Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 17:27

Δύο θεατρικά έργα της Καλαματιανής Χριστίνας Τζιάλλα

Γράφτηκε από την
Δύο θεατρικά έργα της Καλαματιανής Χριστίνας Τζιάλλα

Από τις 15 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμα στους αναγνώστες τα δύο πρώτα θεατρικά έργα της Καλαματιανής ηθοποιού - θεατρολόγου Χριστίνας Τζιάλλα, από τις Εκδόσεις “Καλλίεργον”.

Το πρώτο, το θεατρικό έργο σε τρεις πράξεις “Ορίζοντας γεγονότων - Ο θάνατος του ηθοποιού" ξεκίνησε να γράφεται στις αρχές Μαρτίου του 2016 και ολοκληρώθηκε ακριβώς μετά από 3 χρόνια. Στη συνέχεια η ίδια ξεκίνησε να γράφει το δεύτερο έργο, το θεατρικό μονόπρακτο "Καθαρά από κατσαρίδες - Dare to dream”, το οποίο και ολοκλήρωσε μέσα στην ίδια χρονιά.
Οσον αφορά το δεύτερο έργο, θα ανέβει ως θεατρικό αναλόγιο σε ψηφιακή μορφή, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το ΔΗΠΕΘΕ ζήτησε από καλλιτέχνες του θεάτρου που έλκουν την καταγωγή τους και από την Ηπειρο, να στείλουν προτάσεις. Και τα δύο της έργα έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό, ενώ έχουν λάβει πολύ θετικά σχόλια από καλλιτέχνες του θεάτρου.
Σε λίγες μέρες η Χριστίνα Τζιάλλα ολοκληρώνει το τρίτο της θεατρικό έργο. Τα σκίτσα και στα δύο εξώφυλλα των βιβλίων επιμελήθηκε η Στέλλα Ατζέμη, τα κείμενα ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Κωστέας.
Οσον αφορά το μονόπρακτο “Καθαρά από κατσαρίδες”, όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα: “είναι ένα έργο σημερινό, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και προβολή στο παρελθόν. Σαν δηλαδή κάποια αναχρονισμένη μόδα, που πρόκειται να βγει ξανά στην αγορά. Ολόκληρο το έργο έχει τη μορφή της βαρυτικής περίθλασης. Δηλαδή, κοιτώντας κάποιος μπροστά, θα μπορούσε ταυτόχρονα να κοιτάζει και την ίδια του την πλάτη. Η ιστορία εκτυλίσσεται το 2004 σε κάποιο Μετρό της Αθήνας. Οι χαρακτήρες του έργου είναι «tipi fissi», σταθεροί δηλαδή χαρακτήρες, που στον μονόλογό τους φαίνονται να βρίσκονται σε διάλογο, άλλοτε εσωτερικό και άλλοτε με άλλα πρόσωπα. Το θεατρικό έργο διαδραματίζεται στην Ελλάδα του 2004, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που πάντα συμβολίζουν και αναδεικνύουν την ευγενή άμιλλα, φιλοξενούνται τη χρονιά εκείνη για 2η φορά στον τόπο που τους γέννησε. Τον τόπο που δημιούργησε και φώτισε πολιτισμούς και γέννησε τη δημοκρατία. Μέσα από αδιάσειστα ιστορικά παραδείγματα, κάθε «πολιτισμένη χώρα» για να αποδείξει τον πολιτισμό της σε εποχές «υπέρλαμπρου πολιτισμού» -σαν σε καλλιστεία ομορφιάς - ξεσκαρτάρει συνήθως τη βρομιά με φθηνά εργατικά χέρια και μαζί ξεσκαρτάρονται οι «αδέσποτοι» άνθρωποι. Οπως για παράδειγμα συνέβη την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα του 2004, αλλά και το 2012 στο Κίεβο, που θανατώθηκαν χιλιάδες αδέσποτα ζώα! Το ίδιο δυστυχώς συνέβη και το 2014 στο Μουντιάλ του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Μάλιστα φήμες αναφέρουν για ξεσκαρτάρισμα άστεγων ανηλίκων από τους δρόμους. Στις παραπάνω περιπτώσεις, η προσέλκυση τουρισμού - άρα κεφαλαίων - δημιουργεί έναν επιλεκτικό ρατσισμό. Ο οικονομικά εύρωστος τουρίστας, αν και επισκέπτης από άλλη χώρα, αντιμετωπίζεται με κάποιο είδος δουλοπρέπειας από τους ντόπιους. Ταυτόχρονα, εκείνος που έρχεται από άλλη χώρα όχι ως επισκέπτης, αλλά για να βρει στέγη κι εργασία, αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος ενός κατώτερου θεού! Λόγω οικονομικών αναγκών, δεν πήγε για τουρισμό εκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται σαν σκουπίδι… σαν αναλώσιμο υλικό! Ναι, μπορεί να παραμείνει στη χώρα, μόνο κι εφόσον είναι χρήσιμος ως φτηνός εργάτης!
Το έργο δεν είναι μια ιστορική καταγραφή. Είναι λόγια ανθρώπων της φαντασίας μου. Παρόλα αυτά, κολάζ πραγματικών φράσεων, λέξεων, ιστοριών και καταγγελιών από ανθρώπους που έχουν ζήσει και συνεχίζουν να ζουν όμως σαν σκλάβοι, μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, είναι και λόγια ανθρώπων που επιβάλλουν την εξουσία τους με τη βία και τον τρόμο σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, που δεν μπορούν να αντιδράσουν ή τουλάχιστον έτσι αισθάνονται”.

 


NEWSLETTER