Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 15:10

Παρουσίαση βιβλίου του Τάσου Σκλάβου

Γράφτηκε από την
Παρουσίαση βιβλίου του Τάσου Σκλάβου

Το νέο βιβλίο του μέλους της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Τάσου Σκλάβου "Από του Λάπι έρχομαι" παρουσιάστηκε στην πλατεία του Ριζοχωρίου (Λάπι) την Παρασκευή 13 Αυγούστου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου «Καλλιπάτειρα» Χαρά Κωνσταντινίδη.

Πρώτος ομιλητής, ήταν ο δάσκαλος, ιστορικός συγγραφέας και μέλος της Ε.Μ.Σ. Στάθης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανέδειξε γλαφυρά τα γεγονότα της Επανάστασης στην Τριφυλία και εξήρε την τεράστια συνεισφορά των Ντρέδων στους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία.

Στην συνέχεια ο συγγραφέας Νίκος Βουδούρης αναφέρθηκε στην αξία της ιστορικής μνήμης και την ανάγκη αξιοποίησης της πληροφορίας του παρελθόντος στο σήμερα και ειδικότερα στην πεζογραφία (ιστορική έρευνα και μελέτη) και στο ιστορικό μυθιστόρημα.

Έπειτα, ο Μπάμπης Πατσούρης, τέως πρόεδρος κοινότητας Κοπανακίου, αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα της μάχης στο Λάπι εναντίον του Ιμπραήμ στις 22 Απριλίου 1827, κατά την εισβολή του στην ορεινή Τριφυλία, προβάλλοντας τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των επτά Λαπαίων αγωνιστών, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους προκειμένου να δώσουν πολύτιμο χρόνο στα γυναικόπαιδα ώστε να φύγουν προς τα γειτονικά χωριά και να γλιτώσουν.
Τέλος, ο συγγραφέας Τάσος Σκλάβος παρουσίασε πτυχές του βιβλίου του για το Λάπι και αναφέρθηκε στην ιστορική καταγωγή των Λαπαίων και την πορεία του χωριού ανά τους αιώνες.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΠΑΥΛΑΚΟΥ

Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκε ο χαιρετισμός της προέδρου της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, φιλολόγου Αντωνίας Παυλάκου:

“Αγαπητοί φίλοι, εκπροσωπώντας το Δ.Σ. και τα μέλη της Ε.Μ.Σ., σας καλησπερίζω απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό στην εκδήλωσή σας και εκφράζοντας τη λύπη όλων μας που ιδιαίτεροι λόγοι συνέτρεξαν ώστε να μην είμαστε ως Ε.Μ.Σ απόψε κοντά σας. Ζητάμε την επιείκειά σας και ιδιαίτερα του κ. Σκλάβου. Ταυτόχρονα συγχαίρω τον Σύλλογο Γυναικών Κοπανακίου «Η Καλλιπάτειρα» που είχε την πρωτοβουλία να προσθέσει το ιδιαίτερο στίγμα αυτού του μικρού αλλά τόσο σπουδαίου τόπου στους εορτασμούς για το ιωβηλαίο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Παλιγγενεσίας μας και να υπενθυμίσει τη μεγάλη συμβολή του στην αναδημιουργία της εθνικής μας οντότητας και της νεότερης πολιτικής μας ύπαρξης.

Στα πλαίσια του εορτασμού αυτού, αποτελεί εξαιρετική επιλογή η παρουσίαση του βιβλίου του μέλους της Ε.Μ.Σ. και νεαρού συγχωριανού σας Τάσου Σκλάβου. Η υψηλής σπουδαιότητας ιστορική μελέτη του με τον ποιητικό και συγκινησιακά φορτισμένο τίτλο «Από του Λάπι έρχομαι» έχει σχολαστικά σκιαγραφήσει τη μακραίωνη παρουσία του τόπου σας και των ανθρώπων του, τόσο στην Επανάσταση του ΄21, αλλά και σε παλιότερους και νεότερους από αυτήν αγώνες, με αποτέλεσμα το έργο αυτό να αποτελεί στο εξής κιβωτό της τοπικής και της ευρύτερης εθνικής και κοινωνικής συνείδησης.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον νεαρό ερευνητή που καταθέτει με εντιμότητα, αιδημοσύνη και ταπεινότητα τις προθέσεις της συγγραφής του στον πρόλογο του εξαιρετικού έργου του, το οποίο θα ζήλευε ο κάθε επιστήμων ιστορικός. Είμαστε υπερήφανοι που είναι μέλος της Ένωσής μας, ενώ η αξιόπιστη ενασχόλησή του με την έρευνα σε τόσο νεαρή ηλικία και παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία δίνει σε όλους μας το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι σ’ αυτόν τον χιλιολαβωμένο τόπο δεν έχουν όλα χαθεί.

Καμαρώνουμε μαζί σας έναν σύγχρονο Λαπαίο , ο οποίος έχει ενσυναίσθηση της καταγωγής και της κληρονομιάς που βαραίνει τους ώμους του. Η ιστορική του εμβάθυνση στην καταγωγή των προγόνων, στη συμμετοχή τους στο ιστορικό «γίγνεσθαι», με προεκτάσεις κοινωνικές, δημογραφικές, λαογραφικές, εκτός από συγκεντρωτική προσθήκη στοιχείων στην έως τώρα έρευνα για τους αγώνες όλων των ανυπότακτων Αρβανιτών Ελλήνων της ορεινής Τριφυλίας, αποτελεί ταυτόχρονα απόδειξη της περηφάνιας του και μιας έμπρακτης αναγνώρισης των πολυποίκιλων αγώνων τους για την Ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.

Αφήνουμε την περαιτέρω προσέγγιση στο βιβλίο σε άξιους ομιλητές, συγχαίροντας ξανά τον Τάσο Σκλάβο με ευγνωμοσύνη για την συγκεντρωτική συνεισφορά του στην ιστορική έρευνα και στην τοπική Ιστορία”.


NEWSLETTER