Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 19:30

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (237o μέρος)

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (237o μέρος)

 

Το “θερμόμετρο” στις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου ανεβαίνει και η κυβέρνηση κινητοποιεί τους παράγοντες του ΑΣΟ για να πείσουν τους αγρότες, ενώ παρεμβαίνει και ο υπουργός Οικονομίας Στεφανόπουλος: «Από την ημέρα που ‘γινε το συνέδριο των Γαργαλιάνων οι εχθροί των σταφιδοπαραγωγών δείχνουν μιαν εξαιρετική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά σημάδια των προσπαθειών αυτών έχουμε πολλά.

Η αρχή έγινε από τη γενική συνέλευση του ΑΣΟ στην Καλαμάτα, που συνήρθε την ίδια ακριβώς ημέρα που άρχιζε τις εργασίες του το συνέδριο Γαργαλιάνων. Εχουμε ύστερα την περιοδεία των συμβούλων του ΑΣΟ στην Πελοπόννησο και τη μετάβασή τους στην Καλαμάτα, στους Γαργαλιάνους και ς' άλλες πόλεις και κωμοπόλεις - κέντρα σταφιδοπαραγωγής. Οι περιοδείες και η ψευτοσυνέλευση του ΑΣΟ έγιναν με αντικειμενικό σκοπό να ευνουχισθεί η κίνηση των μικρών και μεσαίων σταφιδοπαραγωγών, να γίνουν κύριοι της τύχης τους, να οργανώσουν τον ενιαίο αγώνα τους κόντρα στη συνωμοσία και την ιερή συμμαχία του ΑΣΟ, της Εθνικής Τράπεζας, των βιομηχάνων και πλουσιοπαραγωγών. Δεν είνε καθόλου τυχαίο ότι η εξαιρετική δραστηριότητα των εχθρών του φτωχού σταφιδοπαραγωγικού κόσμου εκδηλώθηκε ακριβώς με τη σύγκληση του συνεδρίου των Γαργαλιάνων στο οποίο διακηρύχτηκε η θέληση να καταργηθούν ο ΑΣΟ, το παρακράτημα και όλα τα βάρη πάνω στη σταφίδα. Ολόκληρο το χρόνο ο ΑΣΟ και οι πράχτορές του είχαν ξεχάσει τους σταφιδοπαραγωγούς και αφάνισαν την περιουσία του σταφιδοπαραγωγικού κόσμου, μοιράζοντας μεταξύ τους τα εκατομμύρια των περισσευμάτων. Τους «θυμήθηκαν όμως» όταν αντιληφθήκανε ότι οι μάζες των αγροτών καλλιεργητών της σταφίδας βρήκαν το σωστό δρόμο της ταξικής πάλης, ότι αποφασίσανε να χτυπηθούν με τους εκμεταλλευτές τους. Από την άποψη αυτή δεν είναι περίεργο ότι οι χθεσινές αστικές φυλλάδες γέμισαν με χτυπητά δίστηλα ανακοινωθέντα του Σταφιδικού Οργανισμού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Στεφανόπουλου, αν σκεφθούμε ότι μια μέρα πρωτύτερα δημοσιεύτηκε η είδηση ότι οι σταφιδοπαραγωγοί θα αρχίσουν νέους αγώνες και ότι θα συγκροτήσουν συλλαλητήρια.

Ο υπουργός Στεφανόπουλος, προστάτης των βιομήχανων και εχθρός των σταφιδοπαραγωγών στις χθεσινές δηλώσεις του έχει το θράσος να λέει: “Δεν εννοούμε τον λόγον του αναβρασμού, ο οποίος εκδηλούται εις τας τάξεις των σταφιδοπαραγωγών κατά την τελευταίαν εβδομάδα. Η κυβέρνησις είνε γνωστόν, πόσον ενδιαφέρεται υπέρ των συμφερόντων της σταφιδοπαραγωγικής τάξεως. Ας έχη λοιπόν, ψυχραιμίαν ο σταφιδικός κόσμος και ας αναμείνει τα μέτρα της κυβερνήσεως”! Φυσικά ο Στεφανόπουλος δεν μπορούσε να μεταχειρισθεί άλλη γλώσσα, μα είνε πολύ γελασμένος αν φαντάζεται ότι θα πιστέψουν οι σταφιδοπαραγωγοί τις ψευτιές και κουτοπονηριές του. Πώς τάχατε παρασταίνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι σταφιδοπαραγωγοί ξεσηκώνονται; Οτι ο ΑΣΟ είνε προστάτης του Χαρίλαου και των άλλων βιομηχάνων, ότι είνε όργανο της τράπεζας, ότι σπαταλάει τα εκατομμύρια περισσεύματα, ότι καθορίζει μικρές τιμές εξαγοράς πλεονασμάτων για να προστατεύει τους εμπόρους εξαγωγείς σταφίδας, ότι δίνει δωρεάν στους βιομήχανους το προϊόν για τη βιομηχανοποίηση, ότι προσθέτει νέα βάρη στη σταφίδα, ότι την αφήνει απροστάτευτη στις καιρικές συνθήκες - όλα αυτά και άλλα ακόμη δεν είνε αρκετά για να ξεσηκώσουν τους σταφιδοπαραγωγούς; Γιατί λοιπόν να έχουν ψυχραιμία και πότε η κυβέρνηση έδειξε ότι “ενδιαφέρεται διά τα συμφέροντα της σταφιδοπαραγωγικής τάξεως;”. Μήπως το “ενδιαφέρον” αυτό εκδηλώνεται με το ότι η κυβέρνηση έδωσε βόλια και ξάπλωσε τους σταφιδοπαραγωγούς νεκρούς στο Αίγιο;

Μα ομιλητικός δεν είναι μόνον ο υπουργός Στεφανόπουλος. Εγινε και ο ΑΣΟ. Ο γνωστός Μαράκας, σύμβουλος του ΑΣΟ, που βαρύνεται με το σκάνδαλο “ότι πούλησε τους σταφιδοπαραγωγούς στον αδελφό του”, έρχεται αυτοκλήτως να μας πει τις εντυπώσεις του από την τελευταία περιοδεία του. Δεν θα απαντήσουμε ς' όλες τις φλυαρίες του Μαράκα. Σημειώνουμε δύο χαρακτηριστικές περικοπές από την αρχή και το τέλος των ανακοινώσεών του. Αρχίζει: “Εις ουδεμίαν αποστολήν προσωπικήν προέβη ο ΑΣΟ με σκοπόν να παραπλανήσει τους παραγωγούς για τον απλούστατον λόγον ότι ο ΑΣΟ είνε το σπίτι των σταφιδοπαραγωγών και ως τοιούτος ουδενός την υποστήριξιν χρειάζεται, καθόσον ΑΣΟ και παραγωγοί είνε εν και το αυτό”. Τελειώνοντας ο κ. Μαράκας δηλώνει: “Νομίζει κανείς ότι κατά σύστημα κάθε καλοκαίρι αρχίζει η συζήτησις διά το σταφιδικόν ως μόδα και διατυπώνονται επικρίσεις παρά μη καλής πίστεως συζητητών”.

Οι φτωχοί σταφιδοπαραγωγοί ας απαντήσουν στις προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης και του ΑΣΟ με την δραστήρια οργάνωση του αγώνα τους. Ας δώσουν να καταλάβουν οι εχθροί τους πως δεν πιάνουν πια τόπο τέτοιες ξετσίπωτες βρισιές και ψευτιές, ότι ο αγώνας τους για ψωμί, κόντρα στην εκμετάλλευση και την καταλήστευση του ΑΣΟ και των βιομήχανων είνε “μόδα”. Στο πνεύμα των αποφάσεων του συνεδρίου των Γαργαλιάνων πρέπει να προστατεύσουν το προϊόν του κόπου τους. Ο ληστρικός Οργανισμός πρέπει να καταργηθεί καθώς και το παρακράτημα και κάθε βάρος στη σταφίδα. Αμεσο δε ζήτημα μπαίνει ο καθορισμός ικανοποιητικών τιμών εξαγοράς πλεονασμάτων» (1184).

Μια ακόμη κινητοποίηση γίνεται στη Νέα Κορώνη: «Στη Νέα Κορώνη έγινε συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών, που διαμαρτύρονται για τη μη αποδοχή ακόμα των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση» (1185).

Η κυβέρνηση όχι μόνον δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, αλλά κινητοποιεί την αστυνομία για να συλλάβει μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής όπως καταγγέλλει σε τηλεγράφημα που στάλθηκε σε όλες τις εφημερίδες από το Θόδωρο Κορμά:

«Αγανάκτησις σταφιδοπαραγωγών εκορυφώθη συνεπεία εμπαιγμού αρμοδίων επί αιτημάτων πανσταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων και υβριστικών ψευδοδηλώσεων συμβούλου ΑΣΟ Μαράκα, ον περιφρονεί και στιγματίζει σύμπας σταφιδικός κόσμος και ζητεί έκπτωσίν του από αξιώματος συμβούλου, καθότι ούτος βαρύνεται και με την υπ. αριθ. 2221/1935 καταδικαστικήν απόφασιν Πλημμελειοδικείου Καλαμών επί ατιμωτικώ αδικήματι. Κορύφωμα αγανακτήσεως λαμβάνει ακόμη επικίνδυνον μορφήν καθόσον μέλη εκτελεστικής επιτροπής καταζητούνται παρά της αστυνομίας. Επικαλούμεθα επέμβασιν υμών προς πρόληψιν ενδεχόμενων δυσάρεστων και ταχείαν ικανοποίησιν αιτημάτων πανσταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων» (1186)).

Η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδριάζει στον Καϊάφα προκειμένου να καθορίσει τη στάση της:

«Αύριον Κυριακήν συνέρχεται εις Καϊάφαν η εκλεγείσα παρά του συγκληθέντος εις Γαργαίάνους σταφιδικού συνεδρίου Επιτροπή, ίνα κατευθύνη τας περαιτέρω ενεργείας του όλου σταφιδικού ζητήματος, ιδία δε καθορίση την στάσιν του σταφιδοπαραγωγικού κόσμου εις περίπτωσιν κατά την οποίαν δεν ήθελον τελικώς εγκριθή παρά της κυβερνήσεως τα υποβληθέντα προς αυτήν αιτήματα του συνεδρίου Γαργαλιάνων. Παραλλήλως προς τας ανωτέρω ενεργείας της η Κεντρική Επιτροπή του Συνεδρίου Γαργαλιάνων πρόκειται εν συνεννοήσει μετά των κατά τόπους συγκροτηθεισών επιτροπών αγώνος να καταρτίση ενιαίαν στάσιν, ίνα αντιμετωπισθή η κατάστασις κατά τρόπον αποφασιστικόν. Κρατεί δηλαδή η σκέψις όπως εις περίπτωσιν κατά την οποίαν η κυβέρνησις δεν ήθελεν δώση ικανοποιητικήν λύσιν εις τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, συγκροτηθούν εις χρονικόν διάστημα καθορισθόμενον υπό της επιτροπής αγώνος συλλαλητήρια καθ’ άπασαν την Μεσσηνίαν και εν συνεργασία μετά των σταφιδοφόρων περιφερειών Ηλείας, ταχθή εις την κυβέρνησιν ολιγοήμερος προθεσμία προς επίλυσιν του όλου ζητήματος. Εις τα συλλαλητήρια ταύτα, τα οποία προβλέπεται ότι θα μετάσχουν άπαντες οι σταφιδοπαραγωγοί, θα τεθή υπ’ όψει των παρά των διαφόρων ομιλητών η όλη κατάστασις καια θα τονισθεί εις αυττούς ότι θα πρέπει να ώσιν έτοιμοι να αποδυθούν εις αγώνας σκληροτέρους προς διεκδίκησιν των δικαίων απόψεών των» (1187).


(1184) “Ριζοσπάστης” 8/8/1935

(1185) “Ριζοσπάστης” 9/8/1935

(1186) “Ριζοσπάστης” 10/8/1935

(1187) “Θάρρος” 10/8/1935