Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 09:06

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τίμησε αρχαιολόγους για ανασκαφές στη Μεσσηνία 

Γράφτηκε από την
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τίμησε αρχαιολόγους για ανασκαφές στη Μεσσηνία 

 

Τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους για την προσφορά τους στη μελέτη και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού βράβευσε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την Ημέρα Φιλελληνισμού.

Ανάμεσά τους ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι Τζακ Λ. Ντέιβις και η επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι Σάρον Ρ. Στόκερ, που επί χρόνια έχουν εργαστεί στις ανασκαφές των Ανακτόρων του Νέστορα, στην περιοχή της Αρχαίας Πύλου, ανακαλύπτοντας μεταξύ άλλων και τον “Γρύπα Πολεμιστή”.

Οι δυο τους μαζί με τον Τσαρλς Ουίλιαμς επίτιμο διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου (Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή) τιμήθηκαν με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά την προσφώνησή της, η κ. Σακελλαροπούλου υπενθύμισε ότι η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και «θέλοντας να τιμήσουμε τη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού, απονέμουμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα σε τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους, τον δρα Τζακ Λ. Ντέιβις, την δρα Σάρον Ρ. Στόκερ και τον δρα Τσαρλς Ουίλιαμς».

Όπως σημείωσε, η δρ. Στόκερ και ο δρ. Ντέιβις είναι διεθνώς διακεκριμένοι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Σινσινάτι και φημίζονται για το εύρος και τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών τους ανακαλύψεων. «Κατά τη συνδιεύθυνσή τους στην ανασκαφή του Ανακτόρου του Νέστορα, στην περιοχή της αρχαίας Πύλου, η ανακάλυψη του τάφου του "Πολεμιστή των Γρυπών" υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την πληρέστερη κατανόηση της ελληνικής προϊστορίας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις για τη διάδραση του μυκηναϊκού πολιτισμού με τους άλλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου την εποχή του ορειχάλκου. Το συνολικό τους ανασκαφικό έργο και η αρχαιολογική τους έρευνα στις περιοχές της Νεμέας, της Κέας και της Μεσσηνίας, καθώς και η γνώση τους για την προϊστορία των νήσων του Αιγαίου, αποτελούν έμπρακτη προσφορά στην ελληνική Αρχαιολογία και συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή διεθνώς του ελληνικού πολιτισμού» προσέθεσε η Πρόεδρος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο δρ. Ουίλιαμς είναι επίτιμος διευθυντής Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και σημείωσε: «Η επί 31 έτη παραμονή του στην Ελλάδα και η αφοσίωσή του έμψυχα και έμπρακτα στο ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου, τον έχουν κατατάξει στους κορυφαίους αρχαιολόγους διεθνώς για την ανάδειξη του πολιτισμού μας. Η αγάπη του για τα ελληνικά έθιμα, για τους ανθρώπους και τη ζωή της ελληνικής επαρχίας, καθώς και η έντονη φιλανθρωπική του δράση, αποτελούν μοναδικά χαρακτηριστικά της φιλελληνικής του προσωπικότητας. Η συμβολή του στη δημιουργία νέων σύγχρονων χώρων φιλοξενίας των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αρχαία Κόρινθο, αλλά και χώρου συντήρησης και μελέτης για τους φοιτητές, επιστήμονες και ερευνητές που επισκέπτονται την Ελλάδα, αποδεικνύει τη σημαντική του προσφορά διεθνώς για την προβολή του πολιτισμού μας».

Τέλος, τόνισε ότι οι τρεις Αμερικανοί αρχαιολόγοι «δεν πρόσφεραν μόνο τη γνώση, το πάθος, την ακάματη εργατικότητά τους στην υπόθεση της Αρχαιολογίας. Γι' αυτούς η ανασκαφική περιπέτεια ανταποκρινόταν στην ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να έρθει σε σωματική σχεδόν επαφή με το αρχαιοελληνικό ιδεώδες και τις αισθητικές του αξίες. Και στην πορεία, δουλεύοντας σε μια χώρα όπου τα ίχνη της αρχαιότητας μας συναντούν σε κάθε βήμα, αγάπησαν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η ειλικρινής και ουσιαστική σύνδεσή τους με την Ελλάδα, αρχαία και σύγχρονη, και η συνομιλία τους με το ελληνικό πνεύμα στη διαχρονία του, δίνουν το μέτρο του σύγχρονου φιλελληνισμού».

Στην τελετή επίδοσης των παρασήμων παρευρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας Τζένιφερ Νέιλς, η υπεύθυνη Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας Ναταλία Βογκέικωφ, η κύρια ερευνήτρια στον Τομέα Ελληνικής Αρχαιότητας Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη, η έφορος Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, ο βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης, ο general manager της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Παντελής Πάνος, η αρχαιολόγος Νάνσυ Μπουκίδη και ο διευθυντής Ανασκαφών της Αρχαίας Κορίνθου Κρις Πλαφ.

Επίσης, στο πλαίσιο των εορτασμών του επετειακού έτους 2021, επιδόθηκε, από τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο Ιωάννη Ραπτάκη ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικα στον πρόεδρο της κοινωφελούς οργάνωσης Anglo-Hellenic League Τζον Κίτμερ, ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής στον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτς Πωλ Κάρτλετζ και ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικα στον καθηγητή στο London School of Economics Κέβιν Φίδερστοουν.

Επίσης πρόκειται να επιδοθούν από την πρέσβη μας στη Μόσχα Κατερίνα Νασίκα ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής στον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου της Ρωσίας για θέματα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας Mikhail Shvidkoy και ο Ταξιάρχης του Φοίνικα στον παλαιογράφο και κωδικολόγο Boris Fonkich.


NEWSLETTER