Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 18:17

Η ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΥΔΗ ΣΤΗΝ “Ε”: “Mετουσίωσα την απώλεια σε δύναμη, έχοντας τον Δημήτρη συνοδοιπόρο”

Η ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΥΔΗ ΣΤΗΝ “Ε”: “Mετουσίωσα την απώλεια σε δύναμη, έχοντας τον Δημήτρη συνοδοιπόρο”

Το βιβλίο της Ελένης Καρύδη με τίτλο "Ο Ήρωας μου" θα παρουσιάσουν αύριο στις 6.30 μ.μ. το Λύκειον Ελληνίδων Καλαμάτας και η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, στο συνεδριακό κέντρο του “Pharae Palace Hotel”.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Επίκουρος Καθηγητής του ΠΑ.ΔΑ. και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτης Παπαντωνίου, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας Κωνσταντίνος Νικολετζέας, η δημοσιογράφος της "Ε" Νικολέττα Κολυβάρη και η πρόεδρος του Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α και συγγραφέας του βιβλίου, Ελένη Καρύδη, η οποία μίλησε στην “Ε” πριν την παρουσίαση στη γενέτειρα της, για το πως συνδέεται ο γιος της με το βιβλίο, πως έφτασε στη δημιουργία του αλλά και για το στόχο που έχει θέσει μέσω αυτού.
Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στο γιο της Δημήτρη που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 19 του χρόνια σε τροχαίο, περιγράφοντας αυτές τις δραματικές στιγμές και πως μετά ο πόνος μετατράπηκε σε δύναμη για να μην χάνονται άδικα ζωές στην άσφαλτο. Είναι ουσιαστικά μια κατάθεση ψυχής από μια μητέρα πρότυπο που δεν άφησε τον πόνο να την κυριεύσει, αγωνιζόμενη, ώστε τα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό. Η ίδια, ενημέρωσε αρχικά πως η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 2022 στη Ρόδο, εξηγώντας πως ο γιος της ήθελε να γνωρίσει, να μάθει και να κατακτήσει όλα όσα ονειρευόταν.
«Σε ηλικία 17 ετών, ο γιος μου, μου είχε πει σε μια συζήτηση τα εξής κατόπιν ενός προβληματισμού του: “Μαμά, η ζωή δεν μετριέται από τη διάρκειά της αλλά από την προσφορά της”» ανέφερε η κα Καρύδη, κάνοντας λόγο για σοφά λόγια, που τη βοήθησαν να μετουσιώσει την απώλεια σε δύναμη, έχοντας τον Δημήτρη συνοδοιπόρο στις δράσεις της.

Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

Όπως είπε η Ελένη Καρύδη, υπάρχει μια αντίληψη σε πολλούς ανθρώπους πως δεν θα τους συμβεί κάποιο τροχαίο, οδηγώντας δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζοντας τον ΚΟΚ. «Η υψηλή ταχύτητα μέσα στην πόλη, η μη εφαρμογή κράνους, η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία είναι συχνές καταστάσεις παραβίασης, όπως είναι και η χρήση του Ι.Χ. από ηλικιωμένα άτομα» υπογράμμισε, πληροφορώντας πως στο βιβλίο της γίνονται αναφορές για το εκπαιδευτικό σύστημα και πως οι δάσκαλοι χρειάζονται εκπαίδευση για να πάρουν οι μαθητές τις σωστές βάσεις, καθώς οι εικόνες που αντικρίζουν τα παιδιά από τους γονείς τους ως προς την ορθή οδήγηση δεν είναι πάντα το καλύτερο παράδειγμα. «Με το άρθρο 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αν κάποιος σκοτώσει ένα πεζό με το όχημα του, τον εγκαταλείψει και φύγει είναι πλημμέλημα ενώ θα έπρεπε να είναι κακούργημα» διευκρίνισε αναφορικά με τους νόμους που ισχύουν, επισημαίνοντας τα εξής: «Η ασφάλεια στις μετακινήσεις μας είναι ανθρώπινο δικαίωμα, που πρέπει να το διασφαλίζουμε και να το διεκδικούμε καθημερινά. Την ώρα που οδηγούμε ο δρόμος και το όχημά μας είναι δεδομένα και δεν αλλάζουν. Η συμπεριφορά μας όμως μπορεί να αλλάξει».

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Σύμφωνα με τη συγγραφέα του βιβλίου, ο στόχος της είναι να ευαισθητοποιηθούν οι αναγνώστες μέσα από γεγονότα και καταστάσεις που πιθανώς να μη γνωρίζουν, συνειδητοποιώντας πως τα έγραψε μια μητέρα που έχασε το παιδί της. «Αυτό που επιθυμώ κυρίως είναι οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο και να καταλάβουν τις αξίες της υπεύθυνης οδήγησης» συμπλήρωσε, κάνοντας γνωστό πως η αφορμή για να προχωρήσει στη συγγραφή ήταν ο Μάρτιος του 2020 και η καραντίνα λόγω της πανδημίας, παίρνοντας την απόφαση εφόσον είχε όλο το αρχείο του Δημήτρη να προχωρήσει στη δημιουργία του βιβλίου. «Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τις δράσεις της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α., καθώς δεν επιδοτείται, έχοντας στήριξη μόνο από τα μέλη της και αισθητοποιημένους πολίτες» κατέληξε.

Τ.Αν.