Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 08:17

Αναμένονται απαντήσεις για τις Αρχαίες Φαρές από την ανασκαφή στο Κάστρο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Αναμένονται απαντήσεις για τις Αρχαίες Φαρές  από την ανασκαφή στο Κάστρο Καλαμάτας (βίντεο)

 

Ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στο Κάστρο Καλαμάτας, που πραγματοποιούν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Από την έρευνα που έχει τριετή διάρκεια, θα φανεί αν το Κάστρο έχει σχέση με τις Αρχαίες Φαρές.

Σε δηλώσεις στην “Ε” η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση στάθηκε στη συνεργασία της υπηρεσίας με το Πανεπιστήμιο, που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν ανασκαφική εμπειρία. Παρατήρησε ότι οι περισσότεροι ερευνητές ταυτίζουν το λόφο του Κάστρου και την περιοχή γύρω απ’ αυτόν με τη θέση των Αρχαίων Φαρών κι επεσήμανε πως ενδεχομένως να μπορούν να συσχετιστούν. Η πιθανή συσχέτιση θα φανεί από τα στοιχεία της έρευνας.

Η επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαρία Ξανθοπούλου στάθηκε στη δυνατότητα των φοιτητών να εκπαιδευτούν στην έρευνα πεδίου. Επεσήμανε ότι πρώτη φορά κάνουν κάτι τόσο συστηματικά κι εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί και μελλοντικά. “Δεν νοείται αρχαιολογία, χωρίς μεθοδολογία σύγχρονη, την οποία θα διδαχθούν εδώ οι φοιτητές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.


NEWSLETTER