Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 15:33

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (231 μέρος)

Γράφτηκε από τον
Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (231 μέρος)


Κουλαμπάς. Ν' ακυρωθούν τα τοκογλυφικά χρέη και να μας δοθούν μακροπρόθεσμα δάνεια με 1% επιπλέον από τον τόκο των καταθέσεων, για να μπορούν οι πτωχοί σταφιδοπαραγωγοί να πάρουν σταφιδόπανα, τσιβιέρες, λιπάσματα κλπ. για την ποιοτική βελτίωση της σταφίδας και ν' αποφύγουν τους εκβιασμούς των σταφιδεμπόρων.

Μιλεί για το μονοπώλιο της βιομηχανοποίησης της σταφίδας από το τραστ "Βάκχο" - τον "θεό των οργίων του Χαρίλαου" - και ζητεί τη διάλυσή του, προτείνοντας να γίνει ελεύθερη απόσταξη της σταφίδας - απαλλαγή από κάθε φόρο σ' όσους έχουν εισόδημα μέχρι 50 χιλ. δραχμές και προοδευτική φορολογία των πλουσίων. Τέλος προτείνει για την επιβολή των αποφάσεων να βγει μια πολυμελής Κεντρική Σταφιδική Επιτροπή Αγώνος που να εκλέξει μια Εκτελεστική Επιτροπή. Κι' αυτή να ιδρύσει τοπικές επιτροπές σε κάθε επαρχία και χωριό για την κινητοποίηση των παραγωγών. "Προσέχτε! Δεν ήρθαμε να φιλολογήσουμε. Η λύση που προτείνουμε είνε η πιο σωστή και ριζική και για να την επιτύχουμε θα χρειαστούν αγώνες σκληροί (Χειροκροτήματα συνταράζουν την αίθουσα). Θα παλαίψουμε όλοι".
Αργυράκης (Πύργου). Ο κ. Κουλαμπάς, λέει, ανέπτυξε θαυμάσια το σταφιδικό ζήτημα. Υπεύθυνοι της κατάστασης είναι οι σταφιδοπαραγωγοί που βγάζουν τους ιθύνοντας. Φωνάζουμε ένα 24ωρο και κατόπι σταματάμε. Πριν το κίνημα, στον Πύργο ο Στεφανόπουλος, που είνε από τα σπλάχνα της παραγωγής, για τη μελέτη του αχτοπλοϊκού τραστ μου είπε ότι ανατέθηκε στο Μιχαλακόπουλο και ότι "δεν μπορεί να γίνει τίποτε, γιατί αυτοί οι κύριοι ληστές υποστηρίζονται από την αγγλική κυβέρνηση". Η νέα γενεά θα σκέφτεται πως ανεχθήκαμε στον 20ο αιώνα των θαυμάτων αυτή την κατάσταση. Η Αγροτική Τράπεζα πέρσυ κέρδισε 167 εκατομμύρια.
Στάγκος (Πρόεδρος Συνεδρίου). Υπεραμύνομαι της Τραπέζης, δεν φταίει γιατί δεν έχει κεφάλαια.
Αργυράκης. Δεν είνε εκμετάλλευση ο τόκος των 9% και 11%; Ο ΑΣΟ είνε ένα παράσιτο. Οι προπάτορές μας το 1821 μας απελευθέρωσαν, αλλά βαθμιαία υποδουλωθήκαμε στο εκμεταλλευτικό κεφάλαιο. Η περιουσία μας δεν μας ανήκει. Μας την πήραν οι τσιφλικάδες και οι κεφαλαιοκράτες. Αλλά πριν διαλύσουμε τον ΑΣΟ, πρέπει να βρούμε την καλλίτερη κατάσταση που θα τον διαδεχτεί. Ο παραγωγός θα εξασφαλισθεί με την ενιαία διαχείριση και το παρακράτημα θα καταργηθεί βαθμιαία.
Φωνές. Οχι! Να καταργηθεί ο ΑΣΟ.
Διακουμογιαννόπουλος (Κυνηγού). Ποια γιορτή μας έκανε να συγκεντρωθούμε εδώ στην πόλη των Γαργαλιάνων; Απ' όλα τα χωριά μας έφερε η οικονομική εξαθλίωση. Γιατί εμείς που βγάζουμε το μαύρο χρυσάφι δεν έχουμε ψωμί. Χρόνια ολάκερα με ραφιναρισμένες μορφές κλεψιάς οι οινοβιομήχανοι και σταφιδέμποροι με τον ΑΣΟ και το κράτος μας απομυζούν τα κόπια μας. Η Σταφιδική Τράπεζα, η Ενιαία και ο ΑΣΟ μονάχα αυτό το σκοπό έχουν. Κάθε φορά παρέλαβαν παραγωγή και εξαγωγή μεγάλη και μας έφτασαν την εξαγωγή από 270 εκατ. ενετικές λίτρες σε 130 εκατ. πέρσι. Ο ΑΣΟ παίρνει τσάμπα το παρακράτημα και το δίνει μισοτιμή στην οινοβιομηχανία. Υποστηρίζει και τους σταφιδέμπορους μη παραλαμβάνοντας από 1η Σεπτέμβρη τα πλεονάσματα και δίνοντας προθεσμία σ' αυτούς (τους σταφιδεμπόρους) να μη καταθέσουν τα δελτία παρακρατήματος αμέσως. Οταν έχουμε θεομηνίες, οι εχτιμητές περνάνε καβάλα δίχως να βλέπουν τη ζημιά που έγινε. Χρειάζεται 9 εκατομμύρια γιάρδες σταφιδόπανα και δίνουν μόνο 1 /12 εκατομ. με 2 1/2 χιλ. δρχ. Τιμές απρόσιτες. Το συνέδριό μας πρέπει να μην αφήσει κανένα ζήτημα ανεξέταστο. Η απαγόρευση των νέων φυτουργιών ωφελεί τους μεγαλοχτηματίες. Μονάχα με την κατάργηση του ΑΣΟ και του παρακρατήματος θα ανακουφισθούμε (χειροκροτήματα).
Χ. Κουβελιώτης (Πηδάσου). Ζητάει την επανεχτίμηση των ζημιών και συμφωνεί να καταργηθεί ο ΑΣΟ σα ληστρικός οργανισμός.
Τσολόπουλος (Μπαρμπάσαινα Ηλείας). Αντιπροσωπεύω την ηρωική Μπαρμπάσαινα (χειροκροτήματα). Το χωριό μας δεν έστειλε εμπορολογάδες, αλλά εμένα αν και αγράμματο. Είδαμε την Ενιαία και τον ΑΣΟ που μας ξεζουμίζει, πρέπει να καταργηθεί. Η Μπαρμπάσαινα υποσχέθηκε να με σπουδάσει και εγώ δίνω το λόγο μου ν' ακολουθήσω τα βήματα του Παπαστασινού, που ήταν απ' το χωριό μας και πάλαιψε για το σταφιδικό (πανζουρλισμός).
Κουρέτας (Πρόεδρος Οργ. Επιτροπής). Ολοι μίλησαν για το άδικο που μας γίνεται. Με τη διαφορά ότι μερικοί ζητούν να πάρουμε το δίκηο μας 15% ή 20% ή 30% μόνο. Οχι! Πρέπει να χτυπήσουμε το άδικο στη ρίζα του. Συμφωνώ να καταργηθεί ο ΑΣΟ και όλα τα βάρη και ν' απαγορευτεί να γίνει οινόπνευμα από άλλα προϊόντας εχτός της σταφίδας.
Καυκαλάς (Χαρακοπιού). Εχουμε γεωπόνους, να τους στείλουν να μας πούνε τι άλλο είδος μπορούμε να φυτέψουμε. Στο χωριό μας διαδίδουν ότι πρέπει να υποστηρίξουμε χαμηλές τιμές. Αυτό δεν είνε σωστό. Γιατί πρόπερσι πουλήσαμε 14 δρ. την οκά και το καντάρι της σταφίδας πουλήθηκε στην Αγγλία 40 σελίνια. Πέρσι πουλήσαμε στα μισά και στην Αγγλία δόθηκε 35 σελίνια μονάχα.
Κορμάς (Μεσσήνης). Είνε άραγε μοιραίο κάθε χρόνο ν' ανταμώνουμε πότε στην Κυπαρισσία, Πύργο και άλλοτε στους Γαργαλιάνους και σα πενθοφορούσες Μαγδαληνές να κλαίμε; Βλέπω εδώ πολλούς μαχητές που ήρθαν για τον ίδιο σκοπό. Αλλοτε είχαμε επιφυλάξεις για τον ΑΣΟ μα τώρα πεισθήκαμε ότι ο ληστρικός οργανισμός πρέπει να καταργηθεί. Φαντασθήτε τον ΑΣΟ ένα παραβάν και πίσω το Χαρίλαο να ρουφάει το αίμα των σταφιδοπαραγωγών. Η ενιαία διαχείριση που μας προτείνουν θάχει τον ίδιο σκοπό μ' άλλο όνομα. Έτσι και με το Γραφείο Σύκων κλέβουν τους συκοπαραγωγούς. Αυτό έκανε αποστειρωτήρια με 200 χιλ. δραχμές από παληοχάλικα, που πλημμύρισαν καταστρέφοντας την παραγωγή. Ο Χαρίλαος με τον ΑΣΟ είνε ο ρουφήχτρας που μασάει τις σάρκες της Πελοποννήσου. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην σταυρώσουμε τα χέρια. Οι εκμεταλλευτές κάθε φορά που ξεσηκώνονται οι παραγωγοί λένε: "Κάτι γίνεται στο Μωρηά". Και με ημίμετρα ή άλλες μηχανές μας ξεγελούν. Ο ΑΣΟ με το παρακράτημα και όλα τα βάρη πρέπει να καταργηθούν. Τα τοκογλυφικά χρέη πρέπει να σβήσουν. Ο νόμος της επαλήθευσης των χρεών εξυπηρετεί μόνο τους τοκογλύφους. Το κράτος αν θέλει να προστατέψει τους σταφιδοπαραγωγούς μπορεί να πάρει τα 3 δισεκατομμύρια που κρατεί με 1 1/2 % τόκο η Εθνική Τράπεζα και να τα διαθέσει για τη σταφιδοπαραγωγή. Ακόμη πρέπει να καταργηθεί ο δασμός των λιπασμάτων που αφήνει ασύδοτη την Εταιρία Κανελλόπουλου να μονοπωλεί τα λιπάσματα. Αυτή δίνει στους αγρότες χώματα και με ακριβές τιμές. Γι' αυτό και τα κέρδη της από χρόνο σε χρόνο μεγαλώνουν και έφτασαν πέρσι τα 160 εκατομ. δραχ. Η εταιρία αυτή ακόμα ετοιμάζει στην Αρτα εργοστάσιο αζώτου για λιπάσματα και εκρηχτικές ύλες για τον πόλεμο. Αυτό θα γίνει με νέες φορολογίες. Να γίνουν λιμάνια σ' όλα τα σταφιδοπαραγωγικά κέντρα, να καταργηθεί ο δασμός και στο στάρι για να τρώμε φτηνό ψωμί. Τέλος άμεσα πρέπει να ζητήσουμε 4-4 1/2 χιλ. δρ. τιμή πλεονασμάτων. Κλείνοντας τονίζει ότι μονάχα με αγώνες θα επιτύχουμε τη λύση του σταφιδικού ζητήματος γιατί ο ΑΣΟ, σταφιδέμποροι και οινοβιομήχανοι είνε αυτό το ίδιο το κράτος της πλουτοκρατίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER