Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 15:20

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (Μέρος 252ο)

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (Μέρος 252ο)

 

Στο «Ριζοσπάστη» και δίπλα στον τίτλο δημοσιεύονται τα ονόματα των νεκρών της Πύλου: Τσαρπάλας, Γ. Πατσούρος, Χρονόπουλος. Με τη σημείωση ότι «στο μεγάλο κατάλογο των ηρωικών νεκρών προστέθηκαν τρία καινούργια θύματα, μαχητές των λαϊκών αγώνων για το ψωμί και τη λευτεριά, σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας που δολοφονήθηκαν άνανδρα από την αντιλαϊκή κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε διωγμό σταφιδοπαραγωγών που πρωταγωνίστησαν στα συλλαλητήρια και εκδίδει εντάλματα σύλληψης για τα 50 άτομα της Επιτροπής του Συνεδρίου Γαργαλιάνων:

«Ενας άγριος χωρίς προηγούμενο διωγμός άρχισε στη Μεσσηνία κατά των σταφιδοπαραγωγών. Ενοπλα αποσπάσματα στρατού και χωροφυλακής έχουν ξεχυθεί σ' ολόκληρη τη Μεσσηνία και συλλαμβάνουν, δέρνουν, τρομοκρατούν. Προχθές το βράδυ έγινε έξω απ' την Κυπαρισσία στη θέση Ροντάκι, ολόκληρη μάχη στρατού και σταφιδοπαραγωγών. Ο στρατός μεταχειρίσθηκε πολυβόλα και κατώρθωσε να διασκορπίσει τους αγρότες. Απ' τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν πολλοί και ένας απ' αυτούς, ο αγρότης Χρονόπουλος πέθανε. Επίσης πέθανε και ο αγρότης Πατσούρος που είχε τραυματισθεί στην Πύλο. Στο χωριό Κυνηγός βρίσκονται άλλοι πέντε τραυματισμένοι κατά τις συγκρούσεις της Πύλου, χωριστά από τους 12 για τους οποίους γράψαμε από προχθές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών εξεδόθησαν εντάλματα σύλληψης ολόκληρης της επιτροπής του Πανσταφιδικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων που αποτελείται από 50 πρόσωπα. Πρώτα απ' όλα κυνηγούν τα μέλη της εχτελεστικής επιτροπής Κουλαμπά, Διακουμογιαννόπουλο, Κορμά, Κουβελιώτη, Σταυρόπουλο, καθώς και τον Κανελλόπουλο. Επειδή κυκλοφόρησε η είδηση ότι μέλη της επιτροπής βρίσκονται στο χωριό Χαλαζώνι στάλθηκαν τρία αποσπάσματα να πολιορκήσουν το χωριό και να τους συλλάβουν. Ομαδικές συλλήψεις γίνονται σ' ολόκληρη την περιφέρεια. Στην Κυπαρισσία αναφέρεται ότι έγιναν κιόλας 15 συλλήψεις και στα Φιλιατρά και στους Γαργαλιάνους διετάχθησαν 30 συλλήψεις. Οπως καταγγέλλουν οι σταφιδοπαραγωγοί ο Τσαρπάλας που σκοτώθηκε στην Πύλο, δεν σκοτώθηκε κατά την ώρα της συμπλοκής μπροστά στα γραφεία του ΑΣΟ, αλλά δολοφονήθηκε σε απόσταση χιλίων μέτρων, ενώ εβάδιζε μόνος. Για τη δολοφονική δράση των αρχών ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε τηλεγράφημα στο νομάρχη Μεσσηνίας και του εκφράζει “την απόλυτον ευαρέσκειάν του”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταβιβάζονται από τη Μεσσηνία, στα περίχωρα της Κυπαρισσίας εξακολουθούν να είνε συγκεντρωμένοι σταφιδοπαραγωγοί ενώ συγχρόνως στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά δείχνουν τάσεις να ανασυγκροτηθούν. Οι ίδιες διαθέσεις υπάρχουν και ανάμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς Πυλίας και των χωριών Πήδασος, Κορώνη, Ταβέρνα, Κυνηγός, Λαχανάδα και Χαρακοπιό. Παράλληλα με την κίνηση των σταφιδοπαραγωγών οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Κυπαρισσίας και Καλαμάτας με μακρό ανακοινωθέν τονίζουν ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών θα κλείσουν τα καταστήματά τους και θα κηρύξουν απεργία. Oπως ανέφερε ο ίδιος ο Νομάρχης Καλαμάτας, για την Κυριακή προαναγγέλλονται κοινά συλλαλητήρια εργατών, σταφιδοπαραγωγών και επαγγελματιών. Χθες και προχτές οι αρχές κατάσχανε τα φύλλα του "Ριζοσπάστη" και δεν αφήσανε να κυκλοφορήσει κανένα στη Μεσσηνία. Επίσης κατάσχεσαν και τα φύλλα μερικών δημοκρατικών εφημερίδων.

Στο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται η τελευταία ανταπόκριση του Κ. Αυγήτα για τα γεγονότα:

Τετάρτη βράδυ. Κι' απόψε βαρειά η νύχτα στην Καλαμάτα. Ειν' η πέμπτη βραδυά, που κοιμούνται με εφιάλτες οι εκμεταλλευτές του λαού. Μονάχα εδώ; Μα και στον Πύργο, την Πάτρα και πιότερο στην Αθήνα, στο μεγάλο κηφηναριό.

Οι ειδήσεις φτάνουν απανωτές:

- Οι σταφιδοπαραγωγοί της Πυλίας ένοπλοι έρχονται στην Καλαμάτα.

- Κι' από τα χωριά Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας χιλιάδες αγρότες με κλαδευτήρια, αξίνες, παλαιά ξίφη, κυνηγετικά όπλα έφθασαν στην Κυπαρισσία. Θα επιτάξουν τραίνα και θα κατέβουν κι' αυτοί στην Καλαμάτα. Πανικός στους καρχαρίες. Πραγματικά οι αγρότες από τα βουνοχώρια κι' απ' όλους τους κάμπους της Πυλίας και της Τριφυλίας έξη μέρες ήταν στο πόδι. Τις τρεις μάλιστα τελευταίες νύχτες δεν έκλεισαν μάτι. Τα βουναλάκια σκύβουν, κι' οι βράχοι παραμερίζουν στο διάβα του ξεσηκωμένου λαού - του γίγαντα - του κάμπου και του βουνού. Κι' οι εχθροί - οι αιώνιοι απομυζητές - κάνουν επέλαση και οργανώνουν εκστρατείες με στρατό, χωροφυλακή, όπλα, πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, πολεμικά καράβια και αεροπλάνα. Καυτές σφαίρες μπούκωσαν τα στόματα που φώναζαν ψωμί. Ο στρατιωτικός νόμος κηρύχτηκε. Η Μεσσηνία τέθηκε σε πολιορκία. Η Πυλία και Τριφυλία αποκλείστηκαν με χιλιάδες ένοπλους στρατιώτες και χωροφύλακες. Τα πολυβόλα ξερνάνε φωτιά. Ναι, στους κάμπους της Πυλίας και Τριφυλίας τρεις μέρες γράφτηκαν ογκώδικοι τόμοι με το αίμα της αγροτικής φτωχολογιάς. Μοναδικοί κληρονόμοι των χρόνων εκείνων, οι τιμημένοι αγωνιστές της τωρινής παλλαϊκής εξέγερσης στο νοτιοδυτικό τμήμα του Μωριά συνέχισαν τις ηρωικές παραδόσεις των προγόνων τους, δίνοντας σ' αυτές ουσιαστικό λαϊκό περιεχόμενο. Πάλαιψαν σα λιοντάρια - τ' ομολογάνε κι' οι εχθροί - για ψωμί, που φτιάχνουν οι ίδιοι και τ' αρπάζουν οι ληστοσυμμορίες λογής-λογής. Και έσκισαν με τα ίδια τους τα χέρια το φασιστικό στρατιωτικό νόμο της βίας των εκμεταλλευτών, υπερασπίζοντας τους αγωνιστές και τις ελευθερίες τους. Αυτό είνε το έγκλημά τους.

Χαράματα Πέμπτης αφήνουμε πίσω μας την Καλαμάτα, με τις ένοπλες περιπολίες στους δρόμους, το πολεμικό "Πάνθηρ" στο λιμάνι και τη φρουρά μπροστά στον κυλινδρόμυλο της "Ευαγγελίστριας". Σφίγγουμε θερμά το χέρι των μυλεργατών, που από δύο μέρες απεργούν από αλληλεγγύη για τους σταφιδοπαραγωγούς. Κακοί ηγέτες ρεφορμιστές δεν αφήκαν να πραγματοποιηθεί η γενική απεργία στην Καλαμάτα. Φρουρούνται κι' οι δρόμοι γύρω στην πόλη, γίνονται έρευνες στους εισερχόμενους και εξερχόμενους. Κι' ακόμα πίσω μας νομάρχες, στρατιωτικοί διοικητές και αστυνόμοι, περιζωσμένοι από ένοπλους φρουρούς, ετοιμάζουν και στέλνουν κι' άλλες δυνάμεις “προς κατάπνιξιν της εστίας των ταραχών και εξεγέρσεων”. Ασφυχτικός κλοιός περισφίγγει τη Μεσσηνία. Eνα δειλό φως ξεφεύγει δειλά δειλά ψηλά στα κορφοβούνια του Ταΰγετου. Και πέρα εκεί ροδοκοκκινίζουν σα φωτοστέφανα τα γκρίζα σύγνεφα που σκεπάζουν τα βουνά της Πυλίας και της Τριφυλίας. Ας κλίνουμε μαζί όλοι οι εργαζόμενοι τις ματοβαμμένες σημαίες του εργατοαγροτικού κινήματος μπροστά στα θύματα του αγώνα της αγροτιάς.

[...] Ακούστε εργαζόμενοι!

Οι μαύρες δυνάμεις από χτες περιζώσαν όλα τα χωριά της Πυλίας και της Τριφυλίας. Εγιναν ήδη πάνω από 100 συλλήψεις σταφιδοπαραγωγών. Τα εντάλματα φουρνίζουνται κατά δεκάδες. Εχταχτα στρατοδικεία αρχίζουν να λειτουργούνε. Ο μεσαιωνικός βούρδουλας μπήκε σε δράση. Οι σταφιδοπαραγωγοί κηρύχτηκαν σε διωγμό. Θα τους αφήσουμε;

Οι ηρωικοί αγωνιστές της φτωχολογιάς του κάμπου κινδυνεύουν. Ολες οι οργανώσεις των εργατών, υπαλλήλων, επαγγελματιών και των αγροτών ας ξεσηκώσουν ένα κύμα διαμαρτυρίας, Μαζί στην πρώτη γραμμή οι εργάτες, επαγγελματίες και αγρότες των άλλων επαρχιών της Πελοποννήσου ας βροντοφωνάξουν:

- Κάτω τα χέρια απ' τους σταφιδοπαραγωγούς και τους αγωνιστές τους!

- Ν' αρθεί ο στρατιωτικός νόμος!

- Ν' αποσυρθούν οι ένοπλες δυνάμεις.

- Να σταματήσουν οι διώξεις και να απολυθούν οι συλληφθέντες.

- Να δοθούν 3.600 δραχμές τιμή για τα πλεονάσματα της σταφίδας

Κι' όλοι μαζί ας χαιρετήσουμε θερμά, αδελφικά τον ηρωικό σταφιδικό λαό του Μωρηά, που με τους αξιοθαύμαστους εξαήμερους αγώνες του, παλεύοντας σε άνιση μάχη, χάραξε καινούργιες στράτες στους κάμπους, φωτίζοντας το δρόμο σ' όλους τους εργαζόμενους, σ' όλους τους σκλάβους της πόλης και του τόπου. Υπερπλούσια η πείρα μας εξοπλίσθηκε για τους καινούργιους αγώνες που δεν θ' αργήσουν. Ας ουρλιάζουν οι εχθροί εκμεταλλευτές. Στους κάμπους ξετρουπώνουν “ανατροπείς”. Η νίκη παρ' όλο που “επεβλήθη το κράτος του νόμου”, είνε με το μέρος των σταφιδοπαραγωγών» (1216).


(1216) “Ριζοσπάστης” 30/8/1935