Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 16:20

Την δική τους ορχήστρα δημιουργούν Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Tη δημιουργία της δικής τους ορχήστρας ανακοινώνουν οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, συνεχίζοντας τη δυναμική τους πορεία.

Η “Kalamata Festival Orchestra”, υπό τη διεύθυνση του παγκοσμίως διακεκριμένου μαέστρου Joshua Weilerstein, αποτελούμενη από Ελληνες και διεθνείς μουσικούς, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στις 29 Ιουλίου στο Κάστρο Καλαμάτας. Μεταξύ έργων των Mozart, Σκαλκώτα και Copland, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει και ένα νέο έργο του διευθυντή του Ωδείου Στάθη Γυφτάκη σε πρώτη εκτέλεση.

Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε από τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, η οποία έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση, τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο. Διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση “Φάρις” του Δήμου Καλαμάτας και το Ωδείο και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Στη βραδιά αυτή θα ακουστούν: Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) “Ντιβερτιμέντο σε ρε μείζονα”, K.136/125a, 1772.

Νίκος Σκαλκώτας (1904 – 1949) “36 Ελληνικοί Χοροί” AK 11, 1931-36 (επιλογή), προσαρμογή για ορχήστρα εγχόρδων: Γιάννης Σαμπροβαλάκης (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής), Στάθης Γυφτάκης (1967) “Μονόλογοι, Op.109, 2021”. Aaron Copland (1900 –1990) “Appalachian spring, σουίτα για 13 όργανα” 1944.

Τα μέλη της Kalamata Festival Orchestra είναι οι: διεύθυνση: Joshua Weilerstein, φλάουτο: Βίκυ Βασιλειάδη , κλαρινέτο: Miquel Ramos Salvadó, φαγκότο: Axel Benoit , πιάνο: Αλεξία Μουζά, βιολιά: Alina Ibragimova, Pablo Hernán Benedí, Felix Froschhammer, Olivier Blache, βιόλες: Timothy Ridout, Emilie Hörnlund, βιολοντσέλα: Indira Rahmatulla, Claire Thirion, Δημήτρης Λάμπος, κοντραμπάσο: Romana Uhlíková.

Ο Joshua Weilerstein είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Λωζάνης, με ένα συμβόλαιο που έχει παραταθεί στη σεζόν 2020/21. Ο Weilerstein απολαμβάνει μια ακμάζουσα καριέρα ως προσκεκλημένος μαέστρος και έχει δημιουργήσει μια σειρά στενών σχέσεων τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, τη Γερμανική Φιλαρμονική Δωματίου της Βρέμης, τη Φιλαρμονική Μπέργκεν, τη Βασιλική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, τη Συμφωνική της Φιλανδικής Ραδιοφωνίας, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και τις συμφωνικές ορχήστρες της Βαλτιμόρης, του Ντιτρόιτ και του Μιλγουόκι, μεταξύ άλλων. Εχοντας επαινεθεί για τις «έντονες, εύγλωττες και εντυπωσιακά στην κόψη του ξυραφιού ερμηνείες του», ο Weilerstein είναι ιδιαίτερα περιζήτητος και σεβαστός για τον ενθουσιασμό και τη βαθιά του κατανόηση για συνθέτες που εκτείνονται από τον Gesualdo έως και τον Rouse.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η διάθεση των δελτίων εισόδου γίνεται καθημερινά από τις 24 Ιουλίου 10 π.μ. - 12 μ.μ. Και 6 - 8 μ.μ. από το Ωδείο Καλαμάτας και στον Πεζόδρομο Αριστομένους από γκισέ.