Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024 21:21

Η Καλαμάτα μέσα από τα ξενοδοχεία της: Ο Νίκος Βατόπουλος για το βιβλίο της Σίας Μηλίτση - Νίκα

Η Καλαμάτα μέσα από τα ξενοδοχεία της: Ο Νίκος Βατόπουλος για το βιβλίο της Σίας Μηλίτση - Νίκα

 

Σημαντική προβολή για την Καλαμάτα αποτελεί το δημοσίευμα της εφ. “Καθημερινή” με τίτλο «Τα ξενοδοχεία της Καλαμάτας ως καθρέφτης εκσυγχρονισμού».

Ο συνάδελφος Νίκος Βατόπουλος, γνωστός από την ενασχόλησή του με την εξέλιξη της Αθήνας μέσα από την αρχιτεκτονική των κτηρίων της, δεν παραλείπει να ρίξει την ερευνητική ματιά του στην Περιφέρεια.

Το πόνημα «Από τα Χάνια, στα ξενοδοχεία της προπολεμικής Καλαμάτας», της Σίας Μηλίτση - Νίκα, προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Τμήμα Μεσσηνίας, είναι η πάσα που παίρνει ο Νίκος Βατόπουλος για να δει την εξέλιξη της πόλης από τον 19ο αιώνα μέχρι το 1940.

Ας δούμε ένα απόσπασμα των όσων γράφει ο Νίκος Βατόπουλος:

«Η Αναστασία Μηλίτση - Νίκα οργανώνει μια τομή στον ιστορικό χρόνο από την αρχή των περιηγητών έως τον 19ο αιώνα, όταν πλέον υπάρχει μια στοιχειώδης αστική οργάνωση. Παρά τις φτωχές υποδομές ως προς το οδικό δίκτυο που εξασφάλιζε το ελληνικό κράτος για πολλές δεκαετίες, η Καλαμάτα, σε άρτια γεωγραφική θέση, σε γειτνίαση με μνημεία, με φράγκικες μνήμες, με τοπία απαράμιλλου κάλλους, έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί εμπορικά και να οργανώσει τη δική της αστική κοινωνία. Είναι κυρίως μετά το 1920 που μπορούμε να μιλάμε για σταδιακή οργάνωση ενός τουριστικού πνεύματος σε συνδυασμό με τη θεσμική κατοχύρωση των υποδομών. Η προβολή της χώρας οργανώνεται κυρίως μετά το 1929, έτος κατά το οποίο ιδρύεται ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στο πλαίσιο της αστικής αναγέννησης που ευαγγελίζεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος».