Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 15:30

Πλούσιο πρόγραμμα και σήμερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Πλούσιο πρόγραμμα και σήμερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με πλούσιο πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας στο Πνευματικό Κέντρο με δωρεάν προβολές στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Αυτές είναι οι εξής:

Τρίτη 12 Απριλίου,

- 5 μ.μ.:  “Γράφοντας με τη φωτιά”, Rintu Thomas, Sushmit Ghosh. Σε ένα χαώδες και ανδροκρατούμενο τοπίο στα ΜΜΕ της Ινδίας, εμφανίζεται η μοναδική εφημερίδα που εκδίδεται από τις Νταλίτ, τις γυναίκες δηλαδή της κατώτερης κάστας. Οπλισμένες με έξυπνα τηλέφωνα, η Μίρα η  προϊσταμένη του ρεπορτάζ και οι δημοσιογράφοι της, σπάνε τις παραδόσεις, είτε όντας στην πρώτη γραμμή των πιο σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ινδία είτε περιορισμένες μέσα στο σπίτι τους, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του τι σημαίνει να είσαι δυνατός.

- 6.30 μ.μ. “Ξύπνημα στον Αρη”, Dea Gjinovci. Δύο έφηβες αδελφές, η Ιμπαντέτα και η Τζενέτα, που μένουν σε ένα μικρό χωριό της Σουηδίας μαζί με την οικογένεια τους από το Κόσοβο, βρίσκονται σε «κατάσταση αδράνειας». Η αιτία της μυστηριώδους  ασθένειάς τους είναι γνωστή ως «σύνδρομο παραίτησης» το οποίο σχετίζεται με το προσωπικό τραύμα που βίωσαν ως πρόσφυγες εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δύο χώρες. Οσο οι αφοσιωμένοι γονείς τους παλεύουν για να κρατήσουν τις κόρες τους ζωντανές και ενώ περιμένουν να αναβαθμιστεί το νομικό καθεστώς στο οποίο βρίσκονται, ο μικρότερος γιος τους, ο Φουρκάν, φαντάζεται μια ζωή πέρα από την χιονισμένη έκταση της προσωρινής πίσω αυλής τους - στα πέρατα του σύμπαντος, δραπετεύοντας έτσι από την εφιαλτική πραγματικότητα της ασθένειας των δύο αδελφών του.

- 8 μ.μ. “Ο εφιάλτης των Σαμάνων”, Natalie Halla. Ενα προσωπικό κινηματογραφικό ταξίδι σε 4 αυτόχθονες λαούς και τους σαμάνους τους, μετατρέπεται απροσδόκητα σε μια συναρπαστική μαρτυρία του αγώνα για επιβίωση αυτών των μοναδικών πολιτισμών, των οποίων το φυσικό και πολιτιστικό μέλλον απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Για να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους φωνή, η σκηνοθέτης Natalie Halla ταξίδεψε και πέρασε χρόνο με τους Ινδιάνους Waorani στον Ισημερινό, τους νομάδες της θάλασσας στη Μαλαισία, τη Χίμμπα στη Ναμίμπια και τους νομάδες στη Μογγολία.

- 9.30 μ.μ. “Χωρισμένοι”, Natalie Halla. Στη Σλοβακία, πίσω από το τείχος που χωρίζει τους Ρομά από τον «λευκό» πληθυσμό, τα παιδιά γεννιούνται σε άθλιες συνθήκες. Στην Παλαιστίνη, η ζωή των πολιτών κυλάει υπό την σκιά ενός τσιμεντένιου τείχους 11 μέτρων. Πέρα από το τείχος, η οικογένεια, η γη και οι δουλειές έχουν μείνει ανέγγιχτες. Στη Δυτική Σαχάρα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια ασφαλή περιοχή, νεαρές γυναίκες βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο καθώς αφαιρούν νάρκες από ένα κομμάτι 3.000 χιλιομέτρων που τις χωρίζει από τη γη και την οικογένειά τους. Η ταινία «Χωρισμένοι», μέσα από τις φωνές των πρωταγωνιστών της, μιλάει για τον αγώνα τριών ανθρώπων για επιβίωση. Τους ενώνει η ίδια μοίρα: ο αποκλεισμός και η εξαφάνιση.


NEWSLETTER