Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 12:51

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (248ο μέρος)

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (248ο μέρος)

Τόσο ο Κονδύλης όσο και ο Ράλλης και ο αντιεισαγγελέας Καλαμών Περιστερίδης κάνανε δηλώσεις, με τις οποίες προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη για τη δολοφονική πρόκληση της Πύλου στους κομμουνιστές.

Η κυβέρνηση τρέμοντας την οργή των αγωνιζόμενων σταφιδοπαραγωγών και τη γενική κατακραυγή που ξεσηκώνεται από όλες τις γωνίες της χώρας εναντίον της, προσπαθεί να συγκαλύψει τα εγκλήματά της με το ψέμα και την αισχρή συκοφαντία.
Για πολύ κουτό περνάν τον εργαζόμενο λαό. Ποιος μέχρι τώρα υποστηρίζει ξετσίπωτα την απαίσια και ληστρική φάρα που απομυζά το αίμα των σταφιδοπαραγωγών; Οι σταφιδοπαραγωγοί προτού οργανώσουν συλλαλητήρια απευθύνθηκαν επανειλημμένα στις αρχές. Ζήτησαν ένα μικρό μόνον μέρος από τα εκατομμύρια που τους κλέβει ο ΑΣΟ. Ζήτησαν από την κυβέρνηση να επέμβει στον ΑΣΟ και να τους δώσει ένα κομμάτι ψωμί για τα παιδιά τους που πεινούν. Μα ο υπουργός της Εθνικής Οικονομίας Στεφανόπουλος αρνήθηκε επανειλημμένα να δεχθεί την επιτροπή τους. Τι έπρεπε να κάνουν; Να πεθάνουν από την πείνα; Και κατέβηκαν στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους, αυτής της ύπαρξής τους. Μα η κυβέρνηση, αντί ψωμί τους έστειλε και πάλι σφαίρες. Ξάπλωσε στη γης τα κορμιά των σταφιδοπαραγωγών.
Οχι! Δεν θα συγκαλύψετε τα εγκλήματά σας! Δεν θα μπορέσετε να δικαιολογήσετε την ευθύνη που σας βαρύνει. Ο εργαζόμενος λαός όλης της χώρας ξέρει πολύ καλά το τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την εκστρατεία: Το πνίξιμο στο αίμα της πάλης των σταφιδοπαραγωγών. Γι' αυτό και θα υπερασπίσουν με όλος τους τις δυνάμεις τους σταφιδοπαραγωγούς. Γιατί ο αγώνας των σταφιδοπαραγωγών είνε και αγώνας δικός του» (1211).
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ του απεσταλμένου του Νίκου Κόκκινου από τις κινητοποιήσεις που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
«Φιλιατρά 25 Αυγούστου. Λαϊκή οργή! Συναγερμός των πεινασμένων! Πρώτη φορά στην Τριφυλία ξέσπασε τέτοια θύελλα!
Η ατμόσφαιρα είνε φορτωμένη από ηλεχτρισμό αγανάχτησης. Ο λαός ξυπνά σαν το λιοντάρι που τινάζει άγρια τη χαίτη του. Από την αυγή στο σταφιδικό κάμπο δεν ακούς τίποτα άλλο:
- Γεώργοοοο! Γιάννη! Λενιώωω! ξυπνάτε, πάμε Φιλιατρά!
Κι' από χτήμα σε χτήμα, από χωριό σε χωριό οι κλαγγές της καμπάνας που χτυπάει δαιμονισμένα σε κάθε εκκλησία, οι φωνές των παιδιών, οι τσιρίδες των γυναικών και η αντάρα από τα οργισμένα στήθια των δουλευτάδων της σταφίδας ξεσπάει σ' ένα σύνθημα που αντιλαλεί:
- 3.600 ή θάνατος!
- Κάτω οι καρχαρίες!
- Κάτω ο ΑΣΟ!
- Ζήτω η εκτελεστική των Γαργαλιάνων!
Πρωτοπορία τα χωριά Χαλαζώνι και Κατσίμπαλι. Το συλλαλητήριο των Φιλιατρών ογκούται. Ρόπαλα, τσεκούρια, κλαδευτήρια, σαρωματίνες, μαύρες παντιέρες, λάβαρα και οργισμένα μάτια.
- 3.600 ή θάνατος!
Η πλατεία πλημμύρισε στα Φιλιατρά. Η μάζα ηλεκτρίστηκε. Ολοι κυττάνε σ' ένα μπαλκόνι και μια φωνή ξεσπάει:
- Γεια σου λεβέντη Κουλαμπά!
- Αηδόνι μας! σταφιδόπαιδο! αγωνιστή μας να μας ζήσεις!
Εκείνος άρχισε να μιλάει:
- Ζήτω ο ηρωικός και τίμιος λαός των σταφιδοπαραγωγών! Ζήτω το συνέδριο των Γαργαλιάνων!
Μίλησε με πόνο καρδιάς. Είπε τα βάσανα του σταφιδικού κόσμου. Οι γέροι κλαίγανε. Οι νέοι και τα παλληκάρια σηκώνανε τις γροθιές.
- Θα διώξουμε τους καρχαρίες!
Ξεσκέπασε τους προδότες: Λούπινα, Τερζάκη και άλλους και η μάζα έδειξε όλο το μίσος κατά των προδοτών. Είπε πώς πάλαιψε η επιτροπή στην Αθήνα, πως της κλείσανε τις πόρτες ο ΑΣΟ και το κράτος αλλά και διαβεβαίωσε τους σταφιδοπαραγωγούς πως δε λυγίζει η επιτροπή. Δεν θα πάψει τον αγώνα παρά μονάχα όταν θα νικήσουν οι σταφιδοπαραγωγοί.
Και κατέληξε:
- Μπορεί να μας δείτε στο δρόμο πνιγμένους στο αίμα εμάς, αλλά τον αγώνα δεν τον αφήνουμε. Αν μαυρίσει το μάτι των παραγωγών και γίνει κακό, οι εγκληματίες και οι ένοχοι θα είναι αυτοί και όχι μεις.
Τον σηκώσανε στα χέρια και τραβήξανε στο ταχυδρομείο να δώσουν το ψήφισμα με τα αιτήματα «3.600», ανάκληση αποφάσεων ΑΣΟ και προθεσμία ως αύριο στην κυβέρνηση να απαντήσει.
Η αστυνομία όμως που τα “δίπλωσε” μπροστά στον όγκο της μάζας, ζήτησε με την προβοκάτσια να χτυπήσει και καλώντας την επιτροπή επί τόπου της είπε ότι θα ριχτούν δυναμίτες.
Ο Κουλαμπάς τόπε αυτό στη μάζα.
- Εμείς δεν είμαστε αναρχικοί. Τέτοια πράματα δεν κάνουμε. Εμείς έχουμε όπλο τις χιλιάδες γροθιές μας.
Τελείωσε το συλλαλητήριο μα δεν διαλύονται οι πεινασμένοι. Τα λάβαρα ανεμίζουν μαύρα και απειλητικά. Οι φωνές αντηχούν στην πλατεία και στους δρόμους. Προμηνύονται νέες θύελλες.
Ενώ ξαφνικά πήγε κάπως να ησυχάσει η πόλη, αντιλαλήσανε πάλι οι καμπάνες δυνατά. Ο κόσμος χύθηκε στους δρόμους. Αυτή τη φορά η μάζα δεν ήτανε να συγκρατηθεί από τίποτα.
- Τι γίνεται μωρέ;
- Φωτιά στην Κυπαρισσία!
Οι πρώτοι σωφεράδες από την Κυπαρισσία φέρουν τα μαντάτα. Ο Διακουμογιαννόπουλος της εκτελεστικής επιτροπής μίλησε εκεί. Οι σταφιδοπαραγωγοί αγαναχτισμένοι ριχτήκανε στα γραφεία του ΑΣΟ και σκίσανε τα χαρτιά. Επιτεθήκανε και κάψανε τα εντάλματα, πετάξανε τα παράσιτα έξω και οι 3.000 σταφιδοπαραγωγοί διαδηλώσανε φωνάζοντας:
- Κάτω ο ΑΣΟ! Κάτω οι καρχαρίες!
- 3.600 ή θάνατος!
Τα ίδια και στους Γαργαλιάνους όπου ο Κουλαμπάς αποθεώθηκε κυριολεχτικά, μόλις έφτασε από τα Φιλιατρά. 3.700 παραγωγοί τον σηκώσανε στα χέρια και τους μίλησε.
Ολόκληρη η Τριφυλία στο πόδι!
Στα Φιλιατρά, στις 3 το απόγευμα, μόλις φτάσανε οι πρώτες ειδήσεις, καινούργιος συναγερμός.
Μάζες πυκνές ξανασυγκεντρώθηκαν και πάλι. Πάλι οι καμπάνες χτυπούν. Ο ταγματάρχης της Χωροφυλακής στο τηλέφωνο ακούστηκε να λέει πως οι συγκεντρωμένοι είναι “βυζανούδια” κι ο νομάρχης από την Καλαμάτα γελούσε. Οι παραγωγοί το μυριστήκανε:
- Να φύγεις σακαράκα! Σκισμένη παντιέρα να πας από κει που ήρθες!
Του ριχτήκανε και τον αναγκάσανε να μπει στο αυτοκίνητο να φύγει. Πάλι ο Κουλαμπάς στο μπαλκόνι. Πάλι δάκρυα. Πάλι οργισμένες φωνές.
- Αυτός ο άνθρωπος μπήκε στην καρδιά μου. λέει ένας γέρος.
- Παιδί μου, μη φεύγεις από δω. Σε θέλουμε.
Η διαδήλωση γύρισε όλη την πόλη αποδοκιμάζοντας τον ΑΣΟ και καταχτώντας τους δρόμους. Το τηλεγραφείο καταλαμβάνεται πάλι και τη στιγμή αυτή ζητάνε τον υπουργό. Ο Ράλλης απάντησε τη φορά αυτή.
- Αύριο θα σας απαντήσω. Καλώ έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και αναγνωρίζω το δίκαιό σας.
Μόλις το λέει αυτό ο Κουλαμπάς στη μάζα, δεν περιγράφεται τι έγινε.
- Ζήτω η επιτροπή μας. Θα πεθάνουμε μαζί για τον αγώνα μας!
- Ξυπνήσαμε πια! Δεν είμαστε οι σκλάβοι του παληού καιρού!
Αυτά ως την ώρα με τη μεγαλύτερη συντομία.
Το θα γίνει αύριο; Οι σταφιδοπαραγωγοί απόψε δεν θα κοιμηθούν.
- Τι θ' απαντήσει η κυβέρνηση; Η αλήθεια είνε πως είνε αποφασισμένοι για όλα γιατί η ληστεία είναι αισχρή.
Οι μαύρες σημαίες και οι σφιγμένες γροθιές των ηρωικών αυτών ανθρώπων είνε σε θέση να γκρεμίσουν αλύπητα όλα τα εμπόδια που τους φράζουν το δρόμο για τη νίκη τους. Και οι φαντάροι; Ω! αρκετές φωνές ακουστήκαν απ' αυτούς.
Είμαστε αδέρφια σας. Εμείς δε χτυπάμε!
Τι λέει ο ο μοναρχοφασισμός;
Τι λένε οι καρχαρίες του ΑΣΟ;
Τι λέει ο Κονδύλης και το “αγροτόπαιδο” ο Στεφανόπουλος;
Η Τριφυλία σηκώνει ψηλά τη σημαία της ηρωικής πάλης.

(1211) “Ριζοσπάστης” 28/8/1935