Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 09:51

Αμφίβολη η λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ λόγω... κρίσης

Γράφτηκε από τον
Αμφίβολη η λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ  λόγω... κρίσης

 

Αμφίβολη προκύπτει η λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για την επόμενη περίοδο, προφανέστατα λόγω… οικονομικής στενότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

Την απαισιόδοξη αυτή προοπτική μετέφερε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα και τη γ.γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.

Οπως είπε ο δήμαρχος, στο ΔΗΠΕΘΕΚ οφείλονται από το ΥΠΠΟ οι χρηματοδοτήσεις για το 2011, αλλά και αυτές του πρώτου φετινού εξαμήνου, ενώ εκκρεμεί και η διαδικασία για την πρόσληψη του καλλιτεχνικού διευθυντή

Ο Π. Νίκας είπε ότι και η χθεσινή του συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού δεν τον έκανε να νιώσει πιο αισιόδοξος, πρόσθεσε ωστόσο ότι μέσα στο μήνα θα συγκληθεί στο υπουργείο σύσκεψη με αντικείμενο τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ.

Ωστόσο, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι αυτές τις ημέρες αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να επιτραπεί στο δήμο να προκηρύξει την πρόσληψη 3 καθηγητών για τη Σχολή Χορού -«με τον έναν καθηγητή που έχει τώρα, δεν είνα δυνατό να λειτουργήσει» σημείωσε ο Π. Νίκας.

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Ο δήμαρχος, πάντως, αναφερόμενος στα άλλα ζητήματα για τα οποία συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, δήλωσε ικανοποιημένος για την εξέλιξη στη διαδικασία για την παραχώρηση στο Δήμο Καλαμάτας της χρήσης του κτηρίου του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ανακοίνωσε, ειδικότερα, ότι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του δήμου, του υπουργείου Πολιτισμού και του γαλλικού κράτους. Πρόσθεσε παράλληλα, ότι ο Κ. Τζαβάρας έδωσε εντολή να παραδοθεί στο Δήμο Καλαμάτας η σχετική μελέτη ανακατασκευής, που έχει εκπονήσει το ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στο εν λόγω κτήριο προγραμματίζεται να στεγαστούν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο της ιστορίας της πόλης, ενδεχομένως το Μουσείο Παλαιτύπων και -οπωσδήποτε- το Γαλλικό προξενείο.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, όμως, ο Π. Νίκας -όπως άφησε να εννοηθεί- δεν πέτυχε κάτι συγκεκριμένο ως προς τα διατηρητέα, τα οποία αφήνονται να καταρρεύσουν, καθώς δεν υπάρχουν κίνητρα και χρήματα για την ανακατασκευή τους από τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, ο υπουργός αρκέστηκε στην ασαφή αναφορά  πως σύντομα θα υπάρξει κυβερνητική πολιτική για αυτό το θέμα, με στη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Τέλος, αναφορικά με το Μέγαρο Χορού, ο δήμαρχος επανάλαβε ότι προωθείται η διαδικασία για να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

 


NEWSLETTER