Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 22:36

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (240ο μέρος)

Γράφτηκε από τον

Μεγάλο συλλαλητήριο γίνεται και στην Πύλο: «Ο λαός της Πυλίας συνελθών εις πανεπαρχιακόν συλλαλητήριον εις την Πύλον με την συμμετοχήν γυναικών και παίδων και με μαύρας σημαίας, εν πλήρει αγανακτήσει δι' επιδεικνυομένην πρωτοφανή αδιαφορίαν και εγκατάλειψιν αρμοδίων, αφού ήκουσε τους ρήτορας Θ. Κορμάν, πρόεδρον Εκτελεστικής Επιτροπής, Χρ. Κουβελιώτην, Στυλ. Διακουμογιαννόπουλον, Β. Χαραμάραν, Κ. Τσαγκλήν, Π. Κουβελιώτην αποφασίζει:

Αξιοί άμεσον παραδοχήν αιτημάτων πανσταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων, αποτελούντος θέλησιν ολόκληρου σταφιδικού κόσμου, καθορισμόν τιμής πλεονασμάτων τουλάχιστον 3.600 δραχμές, αν και το ποσόν αυτό αποτελεί τιμήν πείνας. Σταφιδοπαραγωγικός κόσμος διαδηλοί την αγανάκτησίν του για την παντελή εγκατάλειψίν του υπό αρμοδίων, αλλά και την απόφασίν του όπως αγωνισθεί εν η περιπτώσει τον αγνοήσουν και πάλιν. Απεκδύεται δε πάσης ευθύνης διά συμβησόμενα, εις α η απόγνωσις ήθελε τυχόν τον οδηγήσει. Σταφιδοπαραγωγικός κόσμος τέλος τάσσεται αλληλέγγυος προς εργατικήν και επαγγελματικήν τάξιν και ζητεί ενίσχυσίν των διά την επιτυχίαν των απολύτως δικαίων αιτημάτων του.

Η Επιτροπή του συλλαλητηρίου: Τσαγκλής, Τσούτσουρας, Χαραμάρας, Γιαννόπουλος, Καραμπάτσος, Ρουσόπουλος, Κουμουτσάκης, Ζωντανός, Χρονόπουλος, Καρυγιάννης, Ψαλίδας, Ζόμπολος, Ασημακόπουλος, Πανταζόπουλος, Καλογερόπουλος, Διπλάρης, Σταυρόπουλος, Γκόνης, Κριάρης, Καρβέλας, Φουντωτός, Χρόνος, Καραμαλής, Ζεριγιώτης, Μπαλοδήμος, Ανδρόπουλος, Ζευγίτης, Μπλουγούρας, Κωνσταντακόπουλος, Τζαμουράνης» (1193).

Η επιτροπή που οργάνωσε την κινητοποίηση στα Φιλιατρά ζητεί ικανοποίηση αιτημάτων και συμπαράσταση:

«Σταφιδοπαραγωγοί Φιλιατρών και περιχώρων συνελθόντες εις πάνδημον συλλαλητήριον με αγανάκτησιν αποδοκιμάζουν εγκληματικήν αδιαφορίαν κυβερνήσεως και ΑΣΟ και αιτούν άμεσον αποδοχήν ψηφίσματος Πανσταφιδικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων, αναστολήν χρεών Αγροτικής Τραπέζης, ως και παύσιν των διώξεων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής των σταφιδοπαραγωγών. Καλούμεν εργατικάς, επαγγελματικάς και υπαλληλικάς οργανώσεις να ενισχύσουν ηθικά τον δίκαιον αγώνα μας.

Η Τοπική Επιτροπή: Τάσης Κουλαμπάς, Μαγγανάς, Καλαμαράς, Παναγιώταρος, Σταυρόπουλος, Μαντζαφλάρης» (1194).

Οι κινητοποιήσεις αγκαλιάζουν όλη τη Δυτική Μεσσηνία: «Στην Κυπαρισσία ομάδα διαδηλωτών κατέλαβε το τηλεγραφείο και επικοινώνησε με το διευθυντή του ΑΣΟ που τους υποσχέθηκε ότι θα γίνουν δεχτά τα αιτήματά τους. Ολοι οι σταφιδοπαραγωγοί είνε ανάστατοι» (1195).

Συλλαλητήρια γίνονται ακόμη στον Πύργο Ηλείας και τη Χώρα. Εργάτες και επαγγελματίες της Πύλου τάσσονται υπέρ των σταφιδοπαραγωγών:

«Τασσόμεθα αλληλέγγυοι στους σταφιδοπαραγωγούς, επικροτούμεν αποφάσεις συνεδρίου, αξιούμεν άμεσον επίλυσιν αυτών, διαμαρτυρόμενοι διά παντελή αδιαφορίαν κράτους.

Εργάτες και επαγγελματίες: Ι. Τσούτσουρας, Δ. Ψαλίδας, Α. Καραγιάννης, Γ. Καραβίας, Π. Μαρινάκης, Δημητρόπουλος, Χρονόπουλος, Κοτσίρης, Ψυχάρης, Δούκας, Καραμπέτσος, Σκοτάδης, Κουφός, Καραμπάτσος, Παπανικολόπουλος, Πολλάλης, Λούρος, Καλδής, Ζούρος, Κουφός, Χρυσανθακόπουλος, Κουφός, Ζωντανός, Κρανίου, Πυλιώτης, Πατσούρος, Καλδής, Λεμπέσης, Βενιέρης, Γκράβας, Πάντζος, Μπαλοδήμας, Γαλανός, Χαρίτος, Σπυρόπουλος, Χαρίτος, Φραγκάκης, Βισβίκης, Τσούλος, Πυλιώτης, Κουφός, Τζώρτζης, Μισυρλής, Ζωντανός, Γεωργόπουλος» (1196).

Η απόφαση του ΑΣΟ είναι πρόκληση για τους σταφιδοπαραγωγούς, ενώ η διοίκηση του Οργανισμού αρνείται ακόμη και να ακούσει την Επιτροπή του Συνεδρίου:

«Χθες το βράδυ στις 8 1/2 ήρθε στην Αθήνα η πενταμελής εκτελεστική επιτροπή του συνεδρίου των Γαργαλιάνων και των συλλαλητηρίων των σταφιδοπαραγωγών Πελοποννήσου αποτελούμενη από τους Θ. Κορμά, Τ. Κουλαμπά, Χρ. Κουβελιώτη, Σωτ. Σταυρόπουλο και Στ. Διακουμογιαννόπουλο. Η επιτροπή τράβηξε κατ' ευθείαν για τα γραφεία του ΑΣΟ όπου συνεδρίαζε το συμβούλιό του. Ζήτησε να γίνει δεχτή πριν ο ΑΣΟ πάρει αποφάσεις για την τιμή της σταφίδας. Το συμβούλιο όμως αρνήθηκε να δεχτεί την επιτροπή, η οποία επέμεινε. Δημιουργήθηκε μάλιστα και επεισόδιο. Η επιτροπή των σταφιδοπαραγωγών θα μείνει μερικές ημέρες στην Αθήνα και θα κάνει διαβήματα στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών. Επίσης θα επικοινωνήσει με τις οργανώσεις της εργατικής τάξης για το συνδυασμό του αγώνα τους. Σε συντάχτη μας που την επισκέφθηκε η επιτροπή δήλωσε ότι οι σταφιδοπαραγωγοί είνε αποφασισμένοι με τον αγώνα τους να επιβάλουν τα αιτήματά τους. Με κανένα τρόπο δεν θα δεχθούν να καθοριστεί η τιμή της σταφίδας κάτω από 3.600 δραχμές και θα παλαίψουν μέχρι τέλους. Ολόκληρη η Πελοπόννησος, είπε, είνε ανάστατη. Υστερα από την άρνηση του ΑΣΟ να δεχθεί τους αντιπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών, η εχτελεστική επιτροπή του Πανσταφιδικού Συνεδρίου των Γαργαλιάνων, πήγε στο ταχυδρομείο και έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, τον ΑΣΟ, τον “Ριζοσπάστη” και τον λοιπό Τύπο:

Ελθόντες ενταύθα ώραν 8 1/2 μ.μ. κατ' εντολήν πανσταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων και γενικών συλλαλητηρίων πενομένων και εις απόγνωσιν τελούντων σταφιδοπαραγωγών ίνα επικοινωνήσωμεν μετά συμβουλίου ΑΣΟ προς υποστήριξιν γνωστών αιτημάτων αυτών, παρουσιασθήκαμεν προ απόρθητου Γιλδίζ ΑΣΟ συνεδριάζοντος συμβουλίου, ζητήσαντες να μας ακούσουν πριν λάβουν αποφάσεις καθορισμού τιμής εξαγοράς κλπ., πλην όμως ούτοι ηρνήθησαν ασυστόλως να μας δεχθούν. Διαμαρτυρόμεθα με αγανάχτησιν εξ ονόματος όλου του σταφιδοπαραγωγικού κόσμου και αξιούμεν παντί σθένει όπως ακουσθώμεν πριν ληφθώσιν αποφάσεις, άλλως απεκδυόμεθα πάσης ευθύνης διά συμβησόμενα. Καθιστώμεν γνωστόν ότι Λουπινάς απεδοκιμάσθη σύμπαντα σταφιδικόν κόσμον διά λιποταξίαν και προδοσίαν δικαίου και τιμίου αγώνος.

Η εκτελεστική επιτροπή: Θεόδωρος Κορμάς, Τάσης Κουλαμπάς, Χ. Κουβελιώτης, Σωτ. Σταυρόπουλος, Στ. Διακουμογιαννόπουλος, ξενοδοχείον “Διεθνές” Πατησίων.

Στο μεταξύ το συμβούλιο του ΑΣΟ που συνεδρίαζε από προχθές τελείωσε τη συνεδρίασή του και καθώρισε κατώτερο όριο τιμής εξαγοράς των πλεονασμάτων τις 2.900 δραχμές. Συγκεκριμένα οι τιμές κατά κατηγορία ορίστηκαν ως εξής: Μεσσηνίας 2.900, Πυλίας και Τριφυλίας 3.000, Πατρών 3.100, Νήσων και Αιγίου 3.200 και Κορίνθου 3.300.

Είναι φανερό ότι ο καθορισμός αυτής της εξευτελιστικής τιμής ικανοποιεί μονάχα τους μεγαλοσταφιδεμπόρους και τον ΑΣΟ και χτυπά τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών, που δεν πιάνουν ούτε τα έξοδά τους. Οι σταφιδοπαραγωγοί ύστερα από αυτό είνε αποφασισμένοι να κατέβουν σε έντονο αγώνα με συλλαλητήρια κτλ.».

Στο ίδιο φύλλο ο “Ριζοσπάστης” σχολιάζει:

«Η προχτεσινή μέρα σήμανε πραγματικό συναγερμό του πελοποννησιακού σταφιδόκαμπου. Οι σταφιδοπαραγωγοί, που δεν αντέχουν πια τη ληστεία του ΑΣΟ και των σταφιδεμπόρων, κατεβήκανε σε τεράστια συλλαλητήρια με μαύρες σημαίες. Κι’ όμως οι μοναρχοφασιστικές φυλλάδες από τη “Βραδυνή”, ως το “Ελληνικόν Μέλλον” και τον “Τύπον” ή δεν γράψανε λέξη για τον τίμιο αγώνα της φτωχολογιάς ή προσπάθησαν να παραστήσουν τα συλλαλητήρια γελοία. Συγκεκριμένα για το συλλαλητήριο του Πύργου γράφανε πως πήραν μέρος σε αυτό 100 θορυβοποιοί.

Οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έχουν παρά να πληρώσουν με το ανάλογο νόμισμα τη στάση των παλιοφυλλάδων αυτών, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΑΣΟ και των σταφιδοπαραγωγών».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της εφημερίδας, στο συλλαλητήριο του Πύργου πήραν μέρος 1.500 σταφιδοπαραγωγοί (1197)


(1193) «Ριζοσπάστης» 19/8/1935

(1194) «Ριζοσπάστης» 19/8/1935

(1195) «Ριζοσπάστης» 19/8/1935

(1196) «Ριζοσπάστης» 19/8/1935

(1197) «Ριζοσπάστης» 20/8/1935