Κυριακή, 28 Ιουλίου 2024 13:54

28 Ιουλίου 1935: Νέο δωρεάν e-book του Ηλία Μπιτσάνη για το Σταφιδικό Συνέδριο Γαργαλιάνων

28 Ιουλίου 1935: Νέο δωρεάν e-book του Ηλία Μπιτσάνη για το Σταφιδικό Συνέδριο Γαργαλιάνων

Το Σταφιδικό Συνέδριο Γαργαλιάνων που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου 1935 αποτέλεσε «σταθμό» στην εξέλιξη του αγροτικού κινήματος στη Μεσσηνία και αποτέλεσε τον προπομπό για τη μεγάλη κοινωνική εξέγερση ένα μήνα αργότερα.

Με αφορμή εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων «Πολίτες σε δράση» και με τίτλο «Γαργαλιάνοι κοινωνία της σταφίδας. Στιγμές ιστορίας, πολιτισμού και κοινωνικών αντιστάσεων», ο Ηλίας Μπιτσάνης – εκ των ομιλητών της εκδήλωσης – έγραψε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «28 Ιουλίου 1935 - Το Συνέδριο Γαργαλιάνων σταθμός στο σταφιδικό κίνημα».

Όπως εξηγεί προλογικά «στην έκδοση αυτή περι­λαμβάνεται όλο το διαθέσιμο υλικό κυρίως από τις εφημερίδες (τοπικές, πελοπον­νησιακές, αθηναϊκές) έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης (κατά το δυνατόν) περιγραφή των όσων διαδραματίστηκαν και των διαφορετικών απόψεων που εκφράστηκαν στην πορεία προετοιμασίας και κατά τη διεξαγωγή του. Φυσικά έχει την προσωπική οπτική στα γεγονότα όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από την ενδελεχή διερεύνηση του σταφιδικού κινήματος σε όλη τη διάρκεια του μεσοπολέμου.

Η παρουσίαση των κειμένων ολοκληρωμένα στην αρχική τους μορφή και όχι αποσπασμάτων, έχει ως σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε μελετητή να τα διαβάσει με τη δική του οπτική και να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα. “Το Συνέδριο των Γαργαλιάνων σταθμός στο σταφιδικό κίνημα” παραδίδεται στους αναγνώστες με την ελπίδα ότι μπορεί να συμβάλει σε μια πιο ολοκληρωμένη προ­σέγγιση της τοπικής ιστορίας και του αγροτικού κινήματος».

Διαβάστε το βιβλίο ΕΔΩ