Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 11:40

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (245ο μέρος)

Γράφτηκε από τον
Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (245ο μέρος)

 

 

Μεγάλη συγκέντρωση γίνεται και στην Κυπαρισσία όπου μεταξύ των άλλων καίγονται χαρτιά του ΑΣΟ, την οποία περιγράφει ο απεσταλμένος του “Ριζοσπάστη” Ν. Κόκκινος ο οποίος δίνει πληροφορίες και για τη μεγάλη συγκέντρωση στους Γαργαλιάνους:

«Ολόκληρος ο σταφιδόκαμπος της Τριφυλίας και τα σταφιδοπαραγωγικά της κέντρα ζήσανε σήμερα ένα τέτοιο μαζικό ξεσήκωμα των σταφιδοπαραγωγών που δεν αναφέρεται ίσα με τα σήμερα στα χρονικά των σκληρών αγώνων των σκλάβων ενάντια στη Λερναία Υδρα του ΑΣΟ. Εχω ανταμώσει και συζητήσει με εκατοντάδες φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς. Ολοι τους με ζωγραφισμένη την ακατάβλητη αποφασιστικότητα στα πρόσωπά τους λένε: “αυτή τη φορά πια είμαστε αποφασισμένοι, να κερδίσουμε το δίκιο μας”.

 

Στην Κυπαρισσία έγινε συγκέντρωση με 3.500 σταφιδοπαραγωγούς οι οποίοι κάψανε με εκδηλώσεις αγανάχτησης τα χαρτιά του ΑΣΟ. Μια στεντόρεια φωνή βγαίνει από τα στήθια των ακατάβλητων σταφιδοπαραγωγών: “Ζητάμε να καταργηθούνε τα χρέη”. Ο Διακουμογιαννόπουλος που μιλάει εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του σταφιδοπαραγωγικού συνεδρίου των Γαργαλιάνων αποθεώνεται πραγματικά από τη μάζα. Οι σταφιδοπαραγωγοί σε ορμητικότατο συλλαλητήριο ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κυπαρισσίας. Ποια δύναμη μπορεί να σταματήσει τον αγαναχτισμένο λαό; Το ογκώδες συλλαλητήριο έφτασε κάτω από το τηλεγραφείο και επιτροπή του συλλαλητηρίου επεκοινώνησε αμέσως με τον υπουργό Εσωτερικών Περικλή Ράλλη. Η επιτροπή δήλωσε κατηγορηματικά στον υπουργό πως οι εξεγερμένοι σταφιδοπαραγωγοί δεν θα διαλυθούνε παρά τότε μόνο που θα πάρουνε την απάντηση της κυβέρνησης ότι αποδέχεται το ψήφισμα του συνεδρίου των Γαργαλιάνων Ο υπουργός υποσχέθηκε πως αύριο (σήμερα) το μεσημέρι θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο και θα τους τηλεφωνήσει αμέσως τις αποφάσεις του.

Στους Γαργαλιάνους 3.000 και πάνω σταφιδοπαραγωγοί συγκροτήσανε μεγαλειώδικη συγκέντρωση.

Ολοι οι σταφιδοπαραγωγοί απόψε θα διανυκτερεύσουν συγκεντρωμένοι μέσα στις πόλεις περιμένοντας ανυπόμονα την απάντηση του υπουργικού συμβουλίου. Ο επαναστατικός ενθουσιασμός της μάζας είνε ακατάβλητος, ασύγκριτος.

Η πεποίθηση για τη νίκη, την οποία θα διεκδικήσουν οργανώνοντας τα ένοπλα συλλαλητήρια, έχει καταχτήσει τις μάζες των χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών».

Σε μεγάλη συγκέντρωση βρίσκονται ο Κορμάς και ο Κουβελιώτης και ο άλλος απεσταλμένος του “Ριζοσπάστη”, ο Κ. Αυγήτας, τηλεγραφεί: «Στο Μελιγαλά έγινε συλλαλητήριο με 2.000 σταφιδοπαραγωγούς. Μίλησαν ο πρόεδρος της σταφιδικής επιτροπής Κορμάς και ο Κουβελιώτης μέλος της ιδίας επιτροπής. Εγκρίθηκε έντονο τηλεγράφημα στην κυβέρνηση με το οποίο δηλώνουνε ότι στην περίπτωση που δεν θα λυθούνε τα αιτήματά τους μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα κάνουν ένοπλη κάθοδο στην Καλαμάτα. Πεντακόσιοι αγρότες της Πυλίας που είτανε έτοιμοι να κατέβουν ένοπλοι στην Καλαμάτα, δεν κατέβηκαν για να συγχρονίσουν την κάθοδό τους μαζί με όλους τους σταφιδοπαραγωγούς της περιφέρειας Πυλίας την ερχόμενη Κυριακή. Ολόκληρη η Καλαμάτα βρίσκεται σε συναγερμό. Ολόκληρη η εργαζόμενη Καλαμάτα βρίσκεται ανεπιφύλαχτα στο πλευρό της σταφιδοπαραγωγικής φτωχολογιάς, την οποία θα υποστηρίξει με κάθε μέσο για να κερδίσει τα ζωτικά της ζητήματα. Οι εργατικές οργανώσεις υιοθέτησαν όλα τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών και με έντονες τηλεγραφικές διαμαρτυρίες θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση την άμεσο αποδοχή τους».

Τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στέλνει η επιτροπή συλλαλητηρίου της Κυπαρισσίας:

«Λαός Κυπαρισσίας και περιχώρων σύσσωμος αποδοκιμάζει κυβέρνησιν και ΑΣΟ διά ληφθέντα μέτρα κατά της σταφίδος. Ζητεί άμεσον αναθεώρησιν αποφάσεων, πλήρη αποδοχήν ψηφίσματος συνεδρίου Γαργαλιάνων, άλλως απεκδυόμεθα πάσης ευθύνης για περαιτέρω συμβησόμενα έκτροπα.

Η επιτροπή: Διακουμογιαννόπουλος Στυλιανός, Γερμανός Κωνσταντίνος, Κανελλόπουλος Νικ., Αδαμόπουλος Παν., Βλάχος Σωτήριος».

Τηλεγράφημα προς την κυβέρνηση στέλνει και η επιτροπή συλλαλητηρίου Γαργαλιάνων που εκτιμά ότι απειλείται αιματοκύλισμα:

“Λαός εξακολουθεί την συγκέντρωσίν του. Αρνείται να διαλυθεί πριν δοθεί η απάντησις της κυβερνήσεως αξιών να δοθεί αμέσως. Αδυνατούμεν συγκρατήσωμεν μαινόμενα πλήθη. Εθνικό συμφέρον επιβάλλει τουλάχιστον απάντησιν επί προγενέστερου τηλεγραφήματος. Απεκδυόμεθα πάσης ευθύνης δι' απειλούμενον από στιγμής εις στιγμήν αιματοκύλισμα.

Επιτροπή συλλαλητηρίου».

Για την Καλαμάτα ο “Ριζοσπάστης” γράφει: «Ολες οι εργατικές οργανώσεις της πόλης μας τάχθηκαν αλληλέγγυοι με τους σταφιδοπαραγωγούς που παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους».

Το μεγάλο ρεπορτάζ της εφημερίδας ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας”: «Η εργατική τάξη της χώρας με ζωηρότατον ενδιαφέρον παρακολουθεί τον δίκαιον αγώνα των εργατών σταφιδοπαραγωγών αιτούντων όπως καθιερωθεί τιμή σταφίδος 3.600 το χιλιόλιτρον, τακτοποίηση των χρεών, κατάργηση του ΑΣΟ και του παρακρατήματος κλπ.

Η εργατική τάξη ευρίσκει απολύτως δίκαια τα αιτήματα αυτά των εργαζόμενων σταφιδοπαραγωγών. Η συγκινητική εγκύκλιος των εργαζομένων σταφιδοπαραγωγών προς την εργατικήν τάξιν, ζητούντων ενίσχυσιν εις τον δίκαιον αγώνα, ευρίσκει μια βαθειά απήχηση στα αισθήματα όλων των εργατών της χώρας.

Η εργατική τάξη της χώρας κηρύσσεται αλληλέγγυος με τους εργαζομένους σταφιδοπαραγωγούς, υιοθετεί τα αιτήματα του πανσταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων και με ζωηράν δυσφορίαν επληροφορήθη ότι το συμβούλιον του ΑΣΟ, περιφρονήσαν την φωνήν των σταφιδοπαραγωγών, καθώρισε τιμάς αυτόχρημα ληστρικάς εις βάρος της εργασίας του εργαζόμενου πληθυσμού της Πελοποννήσου και προς ικανοποίησιν της απληστίας μιας μηδαμινής μειοψηφίας πλουτοκρατών οινοβιομηχάνων, εξαγωγέων και τραπεζιτών. Η εργατική τάξη σημειώνει ότι τα ίδια αυτά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους σταφιδοπαραγωγούς πρωτοστατούν εις την εκμετάλλευσιν και της εργατικής τάξης εις τα εργοστάσια οινοπνευματοποιίας Ελευσίνος, Πύργου, Καλαμών κλπ., λιπασμάτων Πειραιώς, αποθήκας συσκευής σταφίδος κλπ.

Επίσης η εργατική τάξη με ζωηράν δυσφορίαν πληροφορείται ότι οι αρχές καταδιώκουν με σκοπό να συλλάβουν και να εκτοπίσουν τους επί κεφαλής των εργαζομένων σταφιδοπαραγωγών.

Γνωστοποιώντας σας τα αισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης της εργατικής τάξης προς τους εργαζόμενους σταφιδοπαραγωγούς, ζητούμεν εξ ονόματος όλων των εργατών της χώρας όπως ικανοποιηθούν αμέσως όλα τα αιτήματα τα διατυπωθέντα εις το εν Γαργαλιάνοις Πανσταφιδικόν Συνέδριον. Ιδιαιτέρως ζητούμεν όπως αναθεωρηθούν αμέσως οι αποφάσεις του ΑΣΟ περί καθορισμού τιμής 2.900 το χιλιόλιτρον και γίνει αποδεκτή η υπό των σταφιδοπαραγωγών υποδειχθείσα τιμή των 3.600 δραχμών.

Επίσης ζητούμεν όπως μη γίνει ουδεμία δίωξις εναντίον των επικεφαλής του αγώνος των σταφιδοπαραγωγών.

Η εργατική τάξις της χώρας - εκπληρούσα καθήκον αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους σταφιδοπαραγωγούς, οι οποίοι γίνονται θύματα της ιδίας πλουτοκρατικής σπείρας που εκμεταλλεύεται και την εργατική τάξη και θέλουσα να εξυπηρετήσει και τα δικά της συμφέροντα - δεν εννοεί να αφήσει μόνους τους σταφιδοπαραγωγούς εις τον δίκαιον αυτόν αγώναν τους και είναι αποφασισμένη να τους ενισχύσει με όλα τα μέσα σε περίπτωση επιμονής του ΑΣΟ και της κυβέρνησης να αρνούνται την ικανοποίηση των ως άνω αιτημάτων των σταφιδοπαραγωγών.

Ελπίζομεν ότι θέλει ληφθεί ευμενώς υπ’ όψη η γνώμη και η θέληση αυτή της εργατικής τάξης.

Διά την Εκτελεστικήν Επιτροπήν

Α. Λαζαρίδης» (1204).

 

(1204) “Ριζοσπάστης” 26/8/1935

 


NEWSLETTER