Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 20:46

"Εφυγε" ο Μεσσήνιος συγγραφέας Πέτρος Μπίκος

Γράφτηκε από την
"Εφυγε" ο Μεσσήνιος συγγραφέας Πέτρος Μπίκος

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Μεσσήνιος συγγραφές Πέτρος Μπίκος.

Ο Πέτρος Μπίκος γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Μοναστήρι της Μεσσηνίας από γονείς αγρότες. Ήταν πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας,  εργάστηκε κυρίως ως καθηγητής οικονομολόγος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, για την οποία εξέδωσε τα βιβλία «Μαθήματα Γενικής Λογιστικής», «Οι κυριότερες Οικονομικές Θεωρίες», «Ασκήσεις Γενικής Λογιστικής» και «Λογιστική των Εμπορικών Εταιρειών». Παράλληλα, και από τα μαθητικά του χρόνια, ασχολήθηκε με τη Λογοτεχνία και εξέδωσε τα βιβλία: «Ευτυχία με μπαλώματα», (Διηγήματα, εκδ. Κέδρος 1980, με θέματα από τον πόλεμο και την κατοχή), «Φωτογραφίες στον καθρέφτη», (Μυθιστόρημα, εκδ. Μνήμη 1987, με θέμα τη μετανάστευση), «Έντεκα παράθυρα», (Διηγήματα, εκδ. Δωδώνη 1989, με ποικίλα κοινωνικά θέματα), «Των αγγέλων η πείνα», (Διηγήματα, εκδ. Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνη 1991, με θέματα από την κατοχική πείνα) και «Καθώς μεγαλώναμε» (Διηγήματα, εκδ. Σύγχρονη Εποχή 2001, με θέματα κυρίως από τον εμφύλιο πόλεμο). Επιπλέον και κατά διαστήματα, έχει εκδώσει από τις εκδόσεις «Στρατίκη», 12 μυθιστορηματικές βιογραφίες  ισάριθμων αγωνιστών του ΄21. 

Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, στα Πολωνικά και στα Βουλγαρικά.

Ήταν μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων.

Τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας (Α΄ βραβείο) για το διήγημά του «Το πουκάμισο του Αλβανού», από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Β΄ βραβείο) για το βιβλίο του «Των αγγέλων η πείνα», από το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λέρου (Α΄ βραβείο) για το διήγημά του «Στάκα!» και από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Τριφυλίας για την προσφορά του στα Γράμματα.


NEWSLETTER