Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 20:45

O Χρήστος Γιανναράς (1935-2024)

O Χρήστος Γιανναράς (1935-2024)

Του Παναγιώτη Ε. Νίκα, τέως περιφερειάρχη Πελοποννήσου
pan.e.nikas@gmail.com

Πριν από είκοσι χρόνια (Φεβρουάριο 2004) είχε έλθει στην Καλαμάτα ο αείμνηστος πλέον καθηγητής και φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς, για να παραλάβει το βραβείο πολιτικοκοινωνικού δοκιμίου εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, έτους 2003, για το βιβλίο του “Εις μακρόν γενναίοι – οδηγίες χρήσεως” (Εκδόσεις Πατάκη).

Η εισήγηση εκ μέρους της επιτροπής (ομόφωνη απόφαση) έγινε από το σπουδαίο δοκιμιογράφο και θεμελιωτή του βραβείου Κώστα Τσιρόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και στο σύνολο της σπουδαίας πνευματικής προσφοράς του Χρήστου Γιανναρά, που πραγματοποίησε σύντομη διάλεξη (αμφιθέατρο Νομαρχίας).

Ο Χρήστος Γιανναράς υπήρξε κορυφαίος και ακέραιος πνευματικός άνθρωπος, ένας σοφός της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας, ένας θαρραλέος και μοναχικός αγωνιστής της ηθικής και της πνευματικής ζωής.

Μαχητικός και ανυποχώρητος για τις ιδέες του, μίλησε και έγραψε για το ρόλο και την αποστολή της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο και ήρθε σε αντιπαράθεση με το εκκλησιαστικό κατεστημένο, αλλά και με την σύγχρονη δυτική σκέψη και πρακτική του υλιστικού τρόπου ζωής, του καταναλωτισμού και του δικαιωματισμού.

Η αγωνία του για την πορεία του Ελληνισμού στο σύγχρονο κόσμο, οι προβληματισμοί, οι τεκμηριωμένες σκέψεις και προτάσεις, το θάρρος της αντιπαράθεσης, της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης, αποτελούσαν τα κύρια χαρακτηριστικά του αειμνήστου Χρήστου Γιανναρά, σε μια εποχή που συνεχώς λιγοστεύουν οι πραγματικού πνευματικοί άνθρωποι. Ας είναι η μνήμη του αιώνια.