Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 09:20

Η διευθύντρια Νινέτα Σωτηράκη μιλά στην "Ε": Ζωντανό κύτταρο της Καλαμάτας η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Γράφτηκε από την
"η επισκεψιμότητα στη βιβλιοθήκη έχει αυξηθεί πάρα πολύ"

"η επισκεψιμότητα στη βιβλιοθήκη έχει αυξηθεί πάρα πολύ"

 

 

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας είναι ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης. Το άνοιγμα που κατάφερε μέσα από συνέργειες και ποιοτικές εκδηλώσεις τα τρία τελευταία χρόνια έκανε αίσθηση την παρουσία της στον κόσμο και αριθμεί πλέον 6.000 μέλη, τα περισσότερα από αυτά ενεργά.

Ενα μεγάλο μέρος σε αυτό το κομμάτι της αποδοχής του κόσμου κατέχει και το επιστημονικό έργο που θα βρει κανείς εκεί, αναγνωρισμένο από φοιτητές και ερευνητές, που θέλουν να συγγράψουν μια εργασία ή να μελετήσουν.

Διαθέτει άλλωστε πάνω από 20.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών, από τα οποία 13.000 είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού, ενώ φιλοξενεί και παιδικό τμήμα.

 

ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Βέβαια υπάρχει και κόσμος που δεν γνωρίζει ότι η Καλαμάτα διαθέτει Δημόσια Βιβλιοθήκη ή την μπερδεύει με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη, λέει στην κουβέντα μας η διευθύντριά της Νινέτα Σωτηράκη. Αλλοι πάλι νομίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν κάποια συνδρομή και δεν ξέρουν ότι από την καθημερινή ανάγνωση των εφημερίδων μέχρι και το δανεισμό βιβλίων και τα εργαστήρια, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο κοινό.

"Η Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη σε όλους και οι υπηρεσίες που παρέχει είναι δωρεάν", τονίζει η διευθύντριά της, που μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό φροντίζουν "ο κόσμος να νιώθει ευπρόσδεκτος, να νιώθει σαν να είναι ο δικός του χώρος".

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Μια βιβλιοθήκη με σύγχρονο υλικό που συνεχώς ανανεώνεται, όπως η Δημόσια Βιβλιοθήκη, σημαίνει πρακτικά δύο πράγματα: "Δεν προσφέρεται για ιστορικούς ερευνητές αφού δεν έχει αρχειακό υλικό ή φύλλα παλιών εφημερίδων", και "λογοτεχνικά, παιδικά και επιστημονικά βιβλία ανανεώνονται σε ετήσια βάση, με σεβαστό προϋπολογισμό", παρατηρεί η κ. Σωτηράκη. Προσθέτει δε ότι "πέρυσι διαθέσαμε 7.500 ευρώ για αγορές βιβλίων ενώ φέτος 3.500 ευρώ, και μεσούσης της κρίσης δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ως ποσό".

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΩΡΕΕΣ

Η ανανέωση γίνεται και από μεγάλες κατά καιρούς δωρεές. Οι τρεις τελευταίες σημαντικές που δέχτηκε η βιβλιοθήκη είναι: 1) Από τους κληρονόμους του μηχανικού - ερευνητή και εικαστικού Σπύρου Φέγγου. "600 βιβλία και περιοδικά λογοτεχνίας, ποίησης και φιλοσοφίας εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής. Συμπλήρωσαν ένα κενό στην ευρύτερη λογοτεχνία, το θέατρο και το μυθιστόρημα", λέει η διευθύντρια της βιβλιοθήκης. 2) "Η δωρεά στη μνήμη του εισαγγελέα Παναγιώτη Σταθόπουλου, όπου μεταξύ των βιβλίων υπάρχουν και σημαντικοί νομικοί τόμοι, που σκεφτόμαστε πώς να τους αξιοποιήσουμε", σημειώνει. 3) "Από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αξιοποίησε την περιουσία του ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικός Οργανισμός Μικρών - Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας).

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

Εκτός λοιπόν από τα υφαντά ο ΕΟΜΜΕΧ κατείχε και "σημαντικές λαογραφικές εκδόσεις με σπάνιο περιεχόμενο από τους τόπους όπου είχε παραρτήματα". Και, ανάλογα με τα προϊόντα που κάθε περιοχή έβγαζε (π.χ. τα μεταξωτά στο Σουφλί), υπάρχει και μια έκδοση που "αναδεικνύει την τοπική παράδοση και ένα κομμάτι τις βιοτεχνίας που πέθανε μαζί με τον ΕΟΜΜΕΧ - το κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας".

Επίσης, αυτό το διάστημα δωρήθηκαν στη βιβλιοθήκη και 100 εξαιρετικής ποιότητας λευκώματα χαρακτικής, ζωγραφικής τέχνης και φωτογραφίας, από το Ιδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

 

 

 

ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

Η επισκεψιμότητα στη βιβλιοθήκη έχει αυξηθεί πάρα πολύ, λέει η κ. Σωτηράκη, και πλέον "κοντεύει τα 6.000 μέλη, και μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι ενεργοί". Υπάρχουν βέβαια και συγκεκριμένοι περίοδοι με πιο αυξημένη κίνηση, αφού "καλώς ή κακώς το βιβλίο έχει ταυτιστεί με τις διακοπές - αλλά υπάρχουν πάντα και "οι τακτικοί αναγνώστες, και οι ερευνητές". Και ως προς τους τελευταίους συμπληρώνει ότι "έχουμε κερδίσει αυτό το κομμάτι, που έλειπε από τη Βιβλιοθήκη και τώρα το αξιοποιούν φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί), καθώς και μαθητές για τις εργασίες τους".

 

ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Ενα σημαντικό ακόμα κριτήριο για την καταξίωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης είναι το ότι "κάθε μέλος μπορεί να προτείνει ένα βιβλίο, που μπορεί να μην υπάρχει αλλά μπορεί να αγοραστεί". Και αυτό έγινε και πέρυσι και φέτος - γιατί "είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος ότι μετράει η γνώμη του κι αυτό το οποίο προτείνει θα αγοραστεί και θα το χρησιμοποιήσει για μια επιστημονική δουλειά", εξηγεί η κ. Σωτηράκη. Σε περίπτωση μάλιστα που "το έχει κάποιος άμεσα ανάγκη (γιατί παραγγελίες γίνονται μια - δυο φορές το χρόνο), αυτό θα αναζητηθεί σε άλλες βιβλιοθήκες και ο ενδιαφερόμενος, αν είναι διαθέσιμο, θα το δανειστεί αφού επιβαρυνθεί μόνο τα μεταφορικά".

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στο κομμάτι των προγραμμάτων στα οποία δραστηροποιείται η βιβλιοθήκη, πολλά έχουν να κάνουν με το κοινό: παιδιά και ενηλίκους. Οσον αφορά τα παιδιά "έχουμε την τιμή να είμαστε η μόνη στο νομό βιβλιοθήκη επίσημο μέλος της Εθνικής Βιβλιοθήκης". Και αυτό δίνει τη σιγουριά της ποιότητας και ασφάλειας για τις δραστηριότητες που οργανώνονται, και φυσικά: "μας δίνει την πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που σημαίνει ότι στα εργαστήρια, καλοκαιρινά ή θεματικά (το χειμώνα), τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, σε δραστηριότητες με ποιοτικό γνωστικό υπόβαθρο, σχεδιασμένες από ομάδα παιδαγωγών. Βέβαια, εξίσου ενδιαφέρουσες και με διάθεση εξωστρέφειας και ποσφοράς σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τη στήριξή τους, είναι και η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με οργανισμούς όπως τα Παιδικά Χωριά SOS.

 

ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

Διάφορες δράσεις οργανώνονται φυσικά και για ενηλίκους "από φιλοξενία ή υποστήριξη της βιβλιοθήκης σε παρουσιάσεις βιβλίων, και άλλου τύπου όπως το αφιέρωμα στη Μάρω Δούκα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ή η ημερίδα για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο". Εξάλλου, όπως τονίζει η Νινέτα Σωτηράκη "ο στόχος μας είναι η προαγωγή της φιλαναγνωσίας σε όλες τις ηλικίες". Γι' αυτό και η Βιβλιοθήκη λέει "ναι" σε προτάσεις όπως αυτή της Ενωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων για τη δημιουργία της Λέσχης Ανάγνωσης.

 

Επειδή λοιπόν προσωπικά μας άρεσε η αγάπη των ανθρώπων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης για αυτό που κάνουν και για τα βιβλία, αλλά και η διάθεση προσφοράς τους προς τον κόσμο που πάει εκεί, σας προτρέπουμε να την επισκεφτείτε και να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της: στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 33), καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και τα απογεύματα της Δευτέρας 5 - 8 μ.μ.

 

Τηλέφωνο: 27210 96818

Φαξ: 27210 96854

Email:mail@vivlkkal.mes.sch.gr