Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 08:21

Με βυζαντινούς ύμνους πλημμύρισαν οι Χριστιάνοι

Γράφτηκε από τον
Με βυζαντινούς ύμνους πλημμύρισαν οι Χριστιάνοι

Με βυζαντινούς ύμνους και μελωδίες παραδοσιακών τραγουδιών πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους το βράδυ της Παρασκευής, που για πρώτη φορά μετά την αναστήλωση του άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Τριφυλίας και την Κοινωφελή του Επιχείρηση σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στα πλαίσια των θυρανοιξίων που θα πραγματοποιηθούν αυτή την Πέμπτη στις 14 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα.

"Από το Μοριά στην Πόλη" ήταν ο τίτλος της συναυλίας που έδωσε η 25μελής Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών υπό την  διεύθυνση του Γεωργίου Χατζηχρόνογλου. Ξεκίνησε με βυζαντινούς ύμνους και συνεχίστηκε με παραδοσιακά τραγούδια, έχοντας και μια έκπληξη, την συμμετοχή και παρουσία δύο νέων παιδιών, του Χρήστου Σεϊτόπουλου και του Βασίλη Σεμερτζίδη, που παίζοντας παραδοσιακά ποντιακά όργανα ερμήνευσαν δύο τραγούδια που έχουν αναφορά στην Αλωση της Πόλης.

 

Το κοινό χειροκρότησε θερμά όλους. Η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική, με εκπληκτικές ερμηνείες δίπλα στον επιβλητικό ιστορικό ναό που πλέον φαντάζει πιο λαμπρός από ποτέ και αποτελεί, όπως τονίστηκε, σημείο αναφοράς για όλη την Τριφυλία και όχι μόνο.

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννη Κατσούλα, ο οποίος αναφέρθηκε στην χορωδία και τους συντελεστές της. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτός ο χώρος μπορεί να είναι ένας μοχλός ανάπτυξης και προοπτικής. Είπε ότι "σαν δήμος δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να υποστηρίζουμε και το δείχνουμε καθημερινά με την πίστη μας σε αυτό".

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών, επισήμανε ότι "ο προαύλιος χώρος είναι κάτι που εκκρεμεί. Μελετητικά τελειώνει. Οι πιστώσεις είναι εξασφαλισμένες και νομίζω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει διαμορφωθεί και ο περιβάλλων χώρος". Ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά όλους όσοι βοήθησαν για αυτό το έργο, τον κ. Σαμαρά ως υπουργό Πολιτισμού, τον περιφερειάρχη, το υπουργείο Πολιτισμού και τις υπηρεσίες του.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER