Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 11:24

H Μάχη του Λάλα «ζωντανεύει» σε ταινία - ντοκιμαντέρ

Γράφτηκε από την
H Μάχη του Λάλα «ζωντανεύει» σε ταινία - ντοκιμαντέρ

Μια πολύ δημιουργική και φιλόδοξη προσπάθεια πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» της Ηλείας, σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή και δημιουργό του καναλιού στο YοuTube “MessiniaView” Ιωάννη Κ. Μουτσούλα, σε κείμενα και διαλόγους του Φιλόλογου-Ιστορικού Ερευνητή κ. Γεωργίου Κουρκούτα.

Η προσπάθεια αυτή αφορά την υλοποίηση μια ταινίας - ντοκιμαντέρ με κύριο θέμα την ιστορική Πολιορκία και την άλωση του Λάλα που έγινε το διάστημα 29 Μαΐου έως 13 Ιουνίου 1821 στην ομώνυμη περιοχή, με την συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας. Τα γυρίσματα διήρκησαν ένα μήνα και έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα, όπως στην Νεράϊδα, στο Πούσι, στο Δούκα, στο Λάλα και στο δρυοδάσος της Φολόης. Απλοί άνθρωποι και κάτοικοι της περιοχής αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια με την συμμετοχή τους τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και με την διάθεση χώρων όπως παραδοσιακών αρχοντικών για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Αρωγοί σε αυτή τη δημιουργική προσπάθεια που ξεκίνησε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» ήταν από την αρχή η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό που «αγκάλιασε» τον Σύλλογο από την πρώτη μέρα δημιουργίας του και τον συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ι.Μ. για το 1821, αλλά και ο Δήμος Πύργου με τον Δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο που έθεσε ως βασικό στόχο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του την ανάδειξη του Πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου. Η ταινία βρίσκεται στην διαδικασία του μοντάζ και μόλις ολοκληρωθεί θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο.

 

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για την Μάχη της Καρύταινας

Οι δημιουργικές προσπάθειες Πολιτιστικών Συλλόγων και Συλλόγων που ασχολούνται με την ιστορική αναβίωση συνεχίζονται. Συγκεκριμένα ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κοινόν Καρυτινών» σε συνεργασία με τον Ιωάννη Κ. Μουτσούλα ετοιμάζουν ένα ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου αφιερωμένο στην πρώτη νικηφόρο Μάχη της Καρύταινας, στις 27 Μαρτίου 1821. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Η συμμετοχή αναβιωτών, μουσικών, ιστορικών, συγγραφέων, και κομπάρσων είναι εθελοντική και το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής θα παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021 με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο ντοκιμαντέρ που αφορά την Μάχη της Καρύταινας θα συμμετέχουν εκτός από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Κοινόν Καρυτινών», ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» της Ηλείας, ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας, ο ιστορικός Σύλλογος Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας καθώς και πολίτες – εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή.


NEWSLETTER