Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 20:11

“Λευκές Νύχτες” από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
“Λευκές Νύχτες” από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Το φιλμ “Λευκές νύχτες” προβάλλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας σήμερα στο κανάλι της στο youtube και στο σάιτ της.

Η σκηνοθεσία είναι του Luchino Visconti σε σενάριο Fyodor Dostoevsky (διήγημα) και διασκευή του Suso Cecchi D'Amico. Παίζουν οι: Maria Schell, Marcello Mastroianni, Jean Marais.
Ενα χειμώνα στο Λιβόρνο της Ιταλίας, ένας μοναχικός νεαρός συναντά μια μοναχική γυναίκα, που κλαίει σκυμμένη σε μια γέφυρα. Κι οι δυο δείχνουν «αποκομμένοι» απ’ τον κόσμο γύρω τους. Η δική του μοναξιά μοιάζει λογική - είναι νεοφερμένος στη πόλη - ενώ η δική της οφείλεται στην αναμονή του αγαπημένου της, που λείπει εδώ και ένα χρόνο. Για 3 νύχτες θα βρίσκονται συνέχεια μαζί – σε χορούς, σε διασκεδάσεις κι εκείνος θα προσπαθεί να την κάνει να ξεχάσει το παρελθόν, έναν άνδρα που ίσως να μη γυρίσει ποτέ – προσφέροντας της τον δικό του έρωτα... Εχοντας ως αφηγηματική βάση την υπέροχη νουβέλα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (μεταφέροντας τη δράση από την Αγία Πετρούπολη στη Νότια Ιταλία), ο Βισκόντι μας μεταφέρει σε ένα σύμπαν που βιώνεται από τους χαρακτήρες (αλλά και τον θεατή) περισσότερο σαν όνειρο παρά σαν πραγματικότητα, έχοντας σαν άξιους συνεργάτες τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και την Μαρία Σέλ. Λυρισμός που στοιχειώνει. Μια πανέμορφη, σμιλευμένη με δαντελένια ευαισθησία, ωδή στα καπρίτσια του έρωτα και της αγάπης, που δε μοιάζει με κανένα άλλο φιλμ του δημιουργού, οι “Λευκές νύχτες” έγιναν άξιος παραλήπτης του Αργυρού Λέοντα στη Μόστρα.


NEWSLETTER