Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 13:10

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (250ο μέρος)

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (250ο μέρος)

 

Παρόμοια έκκληση η επιτροπή απηύθυνε προς το στρατό τονίζοντας ότι ο αγώνας των σταφιδοπαραγωγών είνε αγώνας για την ίδια τη ζωή τους, για την ίδια την ύπαρξή τους.

Η επιτροπή παράλληλα κυκλοφόρησε προκήρυξη προς τους σταφιδοπαραγωγούς Ηλείας και τους καλεί σε συλλαλητήριο για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους αδερφούς τους παραγωγούς της Μεσσηνίας. Για τις συγκεντρώσεις των σταφιδοπαραγωγών Ηλείας και για την εν γένει οργάνωση του συλλαλητηρίου ανεχώρησαν χθες το πρωί με αυτοκίνητα στα διάφορα χωριά, μέλη της επιτροπής. Η ημέρα και η ώρα του συλλαλητηρίου τηρούνται μυστικές. Πάντως πιστεύεται ότι το συλλαλητήριο θα γίνει σήμερα ή αύριο. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι απόλυτος τάξις επικρατεί στη Μεσσηνία, υπάρχουν πληροφορίες ότι ολόκληρος η περιοχή Πυλίας και Τριφυλίας βρίσκεται ακόμη εν εξεγέρσει. Λέγεται μάλιστα ότι έξω από την Κυπαρισσία έγινε μάχη μεταξύ στρατού και σταφιδοπαραγωγών. Οι άλλες περιφέρειες έχουν αποκλεισθεί από μεγάλα τμήματα στρατού και χωροφυλακής. Γύρω στις πόλεις και κωμοπόλεις έχουν εγκατασταθεί στρατιωτικές δυνάμεις με πολυβόλα και οπλοπολυβόλα. Σ' ολόκληρη τη Μεσσηνία έχει εξαπολυθεί άγρια και πρωτοφανή τρομοκρατία. Εγιναν εκατοντάδες συλλήψεις αγροτών, τους οποίους βασανίζουν απάνθρωπα και τους σέρνουν στην Καλαμάτα για να τους περάσουν από έκτακτο στρατοδικείο. Ο υπουργός Εσωτερικών Ράλλης δήλωσε ότι από σήμερα το πρωί θα αρχίσουν να λειτουργούν στην Καλαμάτα τα έκτακτα στρατοδικεία. Σ' αυτά θα δικάζονται αμέσως όλοι οι συλληφθέντες και όσοι συλληφθούν στο μεταξύ και που θα χαρακτηρίζονται ως υπαίτιοι των γεγονότων. Οσοι συλληφθούν και προσαγόμενοι μπροστά στο στρατοδικείο δεν καταδικάζονται, θα εκτοπίζονται. Οι επιτροπές ασφαλείας έχουν κιόλας έτοιμο ολόκληρο πίνακα εκτοπιζομένων.
Ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κίτσος έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών τηλεγράφημα στο οποίο λέει ότι όσα γράφτηκαν για συλλήψεις και αφοπλισμούς αστυνομικών είνε ψέματα. Στο τηλεγράφημα αναφέρει ότι στην ύπαιθρο γίνονται αθρόες συλλήψεις και ότι οι συλλαμβανόμενοι μεταφέρονται στη Μεσσήνη. Επίσης αναφέρει ότι οι συγκεντρωμένοι έξω από την Κυπαρισσία διαλύθηκαν και πιάστηκαν 50 σταφιδοπαραγωγοί. Ο Διοικητής Χωροφυλακής Βεργογιαννόπουλος έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρει τα εξής: “Απόλυτος τάξις επικρατεί καθ' άπασαν την περιφέρειαν. Οι συγκεντρωθέντες από χτες το εσπέρας έξωθι του χωρίου Αρμενιοί φαίνονται διατεθειμένοι να διαλυθούν. Από σήμερον ενεργούνται τα δέοντα κατά των υπαίτιων. Ισχυρά τμήματα αστυνομικής δυνάμεως μετέβησαν το απόγευμα εις Αρμενιούς, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους προς διάλυσιν των συγκεντρώσεων έξωθι των Αρμενιών και πρόληψιν νέων τοιούτων”. Ο υπουργός των Εσωτερικών Ράλλη είπε ότι η συγκέντρωση έξω από την Κυπαρισσία διαλύθηκε. Δήλωσε επίσης ότι σήμερα θα γίνουν σε όλες τις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Τα συλλαλητήρια επετράπηκαν υπό τον όρο να γίνουν υπό την επίβλεψη της αστυνομίας. Ο υπαρχηγός της Χωροφυλακής Γκεσερλής διατάχθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών να πάει στην Πελοπόννησο για να αντιληφθεί ο ίδιος την κατάσταση και να ενεργήσει ανακρίσεις.
Πύργος 28 Αυγούστου (Του ανταποκριτή μας) Σήμερα συνήλθαν σε κοινή σύσκεψη τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας μαζί με τους αντιπροσώπους του σταφιδοπαραγωγικού συνεδρίου Γαργαλιάνων και με αντιπροσωπείες των γύρω χωριών αποφάσισαν ομόφωνα να κατέβουν αύριο (σήμερα) σε πάνδημο συλλαλητήριο, στο πλευρό των αγωνιζόμενων σταφιδοπαραγωγών Πυλίας και Τριφυλίας.
Η επιτροπή των σταφιδοπαραγωγών Ηλείας καλεί όλους τους σταφιδοπαραγωγούς να κατέβουν στον Πύργο με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και να απαιτήσουν με τον όγκο τους τη γρήγορη επίλυση των αιτημάτων τους. Απόψε έφτασε ισχυρή δύναμη στρατού από την Πάτρα. Κανένα τρομοκρατικό μέτρο δεν μας λυγίζει. Θα παλαίψουμε στο πλευρό των μεσσήνιων αδελφών μας και θα νικήσουμε.
Στο αναμεταξύ στην Καλαμάτα εξακολουθούσε και χτες η απεργία των μυλεργατών, που απήργησαν για να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους σταφιδοπαραγωγούς. Οι λιμενεργάτες αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν φορτία για τους μύλους.
Χθες το βράδυ ο υπουργός των Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η απεργία των μυλεργατών λύθηκε». (1214)
Ο «Ριζοσπάστης» με κύριο άρθρο εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση:
«Ξεσηκώθηκαν όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί της νότιας Πελοποννήσου. Πάλαιψαν σαν παλληκάρια με το ντουφέκι στο χέρι για το ψωμί και το δίκιο τους. Ενάντια στους ληστές λαογδάρτες που τους ρουφούν τη ζωή και τον κόπο τους. Εχουνε θύματα πολλά, που ακόμα δεν ξέρουμε το σωστό αριθμό τους. Και η αντιλαϊκή κυβέρνηση της μοναρχικής παλινόρθωσης κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο, ξεσήκωσε μεραρχίες, έστειλε αντιτορπιλικά, πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, χτύπησε, ρήμαξε, σκότωσε και βγαίνει τώρα κομπάζοντας και ανακοινώνει: “Η τάξις αποκαθίσταται! Επιτυγχάνεται διάλυσις των χαμινιών και των κομμουνιστών”!
Και από πολύ πριν, μα πολύ περισσότερο μετά από τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και το Ηράκλειο, ιδιαίτερα τώρα ύστερα από το ξεσήκωμα των σταφιδοπαραγωγών και το μακελειό της Πυλίας και της Τριφυλίας, ολοένα και πιότερο για τα εκατομμύρια των εργαζομένων, ξεκαθαρίζει η πεποίθηση ότι έτσι, όπως κατάντησαν τα πράγματα στη χώρα μας οι αστικοτσιφλικάδες εκμεταλλευτές, δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες μέρες παρά μόνο αν ξεσηκωθεί ο λαός και κάνει δική του τάξη στον τόπο.
Απήργησαν πέρσυ οι λιμενεργάτες της Καλαμάτας υπερασπιζόμενο το ψωμί τους και βγήκαν εφτά λιγότεροι. Το ίδιο γένηκε με τους εργάτες του Ηρακλείου που ζήτησαν ψωμί. Και χτες ματοκυλίστηκαν οι σταφιδοπαραγωγοί γιατί ζήτησαν κι' αυτοί, που ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα τους ρουφά η καφτή γη τον ιδρώτα, το δικαίωμα να μην ψοφούν της πείνας!
Τι λοιπόν συμβαίνει στην Ψωροκώσταινα; Απ' τη Θράκη και τη Μακεδονία ως την Πυλία και την Κρήτη, ένας πόλεμος είνε κηρυγμένος, πότε κρυφός και πότε φανερός, μα πάντα άγριος και φοβερός, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς: Ανάμεσα σ' αυτούς που δουλεύουν, παράγουν και πεινούν και σε κείνους που κάθονται, οργιάζουν και πλουταίνουν!
Τα πράγματα είνε ολοφάνερα: Ποιος εργαζόμενος δεν κατάλαβε ότι προχθές και χτες στην Πελοπόννησο δεν έπρεπε να χυθεί ούτε μια σταλιά αίμα; Ποιος δεν νοιώθει ότι οι σταφιδοπαραγωγοί πρέπει να απολαμβάνουν τον κόπο τους, την σταφίδα τους;
Και όμως τι συμβαίνει; Υπάρχει μια ληστοσυμμορία, ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός. Υπάρχει ένα αχόρταγο τοκογλυφικό τέρας, η Αγροτράπεζα. Υπάρχει το εκμεταλλευτικό κράτος, που αφανίζει τους σταφιδοπαραγωγούς με τους φόρους. Υπάρχει ακόμη ένα κοπάδι ολόκληρο από μεγαλεμπόρους, τοκογλύφους κτλ. που όλοι τους σαν βδέλλες, κολλημένες στο σβέρκο των αγροτών, τους ρουφούν τον κόπο, τους κάνουν το βίο ανυπόφορο βάσανο.
Μερικά μέτρα αν παιρνόντουσαν να περιμαζευτεί λίγο η αχορτασιά όλων των πιο πάνω παρασίτων και οι σταφιδοπαραγωγοί θάπερναν όχι 3.600 μα 4.000 στο χιλιόλιτρο.
Μα τον τόπο μας κυβερνάν όχι εργαζόμενοι, όχι οι άνθρωποι του λαού, μα οι εκμεταλλευτές και τα τσιράκια τους. Γι' αυτό η Καλαμάτα, το Ηράκλειο, η Πυλία και η Τριφυλία, γίνονται πεδία ομαδικής εκτέλεσης των εργαζομένων, που δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να ζητούν τον κόπο τους, το δίκιο τους!

(1214) “Ριζοσπάστης” 29/8/1935