Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 20:15

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 318o)

 Του Ηλία Μπιτσάνη

Πύργος – Αγρια τρομοκρατία έχει ξαπολυθεί σ’ ολόκληρη την πόλη μας. Χαφιέδες με πολιτική περιβολή πιάσανε τον πρόεδρο των επισιτιστών Καυτανιώτη και τον μικροεπαγγελματία Κουτουλογένη. Τους κατέσχεσαν μια πρόσκληση που απευθυνόταν στους βουλευτές και το νομάρχη Ηλείας που τους καλούσε να πάρουν μέρος στο σταφιδικό συνέριο του Πύργου καθώς και 15 κόλλες της αναφοράς και γραμματόσημα αξίας 45 δραχμών. Οι χαφιέδες χτυπώντας με καννιβαλικό τρόπο τον μικροεπαγγελματία, τον μαύρισαν κυριολεκτικά στο ξύλο.

Ολος ο λαός της πόλης μας είνε καταγαναχτισμένος για τις προκλητικές αυτές αυθαιρεσίες των χαφιέδων που βάλθηκαν να ματαιώσουν με τρομοκρατικές πράξεις το σταφιδικό συνέδριό μας και ζητάει την άμεση απομάκρυνσή τους.

*

Πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω ανακοινωθέν της Οργανωτικής Επιτροπής Πύργου:

“Προς τους συνεταιρισμούς, Κοινότητας και όλους τους σταφιδοπαραγωγούς

Η κυβέρνηση με το στόμα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Δεκάζου μας ειδοποιεί ότι πρέπει να είμεθα ολιγαρκείς. Παράλληλα γιόμισε τις πόλεις, τους σταθμούς και τους δρόμους της Πελοποννήσου με στίφη χωροφυλάκων και χαφιέδων που κατατρομοκρατούν το λαό. Νομίζει κανείς ότι βρισκόμαστε στις μέρες του Ιμπραήμ. Ολα αυτά δείχνουν ότι τα σχέδια και τις αποφάσεις της Σταφιδικής Επιτροπής σε κείνα τα σημεία που μας εξυπηρετούν, θα τα γράψει στα παληά της τα παπούτσια.

Εχουμε πληροφορίες ότι την σταφίδα μας την έχουν προπουλήσει οι μεγαλέμποροι με βάση 2.000 δραχμές και αυτοί τώρα απαιτούν από την κυβέρνηση να καθορίσει τις τιμές πλεονασμάτων γύρω από τις 2.000 δραχμές. Υστερα από όλα αυτά, ειδοποιούμε τον σταφιδοπαραγωγικό κόσμο, ότι μονάχα ο αγώνας θα κρίνει αν θα εξακολουθούμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας, αν και στο μέλλον θα έχουμε και τυπικά στα χέρια μας το σημερινό τιποτένιο νοικοκυριό.

Για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που ξαπόλυσαν οι εχθροί του ψωμιού μας, πρέπει κάθε συνεταιρισμός και Κοινότης να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους. Κάθε δέκα επίσης σταφιδοπαραγωγοί να στείλουν έναν αντιπρόσωπο. Πρέπει ακόμα να ανοιχτεί φαρδύς έρανος σε όλα τα χωριά για την εξοικονόμηση των ναύλων και των άλλων εξόδων του συνεδρίου. Σε κάθε χωριό να εκλέγωνται μαζικές σταφιδικές επιτροπές για την καθοδήγηση του αγώνος.

Απαραίτητα οι αντιπρόσωποι να είνε εφοδιασμένοι με πληρεξούσιο υπογεγραμμένο από τους σταφιδοπαραγωγούς που τους εξέλεξαν. Με το συνέδριο αρχίζει ο αγώνας. Τους σταφιδοπαραγωγούς του Μωρηά, προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκηο τους καμμία τρομοκρατία, κανένας Ιμπραήμ δεν θα τους λυγίσει.

Η οργανωτική επιτροπή”.

Αντίγραφο στάλθηκε και στις άλλες εφημερίδες» (1346).

Πολλές αθηναϊκές εφημερίδες δημοσιεύουν ανταποκρίσεις από την κατάσταση στην Πελοπόννησο. Κάποιοι τίτλοι αναφέρουν ότι “απειλούνται έκτροπα γεγονότα” (1347) και η “Σημαία” αναλαμβάνει να μεταφέρει την κυβερνητική γραμμή. Διαψεύδει τα περί “εκτρόπων” και “ενόπλων συλλαλητηρίων” αλλά αποκαλύπτει ότι ο στρατός έχει ήδη αναλάβει τον πρώτο ρόλο στη “διατήρηση της τάξης”. Ενώ δημοσιεύει και επιστολή από τον Πύργο προς τους αρχηγούς των Φιλελευθέρων και των Λαϊκού Κόμματος, με την οποία ζητείται η άρση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μεταξά και ο σχηματισμός νέας που θα δίνει λύση στα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών: «Τόσον εις αθηναϊκάς εφημερίδας όσον και εις εγχωρίους εδημοσιεύθησαν κατ’ αυτάς πληροφορίαι περί κινήσεων μεταξύ των Μεσσηνίων σταφιδοπαραγωγών, αποσκοπουσών δήθεν εις την συγκρότησιν ενόπλων συλλαλητηρίων και εις την κάθοδον των αγροτών ωπλισμένων εις Καλάμας, εάν δεν ληφθούν ικανοποιητικά μέτρα διά την εφετεινήν εσοδείαν της σταφφίδος.

Καθ’ ά είμεθα εις θέσιν να γνωρίζωμεν η αντίληψις των αρμοδίων αρχών εν τω Νομώ είναι ότι τοιαύται πληροφορίαι παριστούν τα πράγματα αδικαιολογήτως υπερβολικά. Αι αρχαί του τόπου είναι εγκύρως πληροφορημέναι περί των ανησυχιών αι οποία εκδηλούνται μεταξύ των σταφιδοπαραγωγών και δεν παραλείπουν ως βεβαιούν, να καθιστώσιν ενήμερον την κυβέρνησιν περί αυτών. Θεωρούνται δε δικαιολογημέναι αι ανησυχίαι αύται του σταφιδικού κόσμου και φυσικοί, δεδομένου ότι κατ’ αυτήν την εποχήν αποφασίζονται τα ληπτέα μέτρα διά την εσοδείαν.

Εις τας ιδίας ως ανωτέρω πληροφορίας, προστίθεται ότι επιτροπαί εκπροσωπούσαι σταφιδοπαραγωγούς έταξαν δήθεν προθεσμίαν διά των ενταύθα αρχών προς την κυβέρνησιν, διά την αποδοχήν υπ’ αυτής των συμφερουσών λύσεων, και εδήλωσαν ότι πέραν δε της προθεσμίας ταύτης οι σταφιδοπαραγωγοί θα αναλάβουν βίαιον αγώνα.

Το τοιούτον διαψεύδεται κατηγορηματικώς υφ’ όλων των αρμοδίων. Ουδεμία επιτροπή σταφιδοπαραγωγών εκτός της επιτροπής της συγκεντρώσεως των περονοσποροπλήκτων εις Μπάστα, παρουσιάσθη ενώπιον των αρχών, η οποία μάλιστα να θέση και προθεσμίας προς την κυβέρνησιν.

Γενικώς δέον να είναι γνωστόν, ότι υπό των τοπικών αρχών παρακολουθείται μετά προσοχής η εξέλιξις της καταστάσεως εν Μεσσηνία και συνεχώς καθίσταται περί ταύτης ενήμερος και η κυβέρνησις.

Χθες περί την μεσημβρίαν ο διοικητής του ενταύθα συντάγματος συνταγματάρχης κ. Φράγκος μετέβη εις την Διοίκησιν Χωροφυλακής και συνωμίλησε μετά του διοικητού ταγματάρχου κ. Παπαγεωργίου επί ζητημάτων αφορώντων την τάξιν εν τω νομώ. Κατά την συνομιλίαν παρίστατο και ο βουλευτής κ. Ν. Κάρτσωνας κατελθών από της προχθές ενταύθα και ο μοίραρχος κ. Βέτσικος.

Ο διοικητής του Συντάγματος κ. Φράγκος εις συνομιλίαν του μετά των δημοσιογράφων συνέστησε να αποφεύγεται η αναγραφή διεγερτικών ειδήσεων, τονίσας ότι δεν εκπληρούν κανένα σκοπόν οι ανακριβείς πληροφορίαι περί ενόπλων καθόδων των αγροτών εις Καλάμας, όπου επί τέλους, οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έχουν τίποτε να κάμουν.

Κατ’ ιδιαιτέρας πληροφορίας της “Σημαίας” απολύτως εξηκριβωμένας και αντικειμενικάς, προερχομένας δε εξ όλων των σταφιδικών κέντρων η αδιάψευστος πραγματικότης είναι, ότι αι ανησυχίαι των σταφιδοπαραγωγών διά τα μέτρα της εφετεινής εσοδείας έχουν φθάσει εις το κατακόρυφον. Αι πλέον διάφοροι και αι πλέον εκνευριστικαί πληροφορίαι περί της τύχης τουθ προϊόντος των κυκλοφορούν μεταξύ αυτών. Και τούτο, η έλλειψις δηλαδή της πεποιθήσεως, ότι θα αναγνωρισθούν αι ανάγκαι των συντελεί εις την εντονωτέραν εκδήλωσιν των ανησυχιών των. Οι Μεσσήνιοι σταφιδοπαραγωγοί περιμένουν να καθορισθή τιμή εξαγοράς των πλεονασμάτων τουλάχιστον εις 3.000 δραχμάς κατά χιλιόλιτρον. Ζητούν δε να ληφθή το ταχύτερον η απόφασις.

Πύργος – Κατόπιν της γνωστής δηλώσεως του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Δεκάζου επί του σταφιδικού, των πληροφοριών περί αθρόων εκτοπίσεων ως και της αποστολής χωροφυλάκων εις σταφιδοφόρους περιφερείας προς τρομοκράτησιν και στραγγαλισμόν δικαίων των σταφιδοπαραγωγών, πρωτοβουλία Κτηματικού Συλλόγου Ηλείας και Σταφιδοαγροτικού τοιούτου Αμαλιάδος απεστάλη το κάτωθι τηλεγράφημα:

“Προς τους αξιοτίμους αρχηγούς Φιλελευθέρων και Λαϊκών κομμάτων

Εφ’ όσον παρ’ υμών διορισθείσα κυβέρνησις Μεταξά δεν επιλύει φλέγοντα ζητήματά μας, αλλ’ αποτελματώνει τάυτα, ως σταφιδικόν, αντιτάσσουσα εις τας αξιώσεις παραγωγής – διατυπωθείσας παρ’ εκπροσώπων ταύτης συνεταιρισμένων οργανώσεων εις το αύτοθι Πανσταφιδικόν Συνέδριον και σταφιδικόν τοιούτο Αμαλιάδος – ορδάς οργάνων ειδικής ασφαλείας, αξιούμεν σχηματισθή παρ’ υμών καθαρών εκπροσώπων λαού, κυβέρνησις με πρόγραμμα επίλυσιν ζωτικών συμφερόντων μας άλλως καλούμεν πληρεξουσίους μας παραιτηθώσι βουλευτικού αξιώματος, δηλούντες διά την μη συμμόρφωσίν των ότι αίρομεν εμπιστούνην μας.

Λαός Πύργου

Το τηλεγράφημα υπογράφουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων Πύργου και πολλών χωριών» (1348).

 

(1346) “Ριζοσπάστης” 23/6/1936

(1347) “Ελεύθερος Ανθρωπος” 21/6/1936

(1348) “Σημαία” 24/6/1936