Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 08:55

Μεσσηνία: Εντυπωσιάστηκε η Μενδώνη από την Αρχαία Θουρία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Εντυπωσιάστηκε η Μενδώνη από την Αρχαία Θουρία (βίντεο)


"Μετά την Αρχαία Μεσσήνη, ένας πολύ ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος αποκαλύφθηκε, ο οποίος με τη σειρά του είναι μια πολύ κρίσιμη και ενδιαφέρουσα ψηφίδα στο πολιτιστικό μωσαϊκό, στη μεγάλη ιστορική διαχρονία της Μεσσηνίας":

Με αυτά τα λόγια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη "ενέταξε" την Αρχαία Θουρία στον πολιτιστικό χάρτη της Μεσσηνίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Πολιτεία θα μελετήσει την ανάδειξη και την αξιοποίηση των μνημείων.
Η κ. Μενδώνη ξεναγήθηκε από την δρ. Ξένη Αραπογιάννη στις ανασκαφές του Ασκληπιείου και του Θεάτρου, και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Ρωμαϊκά Λουτρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός, φτάνοντας στο Ασκληπείο, σχολίασε τη δυσκολία πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους - τονίζοντας ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση λεωφορεία με επισκέπτες γιατί οι δρόμοι είναι στενοί.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο, η κ.  Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων:
“Βρισκόμαστε σε έναν αρχαιολογικό χώρο πολύ ενδιαφέροντα, ο οποίος είναι εν την γενέσει του. Στην πραγματικότητα ζει κανείς το πώς γεννιέται και πώς αποκαλύπτεται ένας αρχαιολογικός χώρος. Η ανασκαφή, ξέρετε, είναι μια σκληρά επιστημονική διεργασία, η οποία όμως χρειάζεται καμιά φορά και λίγη τύχη. Εδώ πραγματικά η τύχη ήταν με το μέρος των αρχαιολόγων, γιατί οι τομές τους έπεσαν σε αυτή την εξαιρετική κατασκευή του αρχαίου θεάτρου. Είναι ένα δύσκολο μνημείο, πολύ ενδιαφέρον, με τα προβλήματά του. Εχει σειρά φάσεων, δεν είναι μόνο το αρχαίο θέατρο, είναι και τα νεότερα βυζαντινά οικοδομήματα. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει μελέτη, και οι επιστήμονες είναι εκείνοι που θα προτείνουν τι θα γίνει τελικά".
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μενδώνη είπε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν χρηματοδοτεί ανασκαφές:
"Το υπουργείο έχει εδώ και πολλά χρόνια υιοθετήσει την αρχή να μην χρηματοδοτεί συστηματικές ανασκαφές. Ομως το γεγονός ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι παρούσα και υποστηρίζει την ανασκαφική έρευνα και την ανασκαφή είναι ήδη μια πολύ σημαντική υποστήριξη. Η συγκεκριμένη ανασκαφή γίνεται με χορηγίες αλλά και μέσω κονδυλίων οποία διαθέτει η Περιφέρεια -και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον περιφερειάρχη- σε συμφωνία πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού. Αντιλαμβάνεστε ότι η βασική υποχρέωση μας ως Πολιτεία είναι να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να αποδώσουμε στο κοινό τα μνημεία τα οποία έχουν αποκαλυφθεί. Οι συστηματικές ανασκαφές είναι απαραίτητες, είναι χρήσιμες, αλλά η πολιτική του υπουργείου όπως σας είπα, εδώ και δεκαετίες, είναι ότι υποστηρίζει αλλά δεν χρηματοδοτεί την ανασκαφική έρευνα.
Η Μεσσηνία έχει σημαντική πολιτιστική παρουσία, και μην ξεχνάτε -το ανέφερα και σε προηγούμενη σημερινή μου δήλωση- ότι από το 2010 μέχρι σήμερα είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν επενδυθεί μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε πρόκειται για εθνικούς πόρους, είτε πρόκειται κυρίως για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις υπηρεσίες του συνολικά για την ανάδειξη, αποκατάσταση και προστασία των μνημείων της Μεσσηνίας. Η Μεσσηνία είναι εδώ και δεκαετίες στον πολιτιστικό χάρτη. Δεν έχει ανάγκη να μπει τώρα. Οπως προανέφερα, είναι μια ψηφίδα σε ένα μωσαϊκό το οποίο υπάρχει".
Την υπουργό συνόδευσαν, όπως και στην Αρχαία Μεσσήνη, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης. Την υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης και ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας, καθώς ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος απουσίαζε εκτός Μεσσηνίας.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER