Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 08:13

7ο Φεστιβάλ Κιθάρας στην Καλαμάτα 

7ο Φεστιβάλ Κιθάρας στην Καλαμάτα 

 

 

Το 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας ξεκινά από το μήνα αυτό και θα διαρκέσει ως και τον Απρίλιο του 2018 με τη διοργάνωση του Δήμου Καλαμάτας, της “Φάρις”, του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και του Συλλόγου “Τέρψις” των Γονέων και Φίλων Μαθητών Σχολών της “Φάρις”.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του σολίστ κιθάρας και καθηγητή Αντώνη Κουφουδάκη. Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας υλοποιείται φέτος με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε ένα «Μεταφεστιβάλ». Πρόκειται για μια βιωματική γνωριμία με το μαγικό κόσμο της μουσικής και της κιθάρας, με διαδραστικές παραστάσεις, όλο το χρόνο. Οι μαθητές γνωρίζουν την κιθάρα μέσα από εμψυχωτές - μουσικούς σε μια διαδραστική παράσταση - εργαστήριο, σε προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητικών ομάδων. Η δραστηριότητα εντάσσεται στο “Μεταφεστιβάλ για τη Βιωματική Πολιτισμική Εκπαίδευση” που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Πρωτοβάθμια Μεσσηνίας. Ολο το “Μεταφεστιβάλ” μπορεί κανείς να δει στο metafestival.sch.gr.  Στις παραστάσεις του “Μεταφεστιβάλ” μετέχουν οι: Βίκυ Βασιλειάδη στο φλάουτο, Παναγιώτα Ηλιοπούλου στην αφήγηση, Κατερίνα Παλαιολόγου στο τραγούδι, Νίκος Παλαιολόγος στο ούτι, γυαλί ταμπούρ, Αντώνης Κουφουδάκης κιθάρα. 

Το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κιθάρας έχει ως εξής:

- Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου  10 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας “Μεταφεστιβάλ - Η κιθάρα, η ιστορία της και ο μαγικός κόσμος της μουσικής”.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας συναυλία μουσικής δωματίου “Από τον A.Vivaldi στους Beatles” με τους: διεθνούς φήμης σολίστ Κώστα Κοτσιώλη (κιθάρα) & L' Anima String Quartet, Στέλλα Τσάνη (βιολί), Μπρουνίλντα - Ευγενία Μάλο (βιολί), Μόνικα Δάμου (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο).

- Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 10 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: “Μεταφεστιβάλ Η κιθάρα, η ιστορία της και ο μαγικός κόσμος της μουσικής”.

- Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 5 μ.μ. αμφιθέατρο Δημοτικής Φιλαρμονικής, σεμινάριο – συζήτηση με τον Κώστα Τοσίδη. Βασικά στοιχεία της τεχνικής της κλασικής κιθάρας, θέματα ρεπερτορίου αλλά και ανοιχτή συζήτηση για τις πανεπιστημιακές σπουδές κιθάρας στην Ευρώπη. Ο αριθμός των μαθητών είναι περιορισμένος. Δηλώσεις συμμετοχής στο 6977-629389.  Η συμμετοχή στο σεμινάριο κοστίζει 10 ευρώ.

- Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 8 μ.μ. αμφιθέατρο Φιλαρμονικής, ρεσιτάλ κιθάρας με τον Κώστα Τοσίδη.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των A. Ourkouzounov, F. Gasull, P. Vasks, M. Ohana, L. Brouwer κ.α. Εργα σύγχρονης μουσικής από ένα καθηγητή του Mozarteum University της Αυστρίας. Γενική Είσοδος 5 ευρώ. Εξαιρούνται οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

- Σάββατο 17 Μαρτίου 5 μ.μ. Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας σεμινάριο κιθάρας με τον Γιώργο Νούση. Τα βασικά μουσικά συστατικά της κάθε περιόδου και θέματα ερμηνείας με αφορμή την κλασική κιθάρα. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την σύνθεση, τον αυτοσχεδιασμό και την χρήση της τεχνολογίας. Ο αριθμός των μαθητών είναι περιορισμένος. Δηλώσεις συμμετοχής στο 6977629389. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι 10 ευρώ.

- Κυριακή 18 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στο  Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας “23 χορδές στην σκηνή”. Παίζουν οι: Γιώργος Νούσης, Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρες), Νίκος Παλαιολόγος (ούτι). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως συνθέσεις του Γιώργου Νούση αλλά και άλλων συνθετών σε έργα για σόλο κιθάρα, δύο κιθάρες και κιθάρα - ούτι. Πολύ γνωστά κομμάτια αλλά και συνθέσεις σε ά εκτέλεση με ένα σπουδαίο συνθέτη - κιθαριστή από την Βιέννη. Γενική Είσοδος 5 ευρώ. Εξαιρούνται οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

- Τετάρτη 28 Μαρτίου 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας “Μεταφεστιβάλ - Η κιθάρα, η ιστορία της και ο μαγικός κόσμος της μουσικής”.

- Σάββατο 14 Απριλίου 8 μ.μ. Εργατικό κέντρο Καλαμάτας ρεσιτάλ κιθάρας και συναυλία μουσικής δωματίου με τον Γιάννη Ανδρόνογλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Παύλος Μπατσικούρας παραδοσιακό βιολί, Γιώργος Κλάδης παραδοσιακά κρουστά . Το 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, αποχαιρετά το κοινό με μία διπλή συναυλία. Εργα για σόλο κιθάρα (C. Domeniconi, J. Rodrigo, Γιάννης Ανδρόνογλου) αλλά και έργα μουσικής δωματίου για κιθάρα, κρουστά και βιολί από τον εξαίρετο Γιάννη Ανδρόνογλου, που είναι εμπνευσμένα κυρίως από την ρυθμολογία των παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας. Γενική είσοδος 5 ευρώ. Εξαιρούνται οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό κιθάρας.

- Σάββατο 14 Απριλίου 1 μ.μ. στο Εργατικό κέντρο, 7ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης». Διαγωνισμός και στις 3 μ.μ.  στο Εργατικό, όπως και την Κυριακή 15 Απριλίου στις 10 π.μ και στη 1 μ.μ. στο Εργατικό, για διαφορετικές κατηγορίες. Στη 1 μ.μ. θα ξεκινήσει η μικρή συναυλία των διακριθέντων νέων κιθαριστών και η τελετή απονομής των βραβείων, επαίνων και αναμνηστικών διπλωμάτων.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος κιθαριστές που ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες που ορίζει ο διαγωνισμός, ανεξάρτητα από εθνικότητα, τόπο διαμονής, σπουδές ή άλλη ιδιότητά τους.

Τα πρώτα βραβεία των προηγούμενων φεστιβάλ δεν μπορούν να λάβουν μέρος στην ίδια κατηγορία. Εξαιρείται η κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας. Κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο σε μία κατηγορία. Οσοι υποψήφιοι δεν έχουν στη διάθεσή τους το υποχρεωτικό έργο, μπορούν να το προμηθευθούν ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση www.kalamataguitarfestival.gr ή  σε συνεννόηση με τη γραμματεία του Ωδείου (27210 21881 και e-mail: dimodkal@otenet.gr). 

Οι υποψήφιοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας το απόγευμα της Παρασκευή 30 Μαρτίου για να πληροφορηθούν την ακριβή ώρα της προσέλευσής τους, καθώς και τη σειρά εμφάνισής τους, η οποία θα προκύψει ύστερα από κλήρωση. Πρέπει επίσης να συμπληρώσουν και να αποστείλουν το δελτίο συμμετοχής τους με ταχυδρομείο ή e-mail,  έως τις 28 Μαρτίου στη γραμματεία του Ωδείου: Βιλεαρδουίνου 1, Πλ. Υπαπαντής, Τ.Κ. 24100 Καλαμάτα.