Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 15:01

O Γιάννης Μαργαρίτης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

O Γιάννης Μαργαρίτης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

 

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαργαρίτης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Αυτόν επέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία (λευκό ψήφισε ο Τάσος Πολυχρονόπουλος) το Δ.Σ. της “Φάρις”. Το συμβούλιο ανανέωσε επίσης, για ένα ακόμα χρόνο, τη σύμβαση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντας Καπετανέα, επιβραβεύοντας τη δουλειά της στο φετινό ποιοτικό φεστιβάλ.

Σε δήλωσή της για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ, η πρόεδρος της “Φάρις” Αναστασία Μπελογιάννη παρατήρησε ότι “είχαμε 9 εξαιρετικές υποψηφιότητες, από έμπειρους και ικανότατους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Οι διάφορες ήταν ελάχιστες. Ο κ. Μαργαρίτης πήρε το προβάδισμα, λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας σε διοίκηση και επιχειρηματική δραστηριότητα”.

Ανέφερε πως “είναι πολύ σημαντική η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή για να αναδειχθεί το έργο του ΔΗΠΕΘΕΚ και για να ξαναμπεί δυναμικά στην παραγωγή”.

Για την ανανέωση της σύμβασης της Λίντας Καπετανέα, η κ. Μπελογιάννη επεσήμανε ότι “είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έκανε για το φετινό 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Δεν ήταν δυνατόν να μην της ζητήσουμε να συνεχίσει. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το εξαιρετικό φεστιβάλ που οργάνωσε”. Και της ευχήθηκε καλή συνέχεια και καλή συνεργασία για το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ.

Εκτός του κ. Μαργαρίτη υποψήφιοι για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ήταν οι Παναγιώτης Αδάμ, Καλλιρρόη Βελέντζα, Πέτρος Γάλλιας, Χρίστος Κόκκινος, Αννέτα Παπαθανασίου, Φίλιππος Σοφιανός, Κώστας Χαλκιάς και Νίκος Χατζηπαπάς.

Βιογραφικά στοιχεία Γιάννη Μαργαρίτα

Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1955. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Eθνικού Θεάτρου και στο Πανεπιστήμιο Paris III. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Παρακολούθησε μαθήματα διδασκαλίας της υποκριτικής δίπλα στον Γιώργο Σεβαστίκογλου στο Iβρύ και μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου.

Tο 1976 ίδρυσε το Θέατρο της Άνοιξης, όπου και σκηνοθέτησε τις περισσότερες από τις παραγωγές του. Η παράστασή του «Ατρείδες» πήρε το βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας καθώς και τα βραβεία α γυναικείου ρόλου (Χρυσάνθη Δούζη) και μουσικής (Λευτέρης Γρηγορίου) από την διεθνή κριτική επιτροπή και την ένωση κριτικών θεάτρου της Αιγύπτου στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου. Yπήρξε διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ρόδου.

Έχει συνεργαστεί με το Eθνικό Θέατρο (Επίδαυρος), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Επίδαυρος), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τα περισσότερα από τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, με το Nouveau Theatre de Belgique (Βέλγιο) ,με το Εθνικό Θέατρο της Κωστάντζα (Ρουμανία) και με πολλούς θιάσους Αθηναϊκών θεάτρων. Σαν ηθοποιός έχει παίξει σε αρκετές από τις παραστάσεις του Θεάτρου της Άνοιξης. Έχει σκηνοθετήσει επίσης στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό στη Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Bεάκη και υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.