Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 17:26

Τον Οκτώβριο με 27 θιάσους το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Τον Οκτώβριο με 27 θιάσους το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

 Με 27 θιάσους και με πλάνο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και όχι το Μάϊο όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας το οποίο αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για την πόλη της Καλαμάτας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου είναι έτοιμο να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Οπως τονίζει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας σε ανακοίνωση της «αποτελεί μια καινοτόμα δράση για τη Νότια Ελλάδα και αφιερώνεται σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας. Ενας από τους κεντρικούς άξονες της διοργάνωσης είναι η σύνδεση της τέχνης του κουκλοθέατρου με την εκπαίδευση. Η προσφορά παραστάσεων θεάτρου κούκλας που προβάλλουν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα επιδιώκει να προάγει τόσο την ψυχαγωγία όσο και την ενσυναίσθηση των νέων ανθρώπων».


Η ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
Από το 2017 η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, μέλος της Unima Hellas, Διεθνούς Ενωσης Κουκλοθέατρου, διοργανώνει στην Καλαμάτα Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου με ανοδική πορεία και επιτυχία. Η περσινή διοργάνωση του 4ου Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, μετά από μεγάλο αγώνα τον Οκτώβριο του 2020, ακολουθώντας όλες τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία. «Η πραγματοποίηση του φεστιβάλ μέσα σε αυτές τις συνθήκες μας έδωσε τη βεβαιότητα ότι οι πολιτιστικές δράσεις είναι εφικτό να συνεχιστούν με ασφάλεια ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Η ανοδική πορεία της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας και του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου αποδεικνύεται από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών που έρχονται σε επαφή με την τέχνη του κουκλοθέατρου, αναγνωρίζοντας τον εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Η ιδέα να εξελιχθεί από Πανελλήνιο σε Διεθνές ωρίμασε πια οπότε και θα έχουμε το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας» επισημαίνουν οι διοργανωτές. Η οργάνωση μέχρι τώρα γίνεται εθελοντικά και αφιλοκερδώς από τους ανθρώπους της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας με γενικό στόχο την πολιτιστική άνθιση της περιοχής και ειδικότερα την προώθηση της μαγικής τέχνης του κουκλοθέατρου.

Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Ο προγραμματισμός του Φεστιβάλ ήταν για τις 23-30 Μαΐου 2021, όμως μετά από έγκυρες πληροφορίες των διοργανωτών πως η καραντίνα θα συνεχιστεί μέχρι το Μάιο, αποφάσισαν να το υλοποιήσουν τον Οκτώβριο για να εξασφαλίσουν την επιτυχία του. Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας θα έχει διάρκεια 8 ημερών και θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 10 Οκτωβρίου 2021. Από τις 10 Φεβρουαρίου έχουν ολοκληρωθεί οι 48 αιτήσεις συμμετοχής των θιάσων κουκλοπαικτών στο Φεστιβάλ και η οργανωτική επιτροπή έχει επιλέξει 27 θιάσους από την Ελλάδα, το Βερολίνο, την Πράγα, τη Μασσαλία και τη Βουλγαρία. Μέσα στο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν 49 παραστάσεις από 66 κουκλοπαίκτες, 10 εργαστήρια –σεμινάρια, 3 δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους και 2 εκθέσεις θεατρικής κούκλας. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε πόλεις της Πελοποννήσου.
Το φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στηρίζεται πάντα σε ένα δραστήριο δίκτυο καλλιτεχνών και εθελοντών, με στόχο τη γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών με την τέχνη του κουκλοθέατρου στη Νότια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκει: 1) Την ψυχαγωγία μέσα από παραστάσεις υψηλής αισθητικής με θεματολογίες που προάγουν την ανάπτυξη της πνευματικής, συναισθηματικής και ψυχικής υγεία των ανθρώπων και κυρίως των νέων. 2) Την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην τέχνη του Κουκλοθέατρου μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια με σκοπό τη χρήση του κουκλοθέατρου ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη. 3) Την ανάπτυξη μιας καινοτόμας πρότασης επαγγελματικής αποκατάστασης για νέους ανέργους.
«Μέσα από τις δράσεις του Φεστιβάλ, τα κοινωνικά μηνύματα που παρουσιάζονται επιδιώκουν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τα σημερινά παιδιά, ώστε να γίνουν στο μέλλον ένα δυναμικό κοινό που θα αγαπά τον πολιτισμό, θα σέβεται το περιβάλλον και τη φύση, θα αισθάνεται αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους του, θα σέβεται το διαφορετικό» υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση.


NEWSLETTER