Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 16:52

Αναζητώντας τις ρίζες της οικογένειας Κισκήρα (φωτογραφίες-πινακες)

Αναζητώντας τις ρίζες της οικογένειας Κισκήρα (φωτογραφίες-πινακες)

Νέο βιβλίο με στοιχεία από το 1770 μέχρι σήμερα.

Τις ρίζες όλης της οικογένειας Κισκήρα μελετά εδώ και κάποια χρόνια ο συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος Νίκος Κισκήρας, με αποτέλεσμα σύντομα να είναι έτοιμο το σχετικό, 2ο του βιβλίο.

Η νέα έρευνά του θα έχει τίτλο “Από πού κρατάει η σκούφια μας” και καταγράφει τις ρίζες της οικογένειάς του από το 1770 μέχρι και σήμερα. Το πρώτο του έργο αφορούσε τους πτυχιούχους σε ανώτερες σχολές εκπαίδευσης, των τελευταίων ετών από τα Φουρτζοκρέμμυδα.

Στο ψάξιμο των συγγενών βοήθησε πολύ η χρήση του facebook, όπως παραδέχεται ο ίδιος, καθώς και ο χρόνος που είχε ελεύθερο στην καραντίνα. Η ιστορία των Κισκηρέων κρατάει και από την ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Οι οικογένειες καταγράφονται σε διαγράμματα αναλυτικά. Ο κ. Κισκήρας έχει καταφέρει να εντοπίσει όλους τους άντρες με το επώνυμο Κισκήρα, όλες τις γυναίκες με το επώνυμο αυτό, μέχρι και τα εγγόνια τους.

Οπως ο ίδιος αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου του: “Είναι γνωστή σε όλους η αγάπη μου για τον τόπο που γεννήθηκα – μεγάλωσα και υπηρετώ το Φουρτζή Πυλίας. Εκείνο που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι η αγάπη μου για όλους όσους έχουμε κοινές οικογενειακές ρίζες.

Από μικρός ήθελα να γνωρίσω από πού έχει ρίζες η οικογένειά μου. Σήμερα στην προσπάθεια έκδοσης του βιβλίου «Από πού κρατά η σκούφια μας», γνώρισα, εάν όχι όλους, αρκετούς Κισκη(υ)ραίους, που έχουν ρίζα από τα χωριά της Δυτικής Μάνης, Λαγκάδα, Μηλιά, Λοσνά, Πλάτσα, Νιοχώρι και Φουρτζή Πυλίας. Οσο μιλούσα μαζί τους τόσο θάρρος και δύναμη έπαιρνα βλέποντας το ίδιο ενδιαφέρον για την οικογένειά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μαριάνθη Κισκυρέα, με ρίζες από το Νιοχώρι, που ήταν και το βασικό στήριγμά μου για την έκδοση του βιβλίου μας. Σήμερα έφτασα να έχω στο βιβλίο όλους τους Κισκη(υ)ρέους – Κισκηρόνυφες – Κισκηρογαμπρούς, παιδιά τους και εγγόνια τους σε όλο τον κόσμο. Σας παρουσιάζω το γενεαλογικό δένδρο με τα κλαδιά της οικογένειας (Κισκήρας – Κισκύρας – Κισκηρέας – Κισκυρέας – Κισκηρόπουλος) σε όλο τον κόσμο, από τα 6 και μοναδικά χωριά βάζοντας δίπλα την πιο παλιά φωτογραφία που έχω στο αρχείο μου”.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι το πόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες που θα δει ο αναγνώστης στο βιβλίο. Κάποιες από αυτές είναι από το 1850, επεξεργασμένες με τα μέσα των φωτογράφων της εποχής. Αποτελούν πραγματικό θησαυρό για όσους ξέρουν να εκτιμούν τα παλιά πράγματα.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΙΣΚΗΡΑ

- Λαγκάδα

- Μηλιά

- Πλάτσα - Λοσνα

- Νιοχώρι

- Φουρτζή

Ακολουθούν παλιές φωτογραφίες μελών της οικογένειας Κισκήρα με το αντίστοιχο γενεαλογικό δένδρο:

Παρασκευάς Κισκήρας (1836)

 

 

Θεόδωρος Κισκήρας (1863)

 

Πέτρος Κισκήρας (1867)

 

 

Γιάννης Κισκήρας (1900)

 

 

Παναγιώτης Κισκήρας (1877)

 

 

Θεμιστοκλής Κισκήρας (1901)

 

 

Γιώργος Κισκήρας (1872)

 

 

Ανδρεας Κισκήρας (1873)

 

 

Πέτρος Κισκήρας (1880) - Ευστράτιος Κισκήρας (1861)

 

 

Πέτρος Κισκήρας (1921)

 

 

 

 To Παλατάκι του Γιαννακού Κισκήρα (1859)

 

 

Αντώνης Κισκήρας (1837)

 

 

 

Σταύρος Κισκήρας (1837)

 

 

Παναγιώτης Κισκήρας (1897)

 

 

Δημοσθένης Κισκήρας (1905) - Παναγιώτης Κισκήρας (1906)

 

Δημήτρης Κισκηρόπουλος (1939)

 

Γ.Σαρ.