Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 14:30

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Κατσάπη «Αυστραλία δέκα ιστορίες»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Κατσάπη «Αυστραλία δέκα ιστορίες»

Το βιβλίο του Κώστα Κατσάπη «Αυστραλία, δέκα ιστορίες» , παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του κέντρου Εν Πλω στην Κυπαρισσία. Η παρουσίαση έγινε από το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), τις εκδόσεις Μωβ Σκιούρος και το βιβλιοπωλείο Αρχονταρίκι.

Ένα βιβλίο ιστορίας, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο συγγραφέας, όπου μέσα από τις δέκα ιστορίες που περιέχει κάνει μια τομή στο χρόνο την περίοδο του 1963 – 64 όπου πλήθους κόσμου είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία και ειδικά από την περιοχή της Τριφυλίας. Ενώ οι «δεσμοί» αίματος του συγγραφέα με την Τριφυλία , από Κυπαρισσία και Φιλιατρά, τον έκαναν να ασχοληθεί με αυτό το θέμα και με ιστορίες μεταναστών από την περιοχή.

Το βιβλίο αγγίζει την καρδιά του μεταναστευτικού ρεύματος της εποχής, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης που ήταν παρόν και χαιρέτισε την εκδήλωση δίνοντας συγχαρητήρια τόσο στον ΜΕΣΚ όσο και στον συγγραφέα , ο ίδιος θα χρηματοδοτήσει την αγορά 300 βιβλίων τα οποία από τον ΜΕΣΚ θα δοθούν σε μετανάστες της Αυστραλίας.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Κώνσταντίνος Κόλλιας συγγραφέας, λογοτέχνης, τέως δήμαρχος Τριφυλίας και η Δέσποινα Θεοδοσάκη φιλόλογος του γυμνασίου Κυπαρισσίας. Όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας που επισήμανε ότι το βιβλίο αποτελείται από δέκα ιστορίες κεφάλαια, που θα μπορούσαν να είναι δοκίμια , είναι ένα βιβλίο ιστορίας, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι προσπάθησε να κάνει και τομή στο χρόνο της περιόδου 1963-64. Να καταλάβω, όπως είπε, γιατί το κάνουν, τι περιμένουν , ποιες οι δυσκολίες. Στο βιβλίο είπε υπάρχει πολυφωνικότητα και πριν το γράψει έκανε έρευνα στην Αυστραλία , συμπληρώθηκε με βιβλιογραφία και αρχειακό υλικό. Υπογραμμίζοντας πως προτίμησε να γράψει μια ιστορία από τα κάτω προς τα πάνω. Ενώ ανέφερε πως η περιοχή τροφοδότησε με μετανάστες την Αυστραλία και αυτό απαντά στο ερώτημα, γιατί εδώ.

Την εκδήλωση συντόνισε η Σόνια Τουρκολιά πρόεδρος του ΜΕΣΚ.

Την παρουσίαση πλαισίωσαν με μουσική, η Μαρία Καπίρη τραγούδι, Γρηγόρης Καπίρης μουσικό όργανο, και στο πιάνο η διακεκριμένη πιανίστρια Γιούλα Γιαννάκη.

Κ.Μπ.