Κυριακή, 26 Απριλίου 2020 13:03

Η μάχη στην Κουρόρα και η θυσία των 7 Λαπαίων

Γράφτηκε από την
Η μάχη στην Κουρόρα και η θυσία των 7 Λαπαίων

 

Ο Ιμπραήμ, ύστερα από την ηρωική πτώση του Μεσολογγίου, επιχείρησε να εισβάλει στη Μάνη και στα Σουλιμοχώρια, που έστεκαν αδούλωτα.

Απέτυχε. Στις 22 Απριλίου 1827 στο Λάπι (πάνω από το Κοπανάκι) και στις 24 Απριλίου στο Ψάρι, την πατρίδα του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, έδωσε λυσσώδεις μάχες και γνώρισε και πάλι την ήττα από τους Ντρέδες, που πλέον μάχονταν στα πάτρια εδάφη. Το ίδιο υπέστη και στη μάχη του Αετού, στις 29 Απριλίου 1827.
Πριν ξεκινήσει η μάχη στο Λάπι, ο Ιμπραήμ έστειλε μια κολακευτική επιστολή γεμάτη υποσχέσεις, για στρατιωτικούς βαθμούς και χρηματική βοήθεια στους Ντρέδες της περιοχής και «άφεσιν και συγχώρησιν», αν υποταχτούν. Η απαντητική επιστολή των Σουλιμοχωριτών, στις 16 Απριλίου 1827, είναι ενδεικτική του τρόπου σκέψης, των αξιών και του φρονήματος των αγωνιστών της εποχής. Υπόδειγμα λιτού και πλήρους λόγου. Ηθους, ελευθερίας και πατριωτισμού. Ας τη διαβάσουμε:
«Αρχηστράτηγε Ιμπραήμ Πασά,
Ελάβομεν την επιστολήν σου και σου αποκρινόμεθα ότι περιφρονούμεν τας περί της υποταγής προτάσεις σου, διότι κι’ εγώ και οι λοιποί συμπατριώται μου έχομεν απόφασιν ορκισθέντες να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύουσαν Πατρίδα μας διά πάσης θυσίας. Λοιπόν, θα κάμης καλά να αποσυρθής από τον Μωρηά, επειδή ματαίως κοπιάζεις. Ακουσον όλα αυτά όπου σου γράφομεν σήμερον και μη επιμένεις διότι και ημείς όλοι θα επιμένωμεν περισσότερον και η ζημία θα είναι εναντίον σου.
Λοιπόν σε περιμένομεν προθύμως διά να σε πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων Τουφέκι.
Από του εν τη Κώμη Λάπι Γενικού Στρατοπεδαρχίου των Αρκαδίων.
Ο Γενικός Στρατιωτικός Αρχηγός
Αθανάσιος Γρηγοριάδης
Οι Υπαρχηγοί
Δ. Παπατσώρης, Δ. Παπαθεοδώρου, Γεώργ. Γρηγοριάδης, Αδαμ. Παπατσώρης, Αναγν. Παπατσώρης, Γεώργιος Συρρακος, Γεώργιος Γκότζης».
[Αθανασίου Γρηγοριάδη, “Ιστορικαί Αλήθειαι”]
Κάθε χρόνο, της Ζωοδόχου Πηγής, μνημονεύουμε και τιμούμε στη ράχη Κουρόρα, στο πάνω Λάπι, την επέτειο της μάχης και της ηρωικής θυσίας των 7 Λαπαίων με τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Νιώθουμε υπερήφανοι που αξιωθήκαμε τέτοιων προγόνων, τέτοιας κληρονομιάς.
Φέτος εκδήλωση μνήμης, για τους γνωστούς λόγους, δεν έγινε.
Ας είναι αιωνία η μνήμη των: Μίντζα, Μπούρα, Στέργιου, Τζανέτου, Πανοστάθη ή Πανούση, Δίκου και Μαντζώρη.
«Τ’ Αητοχώρια τα λαμπρά και τα Σουλιμοχώρια / χαράτσι δεν πληρώνουνε, δεν σκύβουν το κεφάλι...».

Του Δημήτρη Α. Δριμή
Δημοτικού Συμβούλου Τριφυλίας
τ. Δημάρχου Αετού


NEWSLETTER