Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 15:00

Ο “Ουρανός” του Τάκη Καννελόπουλου στην Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Τον “Ουρανό” του Τάκη Καννελόπουλου προβάλλει σήμερα Πέμπτη η Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, ανήμερα της Επετείου του “Οχι” στις 9.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του κριτικού κινηματογράφου Ανδρέα Τύρου, πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Στη βραδιά η επιμέλεια έγινε με την συνεργασία του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου.

O “Ουρανός”, που θεωρείται παγκοσμίως μια από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες, βασίζεται σεναριακά σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρωταγωνιστής του φιλμ είναι το κακοτράχαλο και γαλήνιο τοπίο της Δυτικής Μακεδονίας. Με λιτή γλώσσα και ποιητικά μονοπλάνα ξετυλίγεται το έπος του ελληνοϊταλικού πολέμου και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής όπως εκφράστηκε εκείνη τη μοιραία εποχή. Οι ήρωες της ταινίας βιώνουν την ήττα και την κατάρρευση του μετώπου σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας.

Εχει κερδίσει: Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1962, Κρατικό Βραβείο Σκηνοθεσίας και Παραγωγής (1964), Αργυρό Βραβείο στο Φεστιβάλ Νάπολης 1963. Είχε συμμετοχή στα Φεστιβάλ Καννών (1963) και εκτός συναγωνισμού στο Βερολίνου (1963).

Το σενάριο είναι των Τάκη Κανελλόπουλου, Γιώργου Κιτσόπουλου, η μουσική του Αργύρη Κουνάδη. Με τους: Φαίδων Γεωργίτση, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Αιμιλία Πίττα, Τάκη Εμμανουήλ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού (με το πέρας 14 ημερών από την ολοκλήρωση) ή με πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν ή με rapid test, το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν την προβολή.