Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 08:46

Η «Σάλπιγξ Ελληνική» θα «ηχήσει» και πάλι φέτος στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Η «Σάλπιγξ Ελληνική» θα «ηχήσει» και πάλι φέτος στην Καλαμάτα

 

Η "Σάλπιγξ Ελληνική" θα “ηχήσει” και πάλι φέτος στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, καθώς 200 χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης ελληνικής εφημερίδας η “Ε” ετοιμάζει μια επετειακή έκδοση, την οποία θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα.

Σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία ο ίδιος θα προλογίσει, αναφέρθηκε κατά την δεύτερη ημέρα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα «Τα Συνταγματικά Ιδρύματα του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους», αναφέρθηκε στα σημεία του σημερινού Συντάγματος της σύγχρονης Ελλάδας, όπως η ελευθερία του Τύπου, άρθρο το οποίο παραμένει αναλλοίωτο από τα πρώτα κιόλας Συντάγματα που της νεοσύστατης Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά στην Καλαμάτα – τόπο από τον οποίο έλκει την καταγωγή του, και συγκεκριμένα στο πρώτο τυπογραφείο της τότε ελεύθερης Ελλάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Παίρνουμε μια πρωτοβουλία φέτος στην Καλαμάτα, για να μπορέσουμε να αναβιώσουμε την πρώτη έκδοση της πρώτης εφημερίδας. Η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε με τη σύσταση της Μεσσηνιακής Γερουσίας. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν τότε ήταν ότι έπρεπε να υπάρξει τυπογραφείο το οποίο να εκδίδει τα στοιχειώδη έγγραφα της Γερουσίας, αλλά και να είναι η πρώτη εφημερίδα. Τότε, ο Δημήτριος Υψηλάντης έφερε με δική του περιουσία το τυπογραφείο. Μαζί με τον μεγάλο διανοητή του Ελληνικού Διαφωτισμού, τον Θεόκλητο Φαρμακίδη, την 1η Αυγούστου 1821, εκδίδουν την “Σάλπιγγα την Ελληνική”. Ύστερα από αυτό, εκδόθηκαν κάποια φύλλα, από τα οποία σώζονται μόλις 3 στη βιβλιοθήκη της Βουλής».


NEWSLETTER