Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 09:22

«Πολιτιστική Διαδρομή “Μορέας”»: Ενα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις

Γράφτηκε από την
«Πολιτιστική Διαδρομή “Μορέας”»: Ενα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις

 

H «Πολιτιστική Διαδρομή “Μορέας”» σχεδιάζεται να λειτουργήσει σαν μια «ομπρέλα» που θα συγκεντρώσει όλο το πνευματικό και επιχειρησιακό κεφάλαιο που αναπτύσσεται με τρόπο δυναμικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα το μετουσιώσει μέσα από ένα σχεδιασμό Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης σε ρεύμα προόδου και σε όχημα διαμόρφωσης της ανανεωμένης πολιτισμικής ταυτότητας της Πελοποννήσου.

Οι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά μέσα για την ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών από όπου διέρχονται, όπως επίσης και για τη σύνδεση των αρχαίων μνημείων με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συμβάλλουν σημαντικά στην ποιότητα της εμπειρίας του ταξιδιώτη ως προς την πρόσβαση σε φυσικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους και μπορούν να λειτουργήσουν σαν άξονας για τη δημιουργία θεματικών τουριστικών διαδρομών. Αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική, το Σωματείο «Διάζωμα» προτείνει το σχεδιασμό ενός νέου, ειδικού προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού στην χώρα.

Η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., είναι η εταιρεία παραχώρησης που ανέλαβε τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του έργου του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενα έργα της χώρας συνολικού μήκους 205 χλμ. το οποίο θα αποτελέσει έναν από τους κυριότερους παράγοντες οικονομικής και πληθυσμιακής ανάπτυξης των περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου.

Το Σωματείο «Διάζωμα» προτείνει τη δημιουργία μιας Πολιτιστικής Διαδρομής, με άξονα τις επτά ιστορικές πόλεις τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος ΜΟΡΕΑΣ, την «Πολιτιστική Διαδρομή “Μορέας”» . Ενα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις. Με το πρόγραμμα αυτό το Σωματείο φιλοδοξεί να προσφέρει στον ταξιδιώτη μια νέα εμπειρία βαθύτερης αίσθησης και κατανόησης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της Πελοποννήσου, αλλά πολύ περισσότερο να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής του οράματος του Διαζώματος για τη βιώσιμη σύνδεση των μνημείων με τη ζωή και συγκεκριμένα: α) με τον αγροδιατροφικό τομέα, β) την τοπική επιχειρηματικότητα και γ) τον ψηφιακό κόσμο. 

Η προτεινόμενη Πολιτιστική Διαδρομή, αποτελεί μια πολυεπίπεδη και ολιστική πρόταση πολιτιστικού τουρισμού, η οποία θα έχει ως επίκεντρο 7 αστικά σύνολα με διαχρονική ιστορική και πολιτιστική συνέχεια. Θα επιχειρήσει να «παντρέψει» με δεξιοτεχνία τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Πελοποννήσου, με το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της, την πλούσια γαστρονομική της παράδοση και τη σύγχρονη παραγωγή και δημιουργία, με την την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη μεταφορά και εφαρμογή τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αποσκοπώντας παράλληλα στην ενίσχυση της δημιουργίας δυναμικών επιχειρήσεων για την παραγωγή και ανάδειξη των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής της Περιφέρειας που έχουν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Το όλο εγχείρημα θα έχει στον πυρήνα τη φροντίδα και αποκατάσταση των μνημείων της Διαδρομής, τοποθετώντας τα στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

(Φωτογραφία: Διάζωμα)


NEWSLETTER