Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 18:50

«Ποτέ την Κυριακή» προτείνει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Το «Ποτέ την Κυριακή», η δεύτερη ταινία του Ζυλ Ντασσέν, με σενάριο δικό του και πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, εκτός από μια φαινομενικά ευχάριστη ρομαντική κομεντί, είναι μια ταινία που συμβολίζει την ίδια την Ελλάδα και όσους κατά καιρούς προσπαθούν να την αλλάξουν και να την αλλοιώσουν.

Ο Ντασσέν, εκδιωγμένος από τον μακαρθισμό για τις αριστερές του πεποιθήσεις από τη μια, και μαθητής του Χίτσκοκ από την άλλη, δημιουργεί ταινίες με ενδιαφέρουσα πλοκή και ανατροπές, περνώντας ταυτόχρονα τα πολιτικά του μηνύματα. Ο Ομερ, ένας Αμερικανός τουρίστας γοητευμένος από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, ερωτεύεται την Ιλια, μια χαρούμενη και από φύση αισιόδοξη πόρνη του Πειραιά, και ως νέος Πυγμαλίων προσπαθεί να τη διαπλάσει με τα δικά του πρότυπα.

Στο Φεστιβάλ των Καννών το 1960, η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα αλλά τελικά κέρδισε μόνο το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου που απονεμήθηκε στην Μελίνα Μερκούρη, η οποία το μοιράστηκε με τη Ζαν Μορό. Περισσότερο από όλα όμως, πέρασε στην ιστορία για το γλέντι που ακολούθησε. Πολλά θρυλούνται για εκείνη τη βραδιά και άλλα τόσα μετέφεραν οι δημοσιογράφοι της εποχής: τον Ντασέν να χορεύει χασάπικο πάνω σε τραπέζι, τον Γιώργο Φούντα να μαθαίνει ζεϊμπέκικο στη Χάγια Χαραρίτ, την Μπέτσι Μπλερ να ακολουθεί στο τσα-τσα το Μάνο Χατζιδάκι και τον Ζορζ Σιμενόν να βγάζει την πίπα και να φωνάζει "κούκλα να ζήσεις" στη Μελίνα Μερκούρη.

Το 1961, η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Οσκαρ, κέρδισε Οσκαρ όμως μόνο για την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και το τραγούδι "Τα Παιδιά του Πειραιά": τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές σε όλο τον κόσμο και ένα από τα πιο διάσημα από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. "Τα Παιδιά του Πειραιά" ήταν το πρώτο τραγούδι σε άλλη γλώσσα πλην της Αγγλικής που έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση.

Μετά τη μεγάλη αυτή επιτυχία, διασκευάστηκε σε μιούζικαλ και παρουσιάστηκε με τον τίτλο “Ιλια Ντάρλιγκ” στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης το 1967, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Δείτε την ταινία:

 

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ - NEVER ON SUNDAY

Comedy, Drama, Romance | K-13 | 1960 | Gr | 92΄

Σκηνοθεσία: Jules Dassin

Παίζουν: Μελίνα Μερκούρη, Jules Dassin, Γιώργος Φούντας