Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 20:10

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 319o)

 Του Ηλία Μπιτσάνη

Η “Σημαία”, τοπική “σημαιοφόρος” του αντικομμουνισμού αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος των σταφιδοπαραγωγών, ζητάει να ικανοποιηθεί το αίτημα για τιμές στις 3.500 δραχμές το χιλιόλιτρο, αλλά ταυτοχρόνως ζητεί “απηνή δίωξη των κομμουνιστών” οι οποίοι έχουν... διασκορπιστεί στο νομό και προσπαθούν να παρασύρουν τους παραγωγούς “εις στασιαστικάς εξεγέρσεις”: “Αδικούν πολύ τους Μεσσήνιους σταφιδοπαραγωγούς αι αθηναϊκαί συνάδελφοι που εμφανίζουν αυτούς ως ετοίμους να στασιάσουν, να καταλύσουν αρχάς και εξουσίας και να μεταβάλλουν τα πάντα εις γην και σποδόν. Κανείς άλλος δεν είναι νομιμοφρονέστερος και πειθαρχικώτερος του Μεσσηνίου σταφιδοπαραγωγού. Ας μας επιτραπή να φρονώμεν ότι η τακτική τού να εμφανίζομεν τους παραγωγούς μας ως ετοίμους να αρπάσουν τα όπλα κατά του κράτους, δεν είναι η προσήκουσα. Εκείνο που είναι αληθές είναι τούτο. Καθ’ άπασαν την Μεσσηνίαν έχουν διασκορπισθή διάφοροι κομμουνισταί, οίτινες υπό το πρόσχημα του φιλαγροτισμού προσπαθούν να παρασύρουν τους σταφιδοπαραγωγούς εις στασιαστικάς εξεγέρσεις.

Βεβαίως οι παραγωγοί πεινούν, γυμνητεύουν και ευρίσκονται υπό συνθήκας τραγικάς. Βεβαίως είναι ανάγκη να καθορισθούν τιμαί ικανοποιητικαί διά τους σταφιδοπαραγωγούς. Αι τιμαί των 3.500 κατά χιλιόλιτρον μόλις ανταποκρίνονται εις την ικανοποίησιν των στοιχειωδεστέρων των αναγκών. Αλλ’ από του σημείου τούτου μέχρι του να παριστούν την Μεσσηνίαν ως ηφαίστειον έτοιμον να εκραγή και τους Μεσσηνίους παραγωγούς έτοιμους να στασιάσουν, η απόστασις είναι μεγάλη. Εκείνο λοιπόν που επιβάλλεται είναι το μεν η απηνής δίωξις των κομμουνιστών οίτινες διαρκώς υπονομεύουν την ησυχίαν των παραγωγών, το δε η ταχίστη λύσις του σταφιδικού ζητήματος διά καθορισμού ικανοποιητικών τιμών. Ας θελήση επιτέλους η κυβέρνησις να επισπεύση την λύσιν ενός ζητήματος τόσω ζωτικού και να εννοήση ότι αι αναβλητικότητες, τα σχέδια και οι σοφίες των σταφιδολογιωτάτων των δεν πρόκειται να την καταστήσουν σοφωτέραν. Ας λάβη επιτέλους μιαν απόφασιν, ας βουλώση τα αυτιά της εις διαφόρους συκοφαντίας και γνώμας προφανώς υπαγορευθείσας από εμπαθή υπολογισμόν και ας χωρίση εις την λύσιν του ζητήματος. Πρέπει επιτέλους να ησυχάσουν αυτοί οι άνθρωποι. Να πάρουν την έννοιά τους και να βεβαιωθούν ότι το κράτος αποβλέπει μετά περισσοτέρας στοργής εις αυτούς, παρά συμβουλεύοντες αυτούς να πάρουν τα όπλα ανά χείρας.

Αν η κυβέρνησις θέλει να παραβλέψη τα ωργανωμένα συμφέροντα ωρισμένης τάξεως να αποβλέψη μόνον εις τα συμφέροντα των παραγωγών, το πρόβλημα λύεται εύκολα. Αλλ’ οτιδήποτε και αν αποφασισθή, οιαδήποτε λύσις και αν δοθή, πρέπει αι τιμαί της σταφίδος να είναι ικανοποιητικαί. Δεν ειμπορούν πλέον οι παραγωγοί να υποφέρουν. Δεν ειμπορούν να χορτάσουν το ψωμί. Ευρίσκονται υπό συνθήκας αυτοχρήμα απελπιστικάς. Το κράτος πρέπει να τους προστατεύση οπωσδήποτε θυσιάζονταν εν ανάγκη και μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Οταν σκορπίζονται σε άλλους νομούς του κράτους, σχεδόν ασκόπως, εκατοντάδες εκατομμυρίων, αξίζει τον κόπον να θυσιαστούν και ολίγα εκατομμύρια υπέρ των Πελοποννησίων σταφιδοπαραγωγών. Διότι οι δυστυχείς αυτοί δεν αντιμετωπίζουν μόνον το πρόβλημα των μη ικανοποιητικών τιμών, αλλά και τας καιρικάς δυσμενείας και τας φυτοπαθολογικάς νόσους και τα χρέη κλπ. Πρέπει λοιπόν να κινηθή στοργικόν το κρατικόν ενδιαφέρον υπέρ αυτών” (1349).

Η κυβέρνηση Μεταξά δεν κάνει τίποτε… λιγότερο από αυτό που ζητεί η “Σημαία”. Καθώς η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου Πύργου προσπαθεί να πετύχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή με αλλεπάλληλα καλέσματα, τόσο εντείνεται η κρατική τρομοκρατία στις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές: “Η οργανωτική επιτροπή του Σταφιδικού Συνεδρίου Πύργου μας έστειλε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή, που απευθύνεται στην κυβέρνηση, τους βουλευτές των σταφιδοπαραγωγικών επαρχιών, τις σταφιδικές, γεωργικές, επαγγελματικές και εργατικές οργανώσεις και γενικά προς όλους τους σταφιδοπαραγωγούς: «Την 28ην τρέχοντος μηνός οργανούται παρ’ ημίν μέγα Πανσταφιδικόν Συνέδριον εν Πύργω. Σκοπός του συνεδρίου είναι η συστηματική μελέτη του σταφιδικού ζητήματος και η τελική υπόδειξις εις την κυβέρνησιν της μάλλον συμφερούσης λύσεως του σταφιδικού τούτου προβλήματος παρ’ αυτών τούτων των αμέσως ενδιαφερομένων παραγωγών.

Αι εν τω Σταφιδικώ Συνεδρίω των Αθηνών εκτεθείσαι απόψεις επέφερον μάλλον την σύγχισιν και την απογοήτευσιν εις τον σταφιδικόν κόσμον. Αφού κατορθώθη να επικρατήση εν αυτώ η φωνή των εκμεταλλευτών της σταφιδοπαραγωγής, οι οποίοι έχοντες πάντα λόγον να διατηρήσουν τας όσον το δυνατόν χαμηλάς τιμάς, κατορθώνουν εκάστοτε να παρασύρουν τους ανίδεους κυβερνήτας με τας εκμεταλλευτικάς απόψεις των.

Ο σταφιδικός κόσμος πιστεύει αδιστάκτως ότι υπάρχουν πολλά και άφθονα τα μέτρα της καλυτερεύσεως της καταστάσεώς του, αρκεί να παύση η ανίερος εκμετάλλευσις του προϊόντος του εκ μέρους των ολίγων μεγαλοκαρχαριών βιομηχάνων και να υπάρξη ολίγη καλή θέλησις εκ μέρους των κυβερνητών του. Και υπό το πνεύμα αυτό καλεί την κυβέρνησιν και άπαντας τους ανωτέρω να παραστώσι κατ’ αυτό, να ακουσθούν όλαι αι απόψεις μέσα εις τον τόπον της παραγωγής και μακράν του αποπνικτικού των Αθηνών περιβάλλοντος, να συζητηθούν και να μελετηθούν σοβαρώς τα ριζικά και άμεσα μέτρα προς τελειωτικήν θεραπείαν του κοινωνικού και οικονομικού τούτου ζητήματος. Διά να λείψη τέλος η εκμετάλλευσις».

Χαλαζώνι (Τριφυλίας) - Πέντε χωροφύλακες μ’ έναν υπενωματάρχη έκαναν επιδρομή στο χωριό μας (40 σπίτια όλα-όλα) για να τρομοκρατήσουν τους σταφιδοπαραγωγούς για να μην κινητοποιηθούν.

Παρά τα μέτρα αυτά βγάλαμε αντιπροσώπους για το Συνέδριο του Πύργου. Γενικά ς’ όλη την επαρχία Τριφυλίας ξαπολύθηκε τρομοκρατία μεγάλη. Ο εισαγγελέας μαζί με την Αστυνομία κάλεσαν τους προέδρους των συνεταιρισμών καθώς και επαγγελματίες και τους “σύστησαν” να μην κάνουν καμία κίνηση για τη σταφίδα. Επίσης ζήτησαν να τους υποδείξουν τους κομμουνιστές για να τους συλλάβουν.

Φιλιατρά (Τριφυλίας) - Πρωτοφανής τρομοκρατία ξαπολύθηκε στην περιφέρειά μας. Σμήνη χαφιέδων και χωροφυλάκων εξακολουθούνε καθημερινά να καταφθάνουν και να ενισχύουν τους σταθμούς Χωροφυλακής Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων, Λιγούδιστας κλπ. Οι δυνάμεις τους τετραπλασιάστηκαν. Οι πολιτικοφορεμένοι χαφιέδες παρακολουθούν κατά πόδι τους συνειδητούς.

Ο εισαγγελέας κάλεσε σταφιδοπαραγωγούς σε συγκέντρωση στο καφενείο και τους σύστησε να είνε ήσυχοι και να προσέξουν να μη τους παρασύρουν τα… αναρχικά στοιχεία. Οι πεινασμένοι σταφιδοπαραγωγοί με αγανάχτηση άκουσαν τα λόγια του χορτάτου εισαγγελέα. Ολος ο κόσμος είνε αποφασισμένος να ξεσηκωθεί αν δεν δώσουν ικανοποιητικές τιμές πάνω από 3.500 δραχμές. Επίσης είνε όλοι αγαναχτισμένοι για τις εχτοπίσεις και για την τρομοκρατία.

Από τα Φιλιατρά μας γράφει ένας εργάτης ότι η Ασφάλεια κάλεσε μερικούς και τους σύστησε να είνε ήσυχοι. Ολοι οι αγρότες του απάντησαν ότι τις ταραχές τις δημιουργεί η Χωροφυλακή.

Κιάτο - Ο καινούργιος αστυνόμος Κιτσέας μόλις ήρθε η πρώτη του δουλειά ήταν να πιάσει τον πράχτορα και να ρωτήσει πόσα φύλλα πουλάει ο “Ριζοσπάστης”. Υστερα έβαλε τους χαφιέδες για να μάθει ποιοι είνε οι αναγνώστες. Επιασε τον ταχυδρομικό υπάλληλο Β. Μπολάνο και ζήτησε από τη διεύθυνση του Ταχυδρομείου να τον απολύσει. Παράλληλα διάδωσε στο χωριό ότι απαγορεύεται να διαβάζουν τον “Ριζοσπάστη” και την “Ελεύθερη Γνώμη”.

Ο ίδιος υπομοίραρχος για να τρομοκρατήσει τους σταφιδοπαραγωγούς έκανε επιδρομή στο σπίτι του Μήτσου Σταθάτου και αφού τάκανε γυαλιά-καρφιά, τον πήρε μέσα. Επειτα κάλεσε τους γείτονες και με απειλές τους πίεζε να καταθέσουν σε βάρος του. Τη σύνοικο μάλιστα του Σταθάτου την απείλησε με πρόστυχα και βρωμερά λόγια: "θα σου βγάλω το μ… και θα στο δώσω να το φας"” (1350).

 

 

(1349) “Σημαία” 25/6/1936

 

(1350) “Ριζοσπάστης” 26/6/1936