καλή επιτυχία και κάλεσε το κοινό της Καλαμάτας να παρακολουθήσει τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Jazz Festival. Tόνισε, επίσης, ότι η προώθηση της Τζαζ αποτελεί στόχο της Δημοτικής Αρχής. Με το πολύ επιτυχημένο τμήμα jazz του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, τις συχνές εκδηλώσεις τέτοιου μουσικού περιεχομένου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και με τη βοήθεια των συντελεστών του Jazz Festival τείνει να καθιερωθεί η πόλη μας ως jazz προορισμός. Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Φεστιβάλ αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς της Καλαμάτας (Δήμος, ΦΑΡΙΣ, Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και Εμπορικό Επιμελητήριο Καλαμάτας).

 

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ Βασίλης Κουτίβας και Κώστας Γιαξόγλου δήλωσαν ότι παρ’ όλες τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Καλαμάτας ξεκινά από την Παρασκευή 22 έως και την Κυριακή 24 Ιουλίου. Η παραγωγή του Φεστιβάλ ανταποκρίνεται ποιοτικά σε συναυλίες που θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει μόνο στην Αθήνα ή στο εξωτερικό συμβάλλοντας σε ενός είδος “μουσικής αποκέντρωσης”. Η διοργάνωση φέτος είναι εξαιρετικά χαμηλού προϋπολογισμού αλλά πολύ υψηλού καλλιτεχνικού και οργανωτικού επιπέδου. Αυτό οφείλεται στο εθελοντικό έργο των ανθρώπων και επαγγελματιών της πόλης της Καλαμάτας -και όχι μόνο- που στηρίζουν τη διοργάνωση αλλά και στην εθελοντική συμμετοχή των μουσικών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Φεστιβάλ.

 

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου συναυλίες με μουσικούς από το τέσσερα σημεία του ορίζοντα, να προσελκύσει μουσικούς - επαγγελματίες και μη- δίνοντας τους την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γνωριστούν με ενδιαφέροντες καλλιτέχνες, αλλά και να παρουσιάσει στον μέσο ακροατή τη δυναμική ατμόσφαιρα την επικοινωνία και το παιχνίδι της Τζαζ. Το Φεστιβάλ φέτος θα δώσει έμφαση στους Έλληνες νέους δημιουργούς που προέρχονται και κινούνται σ’ αυτό το χώρο και χρήζουν μιας ευρύτερης προβολής και επικοινωνίας με το κοινό.

 

Πρόκειται για καλλιτέχνες πιστούς στο προσωπικό τους αισθητικό όραμα, που μέσα από τις δυσκολίες έχουν καταφέρει να αναδειχθούν διεθνώς σε μια απαιτητική σκηνή όπως είναι αυτή της Τζαζ. Το ύφος της μουσικής ποικίλει και καλύπτει μια ευρεία γκάμα μουσικών στυλ.

 

Από το κλασσικό κουαρτέτο με τη συνοδεία σαξοφώνου, την afro-beat και τη Funk, μέχρι την πιο περίτεχνη Τζαζ, συνθετικά και ενορχηστρωτικά.

 

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Tην Παρασκευή 22 Ιουλίου στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων στο χώρο του Πατινάζ, ξεκινάει το Φεστιβάλ με το δυναμικό So & So Quartet, ένα εξαιρετικό κιθαριστικό τζαζ κουαρτέτο από την Καλαμάτα με την μουσική επιμέλεια του ντράμερ Αντώνη Κουτίβα. Το ίδιο βράδυ εκλεκτός καλεσμένος του Φεστιβάλ ο βιρτουόζος κιθαρίστας και τραγουδιστής Adedeji Adetayo από τη Νιγηρία με τους Neo Yoruba People μας απογειώνει με jazz-funk και afro beat διάθεση. Η συναυλία θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

 

Το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας μας έρχεται από το Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης ο εκρηκτικός πιανίστας Γιώργος Τσώλης με το τρίο του και μας ταξιδεύουν μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις στην πολύχρωμη ιστορία του τζαζ πιάνο. Ακολουθεί η Αλεξάνδρα Λέρτα που με την αιθέρια φωνή της και τους Ad Hoc Quartet μας παρουσιάζουν πολύ φρέσκιες διασκευές κλασικών τζαζ τραγουδιών του 30' και του '40. Καλεσμένος τους ο καλός Έλληνας σαξοφωνίστας Γιάννης Παπαναστασίου.

Η Κυριακή 24 Ιουλίου είναι άλλη μια τζαζ βραδιά στο Κάστρο. Άνοιγουν οι ατμοσφαιρικοί και υποχθόνια μελωδικοί Broken Fingers του Γιώργου ∆ασκαλάκη από την Ουτρέχτη με τον Καλαματιανό Πάνο Μάραντο στο μπάσο. Το Φεστιβάλ κλείνει με το project του συνθέτη- ενορχηστρωτή και κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη "Contextual" (CD Inner Circle Music 2011). Κοντραμπάσο μέσα από loop station, ο Mingus και το ελληνικό Θαλασσάκι, κουαρτέτο εγχόρδων, φωνή, πιάνο και περίεργα κρουστά συνθέτουν τον μουσικό καμβά πάνω στον οποίο αναπτύσσονται οι ήχοι του Κλαμπάνη. Οι παραστάσεις στο  Αμφιθέατρο του Κάστρου ξεκινούν στις 21.30 και θα υπάρχει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο 12€

 

 

 

Το 2ο ∆ιεθνές Τζαζ Φέστιβαλ Καλαμάτας διοργανώνεται από την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία "Mellotron" και τους μουσικούς Κώστα Γιαξόγλου και Βασίλη Κουτίβα, υπό την αιγίδα του ∆ήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις". Αρωγός είναι ο υπό ίδρυση Σύλλογος Φίλων της Τζαζ και ∆ημιουργικής Μουσικής Καλαμάτας. Συνεπικουρούν το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, οι Ποδηλάτες Καλαμάτας αναμέσα σε άλλους.

Τη γραφιστική επιμέλεια έχει ο Λευτέρης Σταματελόπουλος (diadrasi), στον ήχο θα είναι ο Αλέξης Γκίκας, στη βιντεοσκόπηση ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ενώ πολύτιμοι συμπαραστάτες για άλλη μια χρονιά οι εθελοντές!

 


NEWSLETTER