Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 15:28

«Ο Ιπτάμενος Ολλανδός» σε ζωντανή μετάδοση στην Καλαμάτα

«Ο Ιπτάμενος Ολλανδός» σε ζωντανή μετάδοση στην Καλαμάτα

 

Την όπερα «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός» σε μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ θα προβάλει σε ζωντανή μετάδοση από τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον όμιλο "Antenna", στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος “The Met:Live in HD”.

Η προβολή, η οποία θα έχει διάρκεια 2 ώρες και 19 λεπτά, θα γίνει με ελληνικούς υπότιτλους το Σάββατο, 14 Μαρτίου στις 7.55 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Στη σκηνή της Μet, ο διάσηµος µπασοβαρύτονος σερ Μπρυν Τέρφελ ζωντανεύει πειστικά τον βασανισµένο καπετάνιο του Ιπτάµενου Ολλανδού. Καράβι και πλήρωµα είναι καταραµένα να πλέουν στη θάλασσα έως τη ∆ευτέρα Παρουσία. Αλλά ο έρωτας βρίσκει τον τρόπο να γεννηθεί ακόµα και σε απαγορευτικές συνθήκες. Ο µαέστρος Βαλέρι Γκέργκιεφ διευθύνει τη νέα παραγωγή της όπερας Der Fliegende Holländer, υπό το σκηνοθετικό βλέµµα του Φρανσουά Ζιράρ, ο οποίος το 2013 κατέπληξε τους µουσικόφιλους µε έναν Πάρσιφαλ που έθεσε κυριολεκτικά νέα δεδοµένα στον τρόπο παρουσίασης των βαγκερικών έργων. Ο Τζον Μακφάρλαν στήνει έναν σκηνικό κόσµο πλούσιο και πολυεπίπεδο, σαν µια τεράστια ελαιογραφία. Η ταλαντούχα γερµανίδα σοπράνο Ανια Κάµπε κάνει το ντεµπούτο της στη Met ως αφοσιωµένη Ζέντα, που η άδολη αγάπη της καταφέρνει να λυτρώσει τον καπετάνιο από την κατάρα. Ο µπάσος Φραντς Γιόζεφ Ζέλιγκ ερµηνεύει τον πατέρα της, Ντάλαντ, και ο τενόρος Σεργκέι Σκοροχόντοφ τον κυνηγό Έρικ, τον αγαπητικό που η Ζέντα προδίδει. ∆ηµιουργός αµφιλεγόµενων αριστουργηµάτων που παραµένουν στο επίκεντρο του σύγχρονου οπερατικού ρεπερτορίου, ο Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813–1883) αναθεώρησε κάθε θεατρικό δεδοµένο και στα έργα του κατέστησε ισότιµους συνοµιλητές τη µουσική και το λόγο. Το καλλιτεχνικό του όραµα βασίστηκε στην έννοια του Gesamtkunstwerk, όπου η µουσική συνδυάζεται στενά µε το θέατρο, την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και άλλους τοµείς δηµιουργίας, συνθέτοντας µια συνολική µορφή τέχνης.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: François Girard, Σκηνικά: John Macfarlane, Κοστούμια: Moritz Junge, Σχεδιασμός φωτισμών: David Finn, Σχεδιασμός προβολών: Peter Flaherty, Χορογραφία: Carolyn Choa, Δραματουργία: Serge Lamothe, Ολλανδός: Sir Bryn Terfel, Ζέντα: Anja Kampe, Μαίρη: Μιόκο Φουτζιμούρα, Έρικ: Σεργκέι Σοροχόντοφ, Τιμονιέρης: David Portillo, Νταλαντ: Franz–Josef Selig,

Μουσική διεύθυνση: Βαλέρι Γκέργκιεφ.

H είσοδος έχει οριστεί στα 15 (γενική) και 10 ευρώ (κάτω των 18 ετών, άνω των 65 ετών, άνεργοι). Προπώληση γίνεται στο βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις”.