Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 12:40

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (244ο μέρος)

Γράφτηκε από τον
Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (244ο μέρος)

 

Η οργή των σταφιδοπαραγωγών δεν θα αργήσει να ξεσπάσει, η τρομοκρατία μεγαλώνει, στα Φιλιατρά συλλαμβάνεται ο Κανελλόπουλος και συγκροτείται μεγάλο συλλαλητήριο για την απελευθέρωσή του:

«Ανάβει ο σταφιδόκαμπος της Πελοποννήσου. Τα προμηνύματα της θύελλας που πλησιάζει μας έρχονται κι' από τα χωριά της Μεσσηνίας.

- Οχι! Δεν θα μας αρπάξετε τη σταφίδα μας! βροντοφωνάζουν οι σταφιδοπαραγωγοί. Κι' ούτε θα σας επιτρέψουμε να φυλακίσετε και να εξοντώσετε τους πρωτοπόρους αγωνιστές μας!

Αλλά ας αφήσουμε να μιλήσουν τα γεγονότα. Από τα Φιλιατρά πήραμε το παρακάτω τηλεγράφημα:

Φιλιατρά 23 του Αυγούστου. Σύσσωμος σταφιδοπαραγωγικός και επαγγελματικός κόσμος Φιλιατρών και περιχώρων, συνελθόντες εις πάνδημον συλλαλητήριον, συνεπεία συλλήψεως του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του σταφιδικού συνεδρίου Κανελλόπουλου, παρά την υπόσχεσιν που έδωσεν ο υπουργός Ράλλης στην Εκτελεστική Επιτροπή ότι θα σταματήσει η τρομοκρατία, διαμαρτυρόμεθα εντονώτατα και ζητούμεν παύσιν πάσης τρομοκρατίας.

Ολόκληρος η διαδήλωσις μεταβάσα εις αστυνομίας απελευθέρωσε κρατούμενον Κανελλόπουλον.

Ζητούμεν άμεσον αναθεώρησιν αποφάσεων του ΑΣΟ. Τασσόμεθα παρά το πλευρόν της Εκτελεστικής Επιτροπής συνεχιζούσης τον τίμιον και σκληρόν αγώνα μας. Αιτούμεθα όπως εγκριθούν οι αποφάσεις του συνεδρίου Γαργαλιάνων, άλλως σταφιδοπαραγωγικός κόσμος, ευρισκόμενος εν απογνώσει, θέλει αιματοκυλισθεί και καθιστά εξ ολοκλήρου υπεύθυνον διά τούτον την κυβέρνησιν. Αποκηρύσσομεν πάντας προδότας και συμβούλους ΑΣΟ.

Επιτροπή συλλαλητηρίου: Σταυρόπουλος, Τσίτσιος, Ματζαφλάρης, Φιτσώρος, Μουστρής, Κέντος, Καλαμάτας, Μαγγάνας, Κανελλόπουλος.

Καλαμάτα 23 Αυγούστου (Του ανταποκριτή μας)

Χθες έφθασε εδώ η επιτροπή των σταφιδοπαραγωγών που είχε πάει στην Αθήνα για τα ζητήματά της. Τα μέλη της επιτροπής σκορπίστηκαν στα χωριά για να οργανώσουν την πάλη των σταφιδοπαραγωγών. Ο νομάρχης και ο διευθυντής της νομαρχίας έφυγαν κι' αυτοί για τις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες για να καταπνίξουν τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών.

Φιλιατρά 23 του Αυγούστου (Του ανταποκριτή μας).

Συνεταιρισμένος κόσμος Φιλιατρών ανάστατος διά καθορισθείσας τιμάς εξαγοράς υπό ΑΣΟ και κυβερνήσεως. Ζητούμεν την άμεσον αναθεώρησιν των αποφάσεων του ΑΣΟ. Τασσόμεθα παρά τω πλευρώ τιμίας εκτελεστικής επιτροπής Θ. Κορμά, Σταυρόπουλου, Κουλαμπά, Κουβελιώτη, Διακουμογιαννόπουλου. Θα συνεχίσωμεν σκληρότερον αγώνα. Διαμαρτυρόμεθα εντονώτατα διά σύλληψιν μέλους Κεντρικής Επιτροπής Συνεδρίου. Ζητούμεν κατάπαυσιν πάσης τρομοκρατίας κατά των αγωνιστών σταφίδος. Αίρομεν εμπιστοσύνην συμβούλων ΑΣΟ.

Συνεταιρισμοί Φιλιατρών: Αγρίλης Σταυρόπουλος. Εράνη Λ. Αθανασόπουλος, Γ. Αλεξανδρόπουλος, Δήμητρα Δ. Παπαγεωργίου. Κτηματική Τράπεζα Θεοδωρακόπουλος.

Κατσίμπαλι 23 του Αυγούστου. Σταφιδοπαραγωγοί των χωρίων Κατσίμπαλι και Χαλαζωνίου Τριφυλίας πληροφορηθέντες την σύλληψιν υπό της αστυνομίας Φιλιατρών μέλους Κεντρικής Σταφιδικής Επιτροπής μετ' αγανακτήσεως διαμαρτύρονται και ζητούν παύσιν διώξεως, ανάκλησιν αποφάσεως ΑΣΟ προς αποφυγήν αιματοκυλίσματος Πελοποννήσου. Πρόεδροι συνεταιρισμών: Β. Τάτσος, Δ. Γκότσης. Επιτροπή: Φ. Φωτόπουλος, Φ. Γεωργόπουλος, Χ. Λεβεντάκης, Ι. Σαπέρας» (1202).

Οι κινητοποιήσεις αγκαλιάζουν τη Δυτική και Ανω Μεσσηνία, αλλά και την Ηλεία:

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Πελοπόννησο ολόκληρος ο σταφιδοπαραγωγικός κόσμος κατεβαίνει σήμερα σε μεγάλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για να απαιτήσει αναθεώρηση των αποφάσεων του ΑΣΟ. Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Πανσταφιδικού Συνεδρίου στις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες, γίνονται παντού δεκτά με εκδηλώσεις ενθουσιασμού.

Κατά πληροφορίες μας θα γίνουν σήμερα συλλαλητήρια στα Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους, Πύργο, Πύλο και σε άλλες πόλεις και χωριά της Πελοποννήσου. Λόγω της αγανάχτησης που επικρατεί δεν αποκλείεται να συμβούν σοβαρά γεγονότα, επειδή η κυβέρνηση και ο ΑΣΟ αρνούνται να δεχτούν τα δίκαια αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών και τους προκαλούν με τα τρομοκρατικά μέτρα που παίρνουν» (1203).

Στις 25 Αυγούστου η κοινωνική έκρηξη στην Πελοπόννησο αγκαλιάζει πλατύτατα στρώματα και δημιουργείται ένα κύμα συμπαράστασης:

«Οι καμπάνες χτύπησαν συναγερμό και οι μαύρες σημαίες υψώθηκαν στον Πελοποννησιακό κάμπο. Ενας ολόκληρος παραγωγικός πληθυσμός που με τον ιδρώτα και το αίμα του βγάζει το πολυτιμότερο προϊόν της χώρας μας, ξεχύθηκε σαν φουρτουνιασμένη θάλασσα στις πόλεις και τα κεφαλοχώρια της Πελοποννήσου, στα Φιλιατρά, στην Κυπαρισσία, στους Γαργαλιάνους και στα άλλα σταφιδικά κέντρα.

Το σύνθημα «3.600 ή θάνατος», «Κάτω ο ληστρικός ΑΣΟ» συγκέντρωσε χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς, αποφασισμένους να δώσουν και τη ζωή τους για να σταματήσει η κλεψιά και η ληστεία του προϊόντος των.

Οι σταφιδοπαραγωγοί ζητούν να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις του ΑΣΟ και να πληρωθούν 3.600 τη σταφίδα τους αντίς 2.900 που καθιέρωσε ο ΑΣΟ και η αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αντίς να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των δουλευτάδων της γης, στέλνει κι' άλλους χωροφύλακες να τρομοκρατήσουν το λαό της Πελοποννήσου και να πνίξουν στο αίμα τον τίμιο αγώνα του.

Ομως ο ληστεμένος, ο πεινασμένος, ο αγαναχτισμένος πληθυσμός σηκώνει απειλητικά τη ροζιασμένη γροθιά του, αποφασισμένος να νικήσει με κάθε θυσία.

Για να παρακολουθήσει και να ενισχύσει τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών ο "Ριζοσπάστης" έστειλε στις σταφιδικές περιφέρειες δύο απεσταλμένους συντάχτες του. Στα Φιλιατρά μιλάει ο Τάσης Κουλαμπάς και ο απεσταλμένος του “Ριζοσπάστη” τηλεγραφεί: “Ολόκληρη η Τριφυλία βρίσκεται στο πόδι για να περισώσει από τις ληστρικές διαθέσεις του ΑΣΟ και των σταφιδεμπόρων τη σταφίδα. Από ψες το βράδυ με αυτοκίνητα ταξί σκορπίστηκαν σ' όλα τα χωριά φαντάροι που τους έφεραν από την Καλαμάτα, για να εμποδίσουνε το σημερινό ξεσήκωμα της σταφιδοπαραγωγικής φτωχολογιάς. Οι φαντάροι σαν παιδιά των σταφιδοπαραγωγών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα κάνουν το πραγματικό τους καθήκον.

Από πολύ πρωί από το Χαλαζόνι, το Κατσίμπαλι και άλλα χωριά ξεκίνησαν κατά εκατοντάδες οι χωριάτες για τα Φιλιατρά. Στις 10 το πρωί πάνω από 3.500 χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί γεμίσανε την πλατεία των Φιλιατρών, κρατώντας μαύρες σημαίες με τα συνθήματα «Κάτω ο ΑΣΟ», «3.600 ή θάνατος», «Το ψωμί μας το παίρνουν οι καρχαρίες». Η αστυνομία που δεν πρόβλεπε πως θα πλάκωνε από τα χωριά τέτοια φουρτουνιασμένη ανθρωποθάλασσα, τα έχασε κυριολεχτικά. Οι επαγγελματίες ενώθηκαν με τις μάζες των διαδηλωτών σταφιδοπαραγωγών και έτσι αποτελέσθηκε ένα συλλαλητήριο με 5.000 πρόσωπα.

Μέσα σε ενθουσιώδικα χειροκροτήματα μίλησε ο Τάσης Κουλαμπάς εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του συνεδρίου των Γαργαλιάνων, ξεσκέπασε τις μανούβρες των υπουργών, βουλευτών και των αντιπροσώπων του ΑΣΟ, που έχουνε για σκοπό να εκφυλίσουνε τη διάθεση των σταφιδοπαραγωγικών μαζών να παλαίψουνε και να κερδίσουνε τα ζητήματά τους. Διηγήθηκε λεπτομερειακά όλη τη δουλειά της Εχτελεστικής Επιτροπής στην Αθήνα και τη στιγμή που ανέφερε τα ονόματα των επαίσχυντων προδοτών Λούπινα και Τερζάκη, η μάζα ξέσπασε βροντερά «κάτω οι άτιμοι, οι προδότες». Ο Τάσης Κουλαμπάς σύστησε στους σταφιδοπαραγωγούς να καταδικάσουν, να αποφύγουν προσεχτικά και να καταγγείλουν εκείνους που προτείνουν το ρίξιμο δυναμίτιδας και χαρακτηριστικά τόνισε ότι μόνο με τον τίμιο και επίμονο μαζικό τους αγώνα με το σύνθημα «3.600 δρχ. ή θάνατος» θα κερδίσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Ολη τη μέρα τα Φιλιατρά βρίσκονταν σ' έναν πραγματικό συναγερμό. Οι καμπάνες χτυπούσανε εκκωφαντικά καλώντας το λαό των Φιλιατρών να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του με τους τίμιους σταφιδοπαραγωγούς.

Το απόγευμα στις 3 ενώ περνούσε ο ταγματάρχης της χωροφυλακής, η αγαναχτισμένη μάζα ξέσπασε σε αποδοκιμασίες γιατί ο ταγματάρχης είχε τηλεφωνήσει στο νομάρχη της Καλαμάτας ότι οι συγκεντρωμένοι είνε όλοι τους παιδαρέλια. Κυνηγήθηκε από τους διαδηλωτές και αναγκάσθηκε να κλεισθή στην αστυνομία για να αποφύγει τις αποδοκιμασίες των διαδηλωτών που γινόντανε πιο άγριες”.

 

(1202) «Ριζοσπάστης» 24/8/1935

(1203) «Ριζοσπάστης» 25/8/1935

 

 


NEWSLETTER