Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 11:09

Σαν σήμερα... 16 Μαρτίου

Γράφτηκε από την

Σαν σήμερα... 16 Μαρτίου

1802.... Συστήνεται η στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ, το περίφημο «Γουέστ Πόιντ».

1900.... Ο σερ Αρθουρ Εβανς ξεκινά ανασκαφές στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη.

1914.... Στη Γαλλία, η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργού, Ζοζέφ Καγιό, σκοτώνει τον εκδότη της εφημερίδας Λε Φιγκαρό, Γκαστόν Καλμέτ, επειδή αρθρογραφούσε εναντίον του συζύγου της.

1921.... Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αφιόν Καραχισάρ, κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία. (ΦΩΤΟ)

1935.... Ο Αδόλφος Χίτλερ παραβιάζει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, διατάζοντας τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και επαναφέροντας την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. (Ιδρυση της Βέρμαχτ).

1968.... Γράφεται μία από τις μελανότερες σελίδες της αμερικανικής ιστορίας, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, αμερικανικές δυνάμεις εισβάλουν στο χωριό Μάι Λάι και σκοτώνουν 450 αμάχους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

1969.... Συντρίβεται λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας, αεροπλάνο των εθνικών αερογραμμών της χώρας. Νεκροί και οι 155 επιβαίνοντες.

1978.... Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Αλντο Μόρο, και απειλούν ότι θα τον εκτελέσουν αν δεν αποφυλακιστούν όσα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί.

1995.... Στις ΗΠΑ, η πολιτεία του Μισισιπή είναι η τελευταία που επικυρώνει νομοθετικά την τροπολογία του 1865 του αμερικανικού Συντάγματος, για την κατάργηση της δουλείας.

1996.... Βραβεύεται με το βραβείο "Αργυρή Ταινία" στην Ιταλία ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ως καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ