Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 22:57

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: 10 χρόνια από την πρώτη προβολή!

Γράφτηκε από την

Δέκα χρόνια μετά την προβολή της πρώτης της ταινίας και έχοντας στο ενεργητικό της πάνω 270 τακτικές προβολές, σχεδόν 100 παράλληλες εκδηλώσεις και συνεργασίες, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας ξεκινά την πορεία της προς τη δεύτερη δεκαετία της.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2013, στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας είχε γίνει η πρώτη προβολή της Λέσχης με την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ “Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων”, και ένα αφιέρωμα στο φιλμ νουάρ. Αναπολώντας εκείνες τις ημέρες, ο φετινός Φεβρουάριος είναι και πάλι αφιερωμένος στο φιλμ νουάρ, προσεγγίζοντας αυτή τη φορά το ψυχολογικό θρίλερ, με τέσσερα αρχετυπικά αριστουργήματα που αποτέλεσαν τα θεμέλια για τη μεταγενέστερη εξέλιξη του είδους. «Τιμής ένεκεν», η αυλαία του αφιερώματος αυτού θα ανοίξει με “Τα Πουλιά” του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1-2-2023), τη μοναδική ταινία "φανταστικού" στην χιτσκοκική φιλμογραφία. Μια ταινία που ο «κακός» είναι η φύση. Μία ταινία πάνω στον ανθρώπινο φόβο. Η επίθεση των πουλιών, που βυθίζει στο αίμα και τον τρόμο τη μικρή κοινωνία του Μποντέγκα Μπέι, παραμένει ανεξήγητη. Από ένα αφιέρωμα στο φιλμ νουάρ, δεν θα μπορούσε να λείπει η διαχρονικά πρωτοποριακή ματιά του Όρσον Ουέλες “Το Άγγιγμα του Κακού” (15-2-2023), ένα κομψοτέχνημα του είδους. Από την πρώτη κιόλας σκηνή της, το επικό μονοπλάνο της έκρηξης, η ταινία προμηνύει την αξία της. Με μονοκάμερες λήψεις, ρυθμική και γρήγορη μουσική, κρυσταλλική εικόνα και σκοτεινές γωνίες θέασης, αποδεικνύει κάθε λεπτό, γιατί έχει την υστεροφημία που έχει, όπως άλλωστε και ο δημιουργός της. Από τα κειμήλια του παγκόσμιου κινηματογράφου, το “Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου”, του Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου (22-2-2023), είναι το αιωνόβιο πια πειστήριο ενός κινηματογραφιστή σε απόλυτη σκηνοθετική ακμή, το αειθαλές δείγμα ενός είδους που είναι αλώβητο μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη ταινία που εκμεταλλεύτηκε το θρύλο του Κόμη Δράκουλα και ταυτόχρονα η πρώτη ταινία του γερμανικού εξπρεσιονισμού που βγάζει τους πρωταγωνιστές έξω από τα στούντιο και συνδυάζει τα επιτηδευμένα οξυκόρυφα σκηνικά με τα φυσικά ντεκόρ. Η ταινία θα προβληθεί με ζωντανή μουσική από τον πολυβραβευμένο Μάνο Κιτσικόπουλο. Σε μια σπάνια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, η Λέσχη θα έχει την τιμή να προβάλει τη σπάνια και σπουδαία ταινία του Ερρίκου Ανδρέου ‘’Εφιάλτης’’ (08-02-2023) και να μιλήσει εκτός των άλλων για τον πρόσφατα χαμένο Ερρίκο Ανδρέου, αλλά και για τον σπουδαίο ηθοποιό και αγωνιστή Μιχάλη Νικολινάκο. Η ταινία αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη, και μια μοναδική στιγμή στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου. Η ασπρόμαυρη ταινία τρόμου του 1961, με επιρροές από το ‘’Ψυχώ’’ και τις θεωρίες Ψυχανάλυσης του Σίγκμουντ Φρόυντ, σε συνδυασμό με την ασπρόμαυρη εικόνα, τις γωνίες λήψης, τις εναλλαγές φωτισμών, τις σκιάσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο αίσθημα φόβου και αγωνίας και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ψυχολογικού θρίλερ στον ελληνικό κινηματογράφο.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
-Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στις 9 μ.μ., Τα Πουλιά - The Birds
-Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ., Εφιάλτης - Nightmare
-Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 10-11-12 Φεβρουαρίου, Πρώτο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου
-Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ., Το Άγγιγμα του Κακού – Touch of Evil
-Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ., Νοσφεράτου – Nosferatu

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Στα πλαίσια του πρώτου παιδικού και εφηβικού κινηματογραφικού φεστιβάλ το Σάββατο 12/2 στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφικό εργαστήρι στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας με τίτλο: "Γυρίζοντας μια ταινία" με τον Γιώργο Λουριδά. Ο Καλαματιανός σκηνοθέτης και δημιουργός του “Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου: Οι Μονόλογοι της Λήδας” θα μυήσει το κοινό με την αφηγηματική βοήθεια του συγγραφέα Παντελή Φλωρόπουλου στην κινηματογραφική αφήγηση. Σε ένα 4ωρο σεμινάριο, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. νέοι ηλικίας 13-18, θα μάθουν να γυρίζουν και να παίζουν σε μια κινηματογραφική σκηνή. Ο Παντελής Φλωρόπουλος ασχολείται με το παραμύθι, που αφορά μικρούς και μεγάλους, έχοντας εκδώσει ως τώρα 5 βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει δεκάδες παραμύθια σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και δεκάδες άρθρα για το λαϊκό και το έντεχνο παραμύθι. Είναι ο ιδρυτής και εκδότης του “Αραμπά” (1991 – 1997) και της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Αναγγελία” στο Αγρίνιο από το 2000 μέχρι το 2017, έκτοτε δε τακτικός συνεργάτης της. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα γυριστεί ένα μικρό φιλμ που θα προβληθεί την τελευταία μέρα του φεστιβάλ. «Για τη συμμετοχή σας δηλώστε τα εξής στοιχεία: Όνομα, Επώνυμο, Ηλικία, Τηλέφωνο και να τα αποστείλετε στο email: giorgosslouri@gmail.com ή στο enosisk@gmail.com, μέχρι και την Πέμπτη 8/2/2023» υπογραμμίζεται. Το ανώτατο όριο συμμετοχής θα είναι 12 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΝΤΕΟ - ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ
Παράλληλα, το Πρώτο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας (#kalyff) προσκαλεί παιδιά και εφήβους να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και να συμμετάσχουν σε μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δράση. Νέοι άνω των 10 ετών μπορούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό «Κάνε το Καλό!», να δημιουργήσουν τη δική τους κινηματογραφική αφήγηση και να κερδίσουν κινηματογραφικά δώρα. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου σε μια δημόσια προβολή, όπου το κοινό θα βραβεύσει την καλύτερη. Διαβάστε τους όρους του διαγωνισμού στο eleftheriaonline.gr.

 


NEWSLETTER