Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 17:40

Σημαντική συνεργασία με το Φεστιβάλ του Μπιλμπάο για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Σημαντική συνεργασία με το Φεστιβάλ του Μπιλμπάο για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Μία σημαντική συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ “Zinebi” του Μπιλμπάο της Ισπανίας (μετρά 62 έτη ζωής), εγκαινιάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με στόχο να φέρει το βάσκικο σινεμά πιο κοντά στο ελληνικό κοινό.

Στο πλαίσιο αυτής της τριετούς συνεργασίας που υπεγράφη, στη φετινή, έβδομη διοργάνωση του Φεστιβάλ Πελοποννήσου θα γίνουν δράσεις για την προώθηση και προβολή ντοκιμαντέρ που αφορούν στις δύο χώρες, ενώ θα δοθούν επίσης κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ σκηνοθετών. Ετσι, στο πρώτο μέρος του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που θα γίνει διαδικτυακά, από τις 5 έως τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν επιλεγεί να προβληθούν 3 ντοκιμαντέρ ταλαντούχων σκηνοθέτιδων από τη χώρα των Βάσκων: της Berhta Gaztelumendi (Ez, Eskerrik Asko. Gladys Window), της Iratxe Fresneda (Cold Lands) και της Maider Oleaga (Stepping into the boundary)*.
Στο δεύτερο μέρος του 7ου ΔΦΝΠ, που θα γίνει με φυσική παρουσία σε αίθουσες προβολών, 7 - 16 Μαϊου, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις: α) αφιέρωμα στον Βασκικό Κινηματογράφο, με την παρουσία των συντελεστών των ταινιών, β) κάλεσμα σε Βάσκους και Ελληνες σκηνοθέτες/παραγωγούς, με σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών συμπαραγωγής μεταξύ των δύο χωρών για την δημιουργία ενός 90λέπτου σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ πάνω στην θεματική του φετινού αφιερώματος, «Διεκδικώντας την ελευθερία».
Στο πλαίσιο αυτό, η οργανωτική επιτροπή του ΔΦΝΠ, έχει απευθύνει πρόσκληση σε Ελληνες σκηνοθέτες /παραγωγούς να υποβάλουν πρόταση παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους (15') με θέμα « Διεκδικώντας την ελευθερία». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τον φάκελο της πρότασής τους στα ελληνικά και τα αγγλικά μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 στο info@peloponnisosdocfestival.com.
Το “Zinebi” έχει μια πλούσια ιστορία σαν φεστιβάλ 62 ετών, ενώ έχει παίξει τεράστιο ρόλο στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία. Είναι το πιο σημαντικό διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ισπανία που έχει αναγνωριστεί από το FIAPF (Διεθνές Συνδικάτο Παραγωγών) στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ και των μικρών μήκους, από το 1974. Το Zinebi έχει επίσης αναγνωριστεί από την Αμερικανική Ακαδημία ως προκριματικό φεστιβάλ για τα βραβεία Oscar και BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας αλλά και για τα βραβεία Goya.


NEWSLETTER